Hlavní obsah

Jak se zbavit akné i v dospělosti? Víme!

Foto: Thinkstock

Akné má hned několik příčinFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S problémem v podobě pupínků akné se setkal v různé míře skoro každý. Jeden se s tím vyrovná snadno a s nadhledem, jiný se akné trápí natolik, že to zanechá stopy i na jeho sebevědomí. Psychologové dokonce upozorňují na zvýšené riziko sebevražd u lidí, kteří akné trpí! A v létě, kdy oblečení odhaluje více z naší pokožky, může být tento problém ještě palčivější.

Článek

I když většina lidí vnímá problematiku akné jako záležitost týkající se pouze mladých lidí v období puberty, trápí i mnoho dospělých. Uvádí se, že až 25 % žen ve věku nad 25 let řeší toto onemocnění i nadále a u 5 % z nich tyto problémy přetrvávají i ve věku nad 45 let. Nejčastěji se akné vyskytuje na obličeji, dekoltu, ramenou a v horní polovině zad. Oproti očekávání si nevybírá konkrétní typ pleti: pupínky se objevují jak u mastné, tak i sušší pleti a potrápit vás může i v případě, že máte pokožku normální. Akné mívá podobu různou. Někdy se projevuje jako drobné uzavřené nebo otevřené komedony, červené pupínky nebo bolestivé červeno-fialové hrboly, u kterých také nejčastěji hrozí vznik jizev.

Akné ovlivňuje i psychiku

„První příznaky akné se u mne objevily už okolo dvanácti let. Nejdřív to byly jen drobné pupínky, ale později se to stále zhoršovalo. Nepomáhalo vůbec nic – kosmetička ani kožní lékařka, utratila jsem spoustu peněz za drahé přípravky a léky. Hrozně dlouho jsem se tím trápila. Styděla jsem se chodit ven, nechtěla jsem se s nikým seznamovat a postupem času jsem se úplně uzavřela do sebe. Nakonec mi pomohla až antikoncepce, která akné trochu zmírnila. Pošramocenou psychiku jsem si však léčila mnohem déle a dodnes rozhodně nepatřím mezi sebevědomé ženy,“ říká Marcela.

Foto: Thinkstock

Akné netrápí jen mladéFoto: Thinkstock

Pozor na zvýšené riziko sebevražd

Pocity, které popisuje Marcela, nejsou vůbec výjimečné. Vlivu akné na sebehodnocení lidí se v poslední době věnuje i mnoho psychologických studií. Výsledky ukazují, že akné má na sebevědomí člověka mnohem větší dopad než například nadváha nebo deprese. Není divu, zvláště pokud se akné vyskytuje na obličeji, kde si ho chtě nechtě všimnete. „Je známo, že i když důsledky akné nevedou přímo k psychiatrické poruše, mohou být významné a výrazně ovlivnit život člověka,“ říká psychiatr Martin Hollý. „Objevují se i výzkumy, které upozorňují na zvýšené riziko sebevražedného chování u lidí, kteří trpí akné. Naštěstí však jde většinou pouze o jeden z mnoha faktorů. Přesto je to důvod, proč se psychikou u těchto lidí také výrazněji zabývat.“

V hlavní roli mužské hormony

Příčiny akné se uvádějí především tři: hormonální nerovnováha, špatná výživa a nesprávná péče o problematickou pleť. Nejvýznamnější roli však hrají hormony, a to především mužské androgeny, které jsou za normálních okolností i u žen potřebné pro správnou funkci orgánů a tkání. Akné lze rozdělit do několika kategorií podle projevů a závažnosti. Podle toho se také postupuje i v jeho léčení.

  • Lehká forma akné se projevuje zarudnutím pokožky a zanícenými pupínky s bílou nebo černou tečkou. V této fázi máte ještě velkou šanci zbavit se akné sami a bez následků. Používejte vhodnou kosmetiku (ideálně určenou přímo na akné) a pravidelně si dopřávejte hloubkové čištění pleti u zkušené kosmetičky.
  • Střední forma akné je již komplikovanější. Často se objevuje zánět v okolí postiženého pupínku – místo je zatvrdlé, červené a na dotek bolestivé. V tuto chvíli jsou již nutné razantnější prostředky, někdy i léky a mastičky předepsané dermatologem. Pomáhají přípravky s obsahem zinku nebo AHA kyselin. (V čem všem vám mohou AHA kyseliny pomoci se dočtete v článku Zázrak pro vaši pleť? AHA kyseliny!)
  • Vážná forma akné neboli cystické akné již může zanechávat jizvy a patří pouze do rukou odborníka. Léčí se chemickým peelingem, hormony, antibiotiky nebo léky s obsahem retinoidů. Ty bývají nejúčinnější, ale zase mívají nežádoucí účinky.

Antikoncepce nejen proti početí

V každém případě se připravte na to, že léčba akné je běh na dlouhou trať. „Často se také stává, že po zahájení léčby nejdříve nastane přechodné zhoršení klinického stavu a teprve po cca šesti týdnech dojde ke skutečnému zlepšení,“ upozorňujedermatoložka Andrea Vocilková. „U žen, které zrovna neplánují otěhotnět, pomáhá i kombinovaná hormonální antikoncepce s obsahem drospirenonu. Výhodná je především tehdy, pokud ke zhoršování akné dochází před menstruací. I v tomto případě však chvíli trvá, než léčba začne působit. Řádově jde o 2 až 3 měsíce.“

Buďte tedy trpěliví a boj s akné nevzdávejte. Naděje na vyléčení existuje a nezáleží, zda je vám patnáct nebo čtyřicet. A pokud máte pocit, že vás akné trápí více než mu přísluší a negativně ovlivňuje i vaše sebevědomí, neváhejte a svěřte se svým problémem odborníkovi – psychoterapeutovi. Pomůže vám najít ztracenou sebedůvěru a už to samotné může vést ke znatelnému zlepšení.

Faktorů, které léčbě akné příliš neprospívají, je mnoho. Podrobněji se o nich dočtete v článku 10 věcí, které zhoršují akné.

Jakou máte vy zkušenost s akné? Trápili jste se s ním? Co vám při jeho léčbě nejvíce pomohlo?

Reklama

Související témata:

Načítám