Hlavní obsah

Jak ušetřit tisíce za domácnost? Tyhle vychytávky stojí za to vyzkoušet!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Jestli chytáte depku pokaždé, když přijdou účty za elektřinu, plyn či vodu v domácnosti, určitě oceníte pár tipů na to, jak je snížit. Vybírali jsme takové metody, které přinesou úspory, aniž by jakkoli sáhly na vaše pohodlí.

Článek

Kdo by nechtěl ušetřit alespoň pár stovek. Našli jsme pro vás tipy, které by měly takové úspory přinést – a když je sečtete, sejde se vám dokonce pěkných pár tisícovek za rok!

Úspory při vytápění

Samozřejmě že větší možnosti uspořit mají ti, kteří mají vlastní kotel a mohou zcela ovlivnit to, kdy se zapne. Jestli mezi ně také patříte, měli byste předtím, než zahájíte svou vlastní topnou sezonu, udělat pár maličkostí:

  • Kontrola kotle - do vašich nákladů na topení se promítá i případný nákup nového kotle, takže byste se měli maximálně snažit, aby ten stávající vydržel co nejdéle. A to může jen v případě, že mu dopřejete pravidelnou kontrolu a údržbu.
  • Kontrola komínu - před topnou sezonou byste si měli nechat překontrolovat komín – tady je to hlavně kvůli bezpečnosti.
  • Odvzdušněte radiátory - i to má vliv na rovnoměrné vytápění místností, proto je překontrolujte.
  • Zkontrolujte ventily - ideální je, když si pořídíte ty termostatické. „Termostatické ventily dokážou ušetřit pět až deset procent tepla. Investice do nich se pohybují v řádech několika stokorun, náklady se vám tedy vrátí brzy zpět,“ radí Tomáš Hlaváček, obchodní ředitel Centropolu.

Bez ohledu na to, zda vám teplo posílá někdo centrálně, nebo si ho korigujete sami, měli byste udělat pár dalších opatření:

  • Projděte jednotlivé místnosti a ujistěte se, že před radiátory nestojí nábytek nebo není potřeba vyměnit záclony a závěsy za kratší, aby nebránily proudění tepla do místnosti.
  • Místnosti nepřetápějte – v ložnici stačí 18 °C. Pamatujte, že snížením teploty o pouhý stupeň lze ušetřit až šest procent nákladů na topení. Nevytápějte málo využívané místnosti, chodby a podobně.
  • Hlídejte vlhkost vzduchu – čím je vyšší (ideální je 40 až 50 procent), tím víc musíte topit, abyste měli pocit tepla.
  • Ušetřit se dá i při nákupu toho, čím topíte. Uhlí je nejlevnější v létě či na jaře. Cena elektřiny by měla podle expertů v nejbližší době růst, takže není od věci se domluvit s dodavatelem a tu současnou si raději na pár let dopředu zafixovat. U plynu se zas vyplatí poohlédnout se po nabídce jednotlivých dodavatelů a případně přejít za lepší cenou – i když zrovna cena za plyn má údajně klesat. „Změnit dodavatele energií zatím není moc obvyklé, ale právě tím můžete z rodinného rozpočtu ušetřit tisíce korun,“ říká Robert Chmelař, marketingový ředitel Bohemia Energy.
Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Termostatické hlavice dovolí nastavit jen takovou teplotu, kterou potřebujeteFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Úspora elektřiny

Na spotřebě elektřiny se dá ušetřit překvapivě snadno, aniž byste se museli jakkoli omezovat. Stačí dohlédnout na pár věcí:

  • Vypínejte spotřebiče - nenechávejte televizi, DVD přehrávač nebo počítač v režimu stand-by čili klidovém. I v něm spotřebovávají energii. Rozhodně je vypněte vypínačem nebo vytáhněte ze zásuvky vždy, když odjíždíte na víkend či na dovolenou. V zásuvce nenechávejte ani nabíječky.
  • Perte úsporně - snížením teploty praní z 90 °C na 60 °C ušetříte čtvrtinu nákladů. Vyvářku a předpírku využívejte jen v nezbytných případech.
  • Myjte nádobí úsporně - není-li nádobí v myčce moc zašpiněné, volte eko program s teplotou do 50 °C, uspoříte až 30 procent energie.
  • Ušetřete při svícení - zásadní je výměna klasických žárovek. Když je nahradíte těmi LED, uspoříte až 80 procent nákladů. V případě venkovního osvětlení si lze mnohdy vypomoci i solárními světly.
  • Odmrazujte - jestliže necháte v mrazáku ledovou vrstvu vyšší než 3 mm, náklady na elektřinu narostou až o 75 procent.
  • Dopřejte si nové přístroje - když porovnáte spotřebu moderních zařízení s těmi, která jsou stará asi deset let, dopracujete se k rozdílu až 45 procent. Při nákupu hledejte podle energetického štítku ty, přístroje, které jsou ve třídě A či A+.

Úspora vody

Nejvíc vody odteče při koupání a mytí, na druhém místě je splachování záchodu. Takže je jasné, kde je zapotřebí začít s šetřením:

  • Sprcha místo vany - jestli jste zvyklí napustit si plnou vanu, tak začněte tím, že ji tentokrát zaplníte jen do poloviny. Už tím ušetříte kolem tisícovky ročně na osobu. Ještě víc pak ve chvíli, kdy nahradíte (alespoň občas) koupání sprchováním.
  • Úsporné hlavice - na sprchu namontujte úspornou hlavici, kterou místo klasických pětadvaceti litrů vody za minutu proteče jen deset – a ani to nepoznáte.
  • Splachujte chytře - namontujte do toalety dvojitou nádržku, která umožní spláchnout třemi nebo šesti litry vody. Tím ušetříte při provozu čtyřčlenné domácnosti i pár tisíc.

Jak šetříte vy? Napište nám!

Reklama

Načítám