Hlavní obsah

Jak se nenapálit při nákupu klimatizace

Foto: LG

Klimatizaci využijeme po celý rokFoto: LG

Reklama

Stačil jeden tropický den a ti, co bydlí pod střechou nebo mají okna orientovaná na jih či západ, touží po konci léta. Horko ve dne i v noci je únavné a každý přemýšlí, co s tím. Leckoho napadne klimatizace. Ano, je to řešení, ale musíme si umět správně vybrat.

Článek

Začneme-li hledat informace o klimatizačních jednotkách, zpočátku to vypadá nadějně. Najdeme totiž mobilní klimatizace už za pět tisíc korun, a to je cena více než přijatelná. Ale ti, co si takový přístroj koupili, vědí, že jde skoro vždy o vyhozené peníze.

Nevýhody mobilních jednotek

Mobilní jednotky jsou totiž hlučné, takže si doma nejen nepopovídáme, ale v ložnici ani neusneme, a s výrobou chladu to není také žádný zázrak. Proč? U mobilních klimatizací totiž není vyřešeno, jak odvádět horký vzduch z místnosti. Výrobci sice doporučují vysunout hadici otevřeným oknem ven, ale v tom je ten problém. Otevřeným oknem nám sice odchází horký vzduch ven, ale zároveň se ale hned vrací. Systém se tak stává neúčinný. Lépe na tom budeme, pokud můžeme udělat díru na hadici do zdi domu nebo do stoupaček. Otvor se samozřejmě musí na zimu zase zaslepit, jinak bychom se nedotopili.

Foto: p-eldorado.cz

Nabídka mobilních klimatizací je šírokáFoto: p-eldorado.cz

Jak se doma neupéct?

Účinný způsob, jak si ochladit byt, představují takzvané splity. Jde o klimatizační jednotky, které se skládají ze dvou částí - vnitřní a venkovní jednotky. Venku se nachází kompresor, kondenzátor a další komponenty. Tím, že jsou za zdí, není klimatizace při běžném provozu vůbec slyšet, trochu jiné je to ale v noci, kdy bývá větší klid. Proto se nedoporučuje tuto venkovní jednotku dávat do blízkosti ložnice nebo dětského pokoje, aby nerušila. Jinak ji můžeme pověsit na zeď i postavit na střechu nebo třeba dát na balkon.

Vnitřní jednotka se skládá z ventilátoru a výparníku. Ty umisťujeme do místnosti a platí, že se většinou zavěšují do vrchní části stěny pod strop, ideální je třeba místo nad dveřmi. Důležité je, aby na nás studený vzduch přímo nefoukal, což by mohlo způsobit zdravotní potíže. Ale jak tedy vyřešit klimatizaci v malých místnostech? Tam je důležité zvolit takové, které mají pohyblivé lamely. Těmi usměrňujeme směr studeného vzduchu a nastavíme si, zda má mířit dolů, do stran, nebo ke stropu, aby nás neofouklo. Přitom platí, že na jednu venkovní jednotku můžeme napojit několik těch vnitřních.

Pokud budeme hledat cenu těchto klimatizací, objevíme i celkem příznivé částky kolem dvaceti tisíc korun. Konečné náklady však budou vyšší, protože jednotlivé díly se propojují měděným potrubím, kudy proudí chladicí kapalina, a to je drahé. Konečná suma tak může být až dvojnásobná než cena přístroje.

Foto: LG

Klimatizace může vypadat i elegantněFoto: LG

Jak klimatizaci používat?

V návodech k používání klimatizace je uvedeno, že by rozdíl mezi teplotou v místnosti a venku neměl být větší než pět, maximálně osm stupňů Celsia. Pokud se nám to zdá v tropických dnech málo a nastavíme si doma třeba dvacet stupňů, je to špatně. Rychlým ochlazením tělo trpí a tak vznikají letní rýmy a kašle, stejně jako bolesti hlavy a zad.

A dobrá zpráva nakonec: nemusíme se bát, že si pořídíme klimatizaci, ono bude celé léto ošklivě a my ji nevyužijeme. Naopak. Většina klimatizací umí topit, a to velmi levně. Doma ji tak využijeme i na jaře a na podzim k večernímu přitápění. Na to, abychom s ní topili pořád, má ale malý výkon.

Reklama

Související témata:

Načítám