Hlavní obsah

Jak se vyrábí mléčná kojenecká výživa

Reklama

Kojit nelze donekonečna, a tak nastane v životě mnoha rodičů okamžik, kdy je nutné vyrazit do obchodu a koupit první mléčnou kojeneckou výživu. Víte, z čeho vlastně taková výživa je a jak se vyrábí?

Článek

Společnost HiPP, přední výrobce jedné z nejkvalitnějších mléčných kojeneckých výživ, poskytla informace o postupu výroby, a dokonce na svých webových stránkách uveřejnila video přímo z vlastní výrobny.

Výrobní závod mléčné kojenecké výživy HiPP vypadá z venku jako obyčejná budova. Snad jen 40 metrů vysoká věž komplexu napoví, že se nejedná o obyčejné kancelářské prostory.

Celý proces výroby mléčné kojenecké výživy HiPP je rozdělen do několika částí. Každý den přijíždí do výrobního závodu velké cisterny s BIO mlékem přímo od chovatelů.

Dříve než je mléko z cisterny odčerpáno, jsou analyzovány jeho různé vlastnosti. Analyzuje se například obsah tuku a bílkovin, pH hodnoty, zatížení mléka škodlivými zárodky nebo stopy antibiotik. Teprve poté, co jsou ukončeny všechny analýzy a mléko je shledáno jako bezvadné, jsou podepsány dodací listy a mléko může být z cisterny odčerpáno. Mléko putuje z cisterny do velkých věží z ušlechtilé oceli, které pojmou až 250 000 litrů mléka.

Mezitím se v další místnosti přesně odváží ostatní složky mléčné kojenecké výživy HiPP, které se do přivezeného BIO mléka přimíchají. Jedná se například o BIO laktózu, BIO syrovátku nebo vitaminy. Vše se označí čárovým kódem.

Mléčná kojenecká výživa HiPP Combiotik s jedinečnou kombinací Probiotik, Praebiotik, a navíc v BIO kvalitě

Poté se navážené složky v suchém stavu promíchají ve speciálních míchacích boxech tak, aby bylo zajištěno jejich optimální promíchání. Po řádném promíchání může být prášková směs přimíchána do čerstvého BIO mléka.

Dále putuje mléčná směs do tzv. stříkací věže, kde dochází k odpaření vody ze směsi pomocí horkovzdušného proudu. Mléčný prášek propadne ze stříkací věže na pohyblivý pás a přepravuje se do balírny, kde je balen do alobalových sáčků. Pomocí prosvětlení probíhá kontrola všech sáčků, zda neobsahují cizí tělesa. Další zkouška probíhá ve vodní lázni, kde se zjišťuje, zda jsou sáčky správně uzavřeny.

Na závěr se sáčky s odměrkami vkládají do krabic a krabice do kartonů. Kartony se rovnají na palety a kvůli bezpečnému transportu se zafixují fólií.

Na úplném závěru se hotové výrobky opět pečlivě kontrolují v laboratořích, kde se kromě kvality navíc testuje i rozpustnost a senzorické vlastnosti. Během celého procesu výroby je provedeno více než 600 kontrol u každé výrobní šarže.

Teprve po finálním schválení se může HiPP mléčná kojenecká výživa vydat na cestu do obchodů.

Za společností HiPP stojí dlouhá rodinná tradice. Již více než pět desetiletí je synonymem uvědomělé a citlivé společnosti s šetrným přístupem k přírodě. A právě proto se rozhodla vyměnit plechovkový obal mléčné kojenecké výživy HiPP Combiotik® za zcela recyklovatelné papírové krabice.

Uvnitř nového balení mléčné kojenecké výživy HiPP Combiotik se nachází pouze jeden sáček, čímž je při výrobě zajištěno snížení emisí CO2. Obal je potisknut barvami bez obsahu minerálních olejů a karton je certifikovaný FSC (Forest Stewardship Council), která se stará o trvale udržitelné spravování lesů pro budoucí generace.

Reklama

Související témata:

Načítám