Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Jde upoutat pozornost muže a nebýt trapná?

Foto: Profimedia

Jaký typ ženy na muže zabírá? A jaká gesta by měly používat, když chtějí vyvoleného zaujmout? I dnes odpovídá na otázku čtenářky Josef HausmannFoto: Profimedia

Reklama

Čtenářka Karolína by chtěla koketovat, ale zároveň se před muži neztrapnit. Jak na to? A jde to vůbec? Vhled do chlapského světa stejně jako každý čtvrtek nabízí Josef Hausmann!

Článek

Jak to vidí chlap? Na e-mailu jaktovidichlap@prozeny.cz se na to tentokrát zeptala čtenářka Karolína v souvislosti s upoutáním pozornosti mužů. Jak s nimi koketovat? Jaké pohledy na ně vrhat, aby nebyla trapná? Známe odpověď!

Čtenářka Karolína: „Je mi 21 let. Chtěla bych se zeptat, co dělat, když se mi líbí nějaký muž. Co na něj většinou zabere? Je pravda, že funguje oční kontakt a hezký úsměv? Nemyslí si při tom chlap: ,Ježiš, ta je trapná... Co na mě pořád tak civí?' Už jsem to párkrát zkoušela, ale nemůžu si pomoct, vždycky uhnu pohledem, protože mi přijde, že se předvádím a stydím se. Co byste mi poradil?“

Vážená Karolíno, vámi uváděné případy jsou projevy koketerie, kvůli kterým se do trapného světla v očích mužů vůbec nevystavujete – o to však více v očích okolostojících (závidějících a žárlících) žen. Muže totiž těší zájem cizích (zdůrazňuji cizích) žen. Nezavrhnutelné geny rozsévače jim totiž přikazují: „Ojeď vše, co neuteče na strom“, v důsledku čehož se muži rádi vrhají všude tam, kde to zavání jednorázovou, nezávaznou a nízkonákladovou milostnou avantýrou.

Koketující žena vysílá muži signál, že právě u ní by mohla být taková avantýra k mání, což na muže působí neomylně. Pod diktátem genů zděděných po paleolitických praproutnících posuzují muži (velmi často nesebekriticky) i elementární projev slušnosti a vlídnosti ženy za „vyzvání k tanci“, což vede k tragikomickým nedorozuměním. (Co já bych o tom mohl vyprávět!)

Již jsem zde někdy psal, že existují dvě seznamovací strategie – dlouhodobá (s cílem nalézt partnera či partnerku na celý život) a krátkodobá (s cílem najít sexuálního partnera na pobyt v lázních, mejdanový sex a podobně). Muži tráví drtivou většinu života na stezce strategie krátkodobé, ženám (pochopitelně a bohužel) více záleží na získání vztahu dlouhodobého.

Muž, aby si usnadnil cestu do kalhotek (málem jsem napsal k srdci) ženy vyhlédnuté na jednorázový sex, proto předstírá dlouhodobý vážný zájem, i když ho nemá („Podvedl mě, hanebník!“), žena, aby si jí muž vyhlédnutý do manželství vůbec všimnul, si hraje na koketu, i když jí není („Celý večer na mě při tanci dělala oči a pak mně stejně nedala, že se nestydí, mrcha jedna!“).

Situace je komplikovanější o to, že ty vlastnosti ženy, které jsou přitažlivé pro muže na stezce krátkodobé strategie, jsou odpudivé pro muže s dlouhodobými cíli. Muži se nechtějí ženit (a investovat do nich) s ženami, ze kterých může mít potěšení i kdekdo jiný. Investice do kukaččího potomstva je totiž genetická sebevražda a dnešní muži jsou potomci těch, kdo tuto sebevraždu nespáchali.

Na vaši otázku: „Co na chlapa nejvíc zabere?“ jste jistě znala odpověď i beze mne. Vynesení (falešné) karty snadné sexuální dostupnosti je vám ovšem k ničemu – riskujete, že se po vás vysněný muž rozežene z trofejních důvodů. Ledaže byste doufala, že na tu falešnou kartu nachytáte někoho na celý život tím, že se do toho nějak zamotá, že ho vmanévrujete někam, kam původně zabřednout vůbec nechtěl. Ostatně nebyla byste zdaleka první žena, která pomocí krátkodobé seznamovací strategie ulovila muže natrvalo.

Vaše otázka „Co na chlapa nejvíc zabere“ se zaměřuje pouze na gesta nebo chování. To je jen malá výseč z vějiček, kterými žena oslovuje mužské preference, podle kterých si vybírají ženy. Je jen třeba tyto preference uznat a smířit se s nimi. Na prvním místě tohoto hodnotového žebříčku mužů (já vím, že to ženy nechtějí slyšet) je krása ženina těla, potažmo pak její celková vizáž.

Když tohle nebudete mít v pořádku (nebo alespoň v normě), můžete vrhat pohledy, jak chcete: vilné i dlouhé.

Reklama

Načítám