Hlavní obsah

Jakou cenu mají ženy pro muže? Pokaždé jinou!

Foto: Thinkstock

Muži a ženy, věční soupeři, a to v každém věkuFoto: Thinkstock

Reklama

Muži a ženy! Patří k sobě, přesto to tak leckdy vůbec nevypadá. Postoj mužů k ženám se totiž v průběhu jejich života dost zásadně mění. Nejdřív jsme pro ně jakási otravná stvoření, potom objekt chtíče, pak rovnocenným partnerem a nakonec v určitých případech vzduch, který bohužel musí dýchat.

Článek

Batole, školák, puberťák, muž a stařec. Jde o různá životní období, ale vždy je v hlavní roli chlap, i když třeba úplně malinký. Jak se v průběhu života mění postoj mužů k ženám? Jakou hodnotu pro ně máme, když je jim dvacet, a jakou, když mají na krku osm křížků? A co od nich v daném období můžeme chtít a čeho se naopak nikdy nedočkáme? Čtěte dál!

0 až 4 roky – Maminka je žena číslo jedna!

Okolí máminy sukně je pro něj v podstatě jediným světem, který zná, kde se cítí bezpečně. Matka je pro něj první a na nějakou dobu jedinou vstupenkou do ženského světa. A to, jak mu ho ukáže a pomůže mu s jeho objevováním, bude mít zásadní vliv na to, jaký muž z něj vyroste. „Od matky se v podstatě syn učí vše. Lásku, vztahy, sebeúctu, chování. Během prvních čtyř let do sebe obtiskává především svou matku, která je pro něj skutečně ženou číslo jedna,“ potvrzuje psycholožka Olga Kučerová.

4 až 12 let – Holky? Blbky s panenkami!

V tomhle věku nemají pro kluky ženy, tedy jejich dětské verze, žádnou cenu! Nezajímají je, jsou pro ně vzduch. „Je to jednoduché. V tomhle věku jsou holky pro kluky trapné kočárkářky, prostě nic, co by stálo za kapku zájmu. Jít si hrát na vojáky, to je mnohem větší odvaz,“ popisuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Jen snad Andulku pořádně vytahat za cop nebo jí do penálu zavřít pavouka. To je přece něco, když piští jak šílená.

Martin (35 let):„Tak to je přesné. Dodneška vzpomínám, jak mně holky přišly fakt děsivě trapný. Jak si s malinkatým nádobíčkem hrály na kavárnu, popíjely neexistující kafíčka a furt s sebou tahaly panenky. To my s klukama lítali po vesnici, stavěli si bunkry a žádná holka do nich nesměla. Jen jeden miniaturní umělohmotný hrníček by naše chlapské území znesvětil!"

Foto: Thinkstock

Už v dětství se projevují rozdílné pohledy na světFoto: Thinkstock

12 až 25 let – Exploze sexuální touhy

V tomhle období už pánové ženy registrují, a to dosti výrazně. „V tomto věku je pro muže v podstatě jediným tématem sex,“ říká Olga Kučerová.

Je to doba sexuálního zrání, objevování tajů erotiky, ovšem vše ve velmi nezávazném a svobodném stylu. „Ženy jsou v tomto období pro muže důležité, jsou pro ně zdrojem zábavy, kamarádství, sexu, ovšem bez jakýchkoli výrazných závazků,“ potvrzuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Jednoduše řečeno, v této fázi není moc rozumné od mužů něco chtít, je potřeba je nechat trochu se vyblbnout. Tady najdete 8 signálů, že už je chlap zralý na vztah.

Jiří (37 let):„To bylo super období. Měl jsem spoustu vlasů, o deset kilo méně a holky ze mě šílely. A já z nich taky, ale samozřejmě jsem to nedal najevo. Byl jsem drsňák, co měl každý půlrok jinou holku. Ve většině případů šlo sice o platonické vztahy, ale to samozřejmě nikdo nemusel vědět."

