Hlavní obsah

Předvánoční partnerské peklo: Která z 5 věcí ničí váš vztah? Na vině může být únava i alkohol

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce. Svátky, které patří rodině a blízkým, tomu, že jsme spolu a máme se rádi. Bohužel to ale není jen čas lásky a pohody, ale často i čas plný hádek a kulminujících vztahových problémů. Pro řadu párů tak Vánoce představují dost rizikové a náročné období. Víte proč?

Článek

Skotská kapela Wet Wet Wet nazpívala v roce 1994 slavnou píseň Love Is All Around (Láska je všude kolem). Ve slavném romantickém filmu Láska nebeská ji pak se změněnými slovy a ve vánoční verzi (Christmas Is All Around) zpíval Bill Nighy v roli stárnoucí rockové hvězdy. A tak to vlastně je: láska a Vánoce jdou často ruku v ruce.

Romantická výzdoba, svíčky a světýlka, vůně jehličí, vánoční cukroví, dobré jídlo a nakonec nadílka s těmi, koho milujete nejvíc. Vánoce jsou svátky, které stmelují. Jenže ne vždy! Pro některé páry je to spíš zátěžová zkouška, jež nemá s rodinnou pohodou nic moc společného. A to hlavně z následujících důvodů.

1. Peníze

Láska je sice zadarmo, ale Vánoce bohužel ne. Navíc ve snaze udělat je dokonalé se řada lidí finančně vyčerpá, výjimkou nejsou ani nepromyšlené vánoční půjčky, které vás pak mohou trápit po zbytek roku. Často k tomu vede pocit, že svátky musejí splňovat jakýsi společenský standard. „Ten velí obdarovávat blízké drahými dárky, kterých by navíc mělo být co nejvíc,“ říká vztahová koučka Lenka Procházka. K tomu obří stromek, luxusní výzdoba, spousta jídla… A peněženka už nemá sílu ani sténat.

Výsledek? Jste nervózní, jak to zvládnete, a hádáte se s partnerem. „Vždy záleží jen na vás, jaké Vánoce si vytvoříte. Nesrovnávejte se s ostatními. Zvažte svoje finanční možnosti a nepřekračujte je,“ radí životní koučka Lucie Mucalová. Partnerovi udělá pod stromečkem možná větší radost zamilovaný dopis plný vděku a lásky než luxusní hodinky!

2. Vyčerpání

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale pro většinu lidí je to spíš pořádný shon. Hodiny strávené úklidem, hodiny u trouby, k tomu lítání po obchodech a shánění dárků. V mnoha rodinách je to vše navíc na bedrech žen, které se pak pod náporem povinností hroutí. Jsou na pokraji sil, nervózní a naštvané na všechny okolo, protože jim nikdo nepomůže. A doma je pak pořádné dusno. „České ženy obecně trpí perfekcionismem a chtějí mít vše kolem sebe dokonalé. Následkem toho zapomínají samy na sebe a na svůj odpočinek,“ potvrzuje Lenka Procházka.

Uvědomte si jedno: Nemusíte vůbec nic! „Je to vždy věc volby. Můžete propadnout vánočnímu šílenství a zbytečně se stresovat, nebo se naopak naučíte chránit vlastní pohodu. Je přece naprosto v pořádku nemít umytá okna nebo napéct méně druhů cukroví. Vánoce tu jsou od toho, abyste trávili čas s rodinou a uzavřeli rok v duchovním rozměru, nikoli ve stresu,“ dodává Lenka Procházka.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Doopravdy musíte jen máloco. Nemusíte mít umytá okna, nemusíte mít napečeno x druhů cukroví, nemusíte každému pořídit tuny dárků… Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

3. Setkávání s rodinou

Vánoce jsou rodinné svátky. Jenže řada sešlostí s příbuznými je dost náročná. Ne všechny vztahy bývají idylické, takže oběd s tchyní nebo večeře s tetami mohou vyvolat hádky a dusnou atmosféru. „Radím si s partnerem předem sednout a hledat co nejméně bolestný scénář,“ říká Lucie Mucalová. Nemusíte se všemi trávit hned celý den, stačí třeba jen malá návštěva, co zabere hodinku či dvě. Nesnažte se zavděčit, naplnit očekávání druhých, buďte trochu sobci. Chcete přežít rodinný oběd v pohodě? Nedělejte tyto 4 chyby!

4. Alkohol

Během adventní a vánoční doby většina lidí konzumuje víc alkoholu než normálně. Setkání s rodinou a přáteli, večírky… Někdy je lehké to přehnat. Nepříjemné opilecké výstupy, hádky nebo chvíle, kdy vy už zase makáte na přípravách, ale partner leží s těžkou kocovinou… To na pohodě nepřidá. Tady nepomůže nic než rozum. Zkuste pít alkohol jen v takové míře, aby vás skutečně naladil, nikoli skolil.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Nemusíte brát každé společenské setkání jako příležitost se pořádně napít, nebo dokonce opít. Není to zdravé a je to docela trapasFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

5. Bilancování

Konec roku je také doba bilancování. „Lidé hodnotí, jaký byl uplynulý rok, zda se v životě někam posunuli a podobně. A někdy mohou přijít chmurné myšlenky, že se nic moc k lepšímu nezměnilo, nic extra se nepovedlo a podobně,“ popisuje Lenka Procházka.

S tímhle pomůže jediné. Dejte dohromady seznam věcí, které vám celý rok dělaly radost. Soustřeďte se na pozitivní, nikoli negativní události. Zavzpomínejte třeba na báječnou dovolenou, kterou jste v létě prožili s partnerem. Buďte vděční za vše, co máte, a nemyslete na to, co nemáte.

Opravdu ne vždy je potřeba utrácet za luxusní dary. Vyzkoušejte třeba recepty na jedlé dárky.

Reklama

Načítám