Hlavní obsah

Jak vybírat kvalitní polštář a přikrývku? Poradíme vám s tvarem i materiálem!

Foto: Profimedia

Na kvalitě polštáře a přikrývky závisí úroveň celého vašeho spánkuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jak si kdo ustele, tak si lehne“, a v případě výběru polštáře a přikrývky bychom mohli dodat „a také vstane“. Jestli zvolíte špatné, může vás ráno pěkně potrápit zatuhlá krční páteř či bolest hlavy.

Článek

Položit hlavu na polštář a přikrýt se… Jak jednoduché, zdá se. Ovšem, aby byl spánek opravdovou relaxací a nabrali jste síly na další den, neměli byste podcenit výběr polštáře a také přikrývky. Dobře zvolený polštář poskytne dostatečné pohodlí a oporu hlavy a krční páteře při spánku. Správná přikrývka pak ideální tepelnou pohodu. Zamezíte tak situacím, kdy se budete v noci teplem či zimou budit.

Jakmile se však začnete o výběr lůžkovin zajímat, zjistíte, že nabídka na trhu je opravdu široká. Vybrat polštář a peřinu tak může být pěkně tvrdý oříšek.

Není polštář jako polštář

Hlava a krk se během spánku regenerují na polštáři, s jakým výsledkem, to ovlivní právě jeho kvalita. Při jeho výběru si proto nechte poradit. V každém obchodě, kde se specializují na vybavení ložnice, by vám měli poskytnout užitečné rady. Vedle klasických z dutého vlákna či pravého peří se u těch speciálních můžete setkat s pojmy zdravotní, ortopedický či anatomický polštář.

Jako zdravotní polštář může být označen výrobek, který je klinicky hodnocen podle zákona o zdravotních prostředcích. Zato na ortopedický se nevztahují žádné normy – výrobce jen naznačuje, že by měl předcházet problémům s páteří, ale není nutné to mít klinicky ověřeno. Anatomický polštář je tvarovaný podle lidského těla.

„Zdravotní polštář tedy může být anatomický, a nemusí. Stejně tak to platí obráceně. U zdravotního polštáře máte zákonem potvrzeno, že je skutečně navržen tak, aby bylo tělo ve správné poloze, což je rozhodně velké plus, ale nepovažujte to za všespásné. Neupínejte se na to, že si koupíte zdravotní polštář a všechny problémy budou vyřešené,“ vysvětluje Ivona Pokorná ze společnosti Vesna.

Foto: Centrum zdravého spánku

Wave – anatomický polštář z líné pěny. Speciální vložka, také z paměťové pěny, uprostřed polštáře umožňuje zvýšit nebo snížit výšku polštáře, cena 990 KčFoto: Centrum zdravého spánku

Foto: Magniflex

Classico Wave – zdravotní anatomický polštář z paměťové pěny ve tvaru vlnky dvojí výšky, cena 2 190 KčFoto: Magniflex

Foto: Jelínek

Krční polštář Adam je vyroben ze 100% přírodního kaučuku naturlatex. Díky příjemné měkkosti a výborné elasticitě dokáže polštářek citlivě, ale dostatečně pevně podepřít oblast krční páteře a hlavy. Cena 1640 KčFoto: Jelínek

Proč a jak si vybrat anatomický?

„Je vhodné si jej pořídit především při problémech s krční páteří, ale také, když jim chcete předcházet," uvádí Luboš Plch, specialista na produkty Tempur.

Při výběrů musíte vzít v potaz hned několika hledisek. Jsou jimi tvar, vaše nejčastější spánková poloha, zdravotní stav a také materiály použité při výrobě.

Foto: Magniflex

Medicare Standard – univerzální zdravotní anatomický polštář z paměťové pěny ve standardním tvaru, cena 1690 KčFoto: Magniflex

Foto: Magniflex

Memoform Orthomassage Coolmax – nízký zdravotní anatomický polštář z paměťové pěny tvaru vlnky s masážní profilací je vhodý i pro polohu na břiše, cena 2390 KčFoto: Magniflex

Ani výběr přikrývky není jednoduchý

Než si půjdete do obchodu pro novou peřinu, měli byste vzít v úvahu hned několik věcí. Je to například teplota ve vaší ložnici v různých ročních obdobích a to, zda se přikrývka dokáže přizpůsobit změnám teploty.

Samozřejmě při výběru musíte hlavně zohlednit, jestli patříte mezi „zmrzliny“, nebo spíše horkokrevné typy. Podle toho také vybírejte její tloušťku – pro někoho může být nejlepším řešením pořídit si přikrývky hned dvě – silnou a dostatečně výhřevnou zimní a tenčí na léto.

Foto: decoDoma

Prošívaná přikrývka s Aloe Vera, které blahodárně působí na pokožku, posiluje relaxační účinky spánku a hubí bakterie a roztoče. Výplň tvoří antimikrobiální a dutá vlákna. Cena: 699 KčFoto: decoDoma

Foto: U Růženky

Lehká letní přikrývka Lyocell má zvýšenou schopnost nasáknout vlhkost a odvádět ji od těla díky obsahu lyocellových vláken v potahové tkanině. Every, cena: 1649 KčFoto: U Růženky

Klíčový je materiál

Vlastnosti přikrývky nejvíce ovlivní samotný materiál, ze kterého je vyrobena. Jestli jste zastánci tradic, ani dnes vás nezklamou peřiny, které jsou plněné husím peřím. Výhřevnost se liší dle podílu typu peří, kdy jde z určitého procenta o peří prachové. Nejkvalitnější deky ho mají 100 %.

Obecně však platí, že kvalitní péřové přikrývky mají dokonalé izolační vlastnosti. V zimě krásně hřejí, zatímco v létě či při nemoci oceníte, že peří dokáže pohlcovat vlhkost a odvádět ji od těla. Navíc tyto peřiny vynikají dlouhou životností.

Na výsluní se opět dostávají přikrývky z ovčí vlny. Ta totiž dokáže absorbovat lidský pot a poté jej odpařit. Udrží okolo vás tak ideální suché teplo a pohodu. V létě naopak izoluje od možného horka. Tyto přikrývky jsou zvlášť vhodné pro alergiky, jelikož lanolin v ovčí vlně má antibakteriální a hypoalergenní vlastnosti. Dokážou tak vzniku alergiím dokonce předcházet.

Pokud nemáte rádi pocit, že je přikrývka „těžká“, zkuste vsadit na duté vlákno. Výhřevnost se odvíjí od tvaru a položení těchto vláken. Nejteplejší mají kolem 400 g vláken na m2. Výhodou je lehkost přikrývek, neublíží jim ani častější praní, a jelikož jde o umělý materiál, nabízí se více variant z hlediska tloušťky a také ceny.

Foto: Vesna

Přikrývka z dutého vlákna se stříbrem – potah je obohacený o mikročástice stříbra – má antibakteriální a antimykotické účinky – vhodné pro alergiky. Every, cena: 1316 KčFoto: Vesna

Foto: Ovečkárna

Ložní souprava Merino Gold se vyrábí z ovčího rouna mladých ovcí Merino, které jsou chované v Austrálii a na Novém Zélandě. Cena od 3250 KčFoto: Ovečkárna

Foto: Vesna

Přikrývka Bambus z dutého vlákna – povrchová tkanina se skládá z 60 % bambusových vláken a 40 % polyesteru. Bambus má vynikající antibakteriální a antimykotické účinky a 4x vyšší savost než bavlna. Cena: 1269 KčFoto: Vesna

A pod jakou peřinou si nejvíce odpočinete vy?

Reklama

Načítám