Foto: Thinkstock

Bez žen to neumějí, a s nimi taky neFoto: Thinkstock

25 až 60 let – Konečně trochu úcty

Při troše štěstí se v této době z nevybouřených kluků stanou muži. Jednoduše dospějí a získají úctu k ženám. Pochopí, jak jsou pro ně důležité, jak je život s nimi fajn, jak mnoho si toho vzájemně mohou dát. „Pochopí, že se ženou je jim lépe, že od ní získají lásku, zázemí, klid a pohodu, ale že to musí být oboustranné. Že i od nich se toho hodně očekává, že například musí ženu chránit, být jí oporou a podobně,“ vysvětluje Olga Kučerová.

Podle Aleše Kaliny se v této fázi vlastně žena stává jakýmsi středobodem mužského života. „Přátelství se rozvíjí v hlubší rodinný vztah, kdy se z kamarádky či přítelkyně stává životní partner. Navíc žena v této době představuje pro muže matku jeho dětí, tedy pokračovatelku jeho rodu, což je nesmírně důležité,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Faktem ale je, že v tomto období dochází také k nevěrám, rozchodům a rozvodům. Původní nadšení z partnerství totiž většinou vystřídá jakési ochladnutí. „Nejčastěji se to stává čtyři až sedm let po začátku vztahu. Ti dva už mají vše, děti, práci, byty, hypotéky, v podstatě není třeba nic moc velkého budovat. A tak vztah může zevšednět, ochladnout a podobně,“ popisuje Aleš Kalina. Stěžejní je podle něj doba, kdy je muži 50 až 55 let. To, jak mu to ve vztahu s ženami vyšlo či nevyšlo, totiž hodně ovlivní jeho vztah k něžnému pohlaví v poslední fázi jeho života.

Foto: Thinkstock

Ve stáří se ukáže, za co vzájemný vztah vlastně stálFoto: Thinkstock

Jan (33 let):„Je fakt, že zhruba kolem sedmadvácátých narozenin jsem postoj k ženám nevědomky změnil. Poznal jsem svou ženu, se kterou jsem nechtěl mít jen sex, ale tak nějak všechno. Neříkám, že občas nostalgicky nevzpomínám na to předešlé divočejší období, ale ve výsledku je fajn mít domov, ke kterému jednoznačně super ženská patří."

60 let a výš – Pocit vítězství, nebo totální prohry

Říká se tomu podzim života a podle odborníků jsou dvě možnosti toho, jakou cenu budou mít ženy pro muže v tomto věku. „Nemusí tam dojít k žádné změně od předešlého období. Pokud je pro muže partnerka pořád tou skvělou kamarádkou a ženou, která vychovala jeho děti, může ve vztahu zavládnout hluboká úcta. Pocit vítězství a toho, že to spolu zvládli a vybojovali, velmi posílí jejich lásku,“ říká Aleš Kalina.

Stejně tak se ale muži mohou dopracovat k podobnému postoji, který měli v dětském věku. Pokud se jim vztah nevyvedl, ženy se pro ně opět stanou nezajímavými stvořeními, se kterými je nuda a otrava. „Opět se budou lépe cítit v kolektivu kluků, i když jim už nebude dvanáct, ale sedmdesát. A nebudou si hrát na vojáky, ale budou sedět u piva a ujišťovat se o tom, jak jsou ženské mimo,“ dodává Aleš Kalina.

Josef (68 let):„Ke své ženě samozřejmě hlubokou úctu cítím, protože vydržet se mnou více než čtyřicet let, to je na svatozář. Ale stejně tak vydržet s ní byla někdy velká dřina. A lhal bych, kdybych nepřiznal, že občas utíkám za kamarády do místní hospůdky, abychom si svorně na ty svoje ženušky trochu zanadávali. Ale ve skrytu duše vím, že bez ní bych byl ztracený, vždyť dodnes ani nevím, jak zapnout pračku."

Tip redakce:Každý věk má své klady i zápory. Co je to pravé pro vás, se dočtete v článku Sexy souboj: Zajíc vs. starší muž.

A jakou cenu máte pro vašeho partnera vy?

Reklama

Související témata:

Načítám