Hlavní obsah

Jak si originálně uchovat fotografie? Vyrobte si vlastní stojánek!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Fotky z dovolené nebo oslavy nemusí zůstávat jen v albu nebo počítačiFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si fotky už většina z vás prohlíží hlavně v počítači, jsou chvíle, kdy je chcete mít na očích nebo z nich udělat dárek. A pak by se vám mohlo hodit pár nápadů, jak to zvládnout trochu netradičně.

Článek

Máte pocit, že letošní dovolená stála opravdu za to a rádi byste z ní měli pár fotek na očích? Nebo chcete dát prarodičům fotky z narozeninové oslavy vnoučků, kde jim to společně tak sluší?

Samozřejmě je můžete zarámovat, připnout na nástěnku nebo pojmout nějak podobně klasicky, ale pokud jste hračička a obětujete tomu chvíli času, poradíme vám pár jiných možností.

Fotografie na dřevě

Překvapivě velmi jednoduché je přenést fotografii na dřevo. Lépe to jde s černobílou nebo méně barevnou fotografií, ale postup je stejný i v případě barevné. Fotografii vytiskněte na inkoustové tiskárně na papír a vystřihněte do tvaru dřeva.

Dřevo natřete univerzálním lepidlem a do něj obrázkem dolů položte fotku a dobře vyhlaďte, nejlépe pravítkem. Nechejte zaschnout, ideálně do druhého dne. Pak papír velmi opatrně navlhčete, třeba houbičkou na nádobí a velmi opatrně ho „odžmolkujte“, ale moc nedrhněte, abyste nepoškodili obrázek. Až budete spokojeni, přetřete ještě vrstvou lepidla a nechejte zaschnout. Fotka díky této technice vypadá jak starý tisk.

Foto: Jakub Jurdič

Velikost a tvar dřeva zvolte podle svých možností, nemělo by být ale lakované nebo natřené, aby nasálo lepidloFoto: Jakub Jurdič

Rámeček i svícen

Máte doma spoustu volných plastových krabiček od CD? Ze čtyř můžete vyrobit zajímavý stojánek na fotky. Vteřinovým lepidlem nebo tavnou pistolí je slepte k sobě tak, aby šly otevřít a vsunout do nich fotografie.

Foto: Jakub Jurdič

Velmi zajímavou možností je dát do tohoto stojanu fotky a prostoru uvnitř vložit čajovou svíčku – po jejím rozsvícení se z fotorámečku stane zajímavý svícen. Jen pozor na to, aby nebyla svíčka blízko obalůFoto: Jakub Jurdič

Obháčkujte fotku

Fotografii, kterou vytisknete na tiskárně, můžete nalepit i na obyčejné plátno s rámem, které je určené pro malování – lepší je volit menší formáty. Aby byla fotka chráněná, přetřete ji také univerzálním lepidlem a nechejte zaschnout. Kolem rámu můžete místo ozdobného rámečku uháčkovat plastický kraj.

Foto: Jakub Jurdič

Háčkovaný rámeček lze samozřejmě dozdobit dle fantazie korálky, krajkou, kamínky…Foto: Jakub Jurdič

Komiksový příběh

Jestli jste hraví a nebojíte se do přípravy investovat víc času, můžete si vyrobit vlastní komiksový příběh. Fotky jistě vytiskněte jen na papír, protože je budete různě stříhat. Kupte si černou čtvrtku, bílé permanentní fixy, lepidlo a karton nebo starý rámeček, na který vše budete lepit. Pak popusťte uzdu své fantazii.

Foto: Jakub Jurdič

To, co vidíte na fotografii, je jen inspirací, vyprávějte svůj příběh a nebojte se nebýt vážníFoto: Jakub Jurdič

Skládačka

Pořádáte grilovačku s kamarády, na které jistě přijde řeč i na vaši dovolenou? Nachystejte si dopředu pár fotek, které můžete postavit jako dekoraci na stůl, kam nachystáte občerstvení. Skládačku vyrobíte pouhým rozstříháním a zohýbáním velké barevné čtvrtky, na kterou nalepíte obrázky. Bočnice čtvrtky radíme ještě podlepit pruhy kartonu, které ji zpevní a díky kterým bude hezky stát.

Foto: Jakub Jurdič

Dozdobení skládačky necháme na vás, fantazii se meze nekladouFoto: Jakub Jurdič

Co na srdci…

Čím doplnit přání k narozeninám, dárek ke svatbě nebo romantickou chvilku? Co třeba srdce plné vzpomínek? Z barevné čtvrtky vystřihněte srdíčka, která slepte a prostředkem provlékněte provázek, bavlnku nebo silnější nit. Do jednotlivých srdíček vlepte nejen fotografie, ale napište i krátkou vzpomínku, přání, třeba i citát.

Foto: Jakub Jurdič

Protože velikost srdíček je na vás, můžete je přivázat nebo zavěsit k dárku či kyticiFoto: Jakub Jurdič

Necháváte své fotografie jen v elektronické podobě, nebo je máte rádi „na papíře“? Napište nám!

Reklama

Načítám