Hlavní obsah

Jak správně uchovávat vánoční jídla, aby se nezkazila?

Foto: thinkstock

Základ všeho je správné rozložení potravin v chladničceFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoupili jste na letošní Vánoce (ostatně jako každý rok) tolik jídla, že už předem víte, že ho nemáte šanci sníst? Máme pro vás tipy, jak uchovat vánoční potraviny tak, aby se rychle nezkazily!

Článek

Kapr, cukroví, vinná klobása, maso nebo salát. Přestože se vám už při čtení těchto řádek sbíhají sliny, může se stát, že ne všechny nakoupené zásoby zvládnete sníst. Co pak? Jistě vám přijdou vhod naše rady, které zaručí, že zbytek svátků neskončíte s bolavým žaludkem!

Kapr, salát a spol.

Základní radou je kupovat kvalitní a čerstvé potraviny, u kapra to platí dvojnásob. „Musíte vybrat takového, který je v kádi čilý a nepoškozený. Neměl by mít odřeniny ani oškrábané šupiny,“ upozorňuje Alice Müllerová ze společnosti Tesco. Pokud kapra chcete v lednici uschovat do druhého dne, vykuchejte ho, očistěte, zabalte do navlhčeného ubrousku a dejte do ledničky. „I takto ošetřená ryba by zde neměla být déle než jeden, nejvýše dva dny,“ dodává Alice Müllerová. Maso můžete samozřejmě zmrazit, ovšem počítejte, že se tím částečně znehodnotí.

Foto: Petr Makovička

Čtyři dny starý bramborový salát? Pozor na zkažená vejce!Foto: Petr Makovička

V případě, že už jste kapra usmažili, vložte vystydlé filety do plastové krabičky s víčkem a ventilačním otvorem a nechte je v lednici – opět nejvýše dva dny. Co se týče bramborového salátu, jehož významnou součástí je majonéza ze syrových vajec, i zde musíte s konzumací chvátat. Možná vás upozornění odborníků překvapí, ale pokud jste přidávali tu domácí, neměli byste s konzumací otálet déle než 24 hodin. V případě kupované majonézy můžete salát v lednici uchovat maximálně do druhého dne, pak už hrozí riziko, že se syrová vejce na vzduchu zkazí.

Milujete klobásu?

Uvařené i syrové kuřecí maso vám v lednici vydrží obvykle dva dny, větší kusy syrového vepřového či hovězího tři dny. Jak je to ale s vinnou klobásou? „Jedná se o masný polotovar určený k dalšímu zpracování, nikoliv k přímé konzumaci, většinou se nutná spotřeba uvádí do 24 nebo 48 hodin,” říká Petr Korejs ze společnosti LE & CO. Vždy záleží na doporučení výrobce a hygienických podmínkách skladování. „U čerstvé klobásy považuji tři dny za naprosto bezpečné,“ dodává Petr Korejs.

Foto: thinkstock

Maso nesnese příliš dlouhé skladování, ideální jsou maximálně dva dnyFoto: thinkstock

Pozor na oříšky a čokoládu

Pokud to letos o Vánocích trochu přeženete s topením, může se stát, že si čokoládové figurky ze stromečku nevychutnáte tak, jako loni. Čokoláda totiž mění své vlastnosti při teplotě 25 stupňů, může se deformovat a na povrchu lze objevit šedé skvrny. Ty sice nejsou zdravotně závadné, ale snižují vizuální i chuťový požitek. Na znehodnocenou čokoládu se připravte, i pokud jste ji přenášeli z mrazu do tepla.

K Vánocům tradičně patří i oříšky. Dejte ovšem pozor, abyste je neskladovali ve vlhkém prostředí. Mohly by chytit plísně! Ořechy také doma neskladujte příliš dlouho – obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mohou podlehnout oxidaci, pak ořech zežlukne.

Zásady vánoční lednice

Před Vánocemi lednici vymyjte – máte jistotu, že potraviny (zejména sýry) nenasáknou pachy z dříve uchovávaných potravin. Do lednice vkládejte pouze studené potraviny. Ty horké sníží uvnitř teplotu a dají prostor bakteriím (ideální teplota uvnitř je 0 až 5 stupňů Celsia). Uvařená jídla (snězte je do dvou dnů!) patří nahoru do lednice, uprostřed nechte kapra a maso, drůbeží patří naopak do uzavřené krabičky dospod.

Pokud má vaše lednice i speciální nulovou zónu, využijete ji při uchovávání mléka, ryb, hovězího masa či salátů – vydrží i 3x déle, než je běžné. Potraviny balte do uzavřených sáčků nebo nádob, aby se v lednici nemísily pachy. Je dobré lednici nepřeplnit, aby studený vzduch mohl cirkulovat, a otevírat ji co nejméně.

A tip na závěr? Zkuste vložit do své lednice teploměr. Dost možná je v ní větší teplo, než myslíte.

Reklama

Načítám