Hlavní obsah

Jak vybrat osvětlení: 6 nadčasových stylů pro váš byt

Foto: Bonami

Sjednoťte lustr i lampy v jednom styluFoto: Bonami

Správné osvětlení se postará nejen o útulnou domácí atmosféru, ale umí vás i nabudit a inspirovat. Podívejte se na 6 nadčasových stylů, které doma musíte mít.

Článek

Vyberte si ideální světlo do vašeho interiéru. Nejste si jistí, co by se k vám hodilo? Nevíte, co všechno je na trhu k dostání a z čeho vybírat? S tím vším vám teď poradíme.

Závěsné svítidlo jako dominanta

Vtiskněte místnosti jedinečný styl, který podtrhne veškeré vybavení bytu pomocí jednoho závěsného svítidla. Platí jednoduché pravidlo: strop by měl mít alespoň 3 metry. Pokud chcete pod svítidlem chodit, je ideální ho pověsit o trochu výš než je horní část dveří.

Pokud plánujete výrazné svítidlo umístit nad jídelní stůl, vybírejte neprůsvitné stínidlo, aby světlo směřovalo pouze dolů, ne do očí strávníků.

Tip: Máte doma nižší stropy? Vsaďte na stropní svítidla.

Nesmrtelná zlatá barva

Zlatá barva působí luxusně, moderně a zároveň decentně. Se zlatou je ale třeba zacházet trochu jako s kořením. Správně vynikne jen v případě, že bude celý pokoj pouze doplňovat. Jedním z povedených doplňků mohou být právě stropní svítidla, stojací lampy i stolní lampičky.

Foto: Bonami

Vyberte si svítidla v luxusní zlatéFoto: Bonami

Bílé elegantní osvětlení

Bílá je nadčasová i neutrální. A to platí i pro osvětlení. Pokud právě řešíte, jak vybrat osvětlení do bytu a kombinování výrazných barev nepatří mezi vaše silné stránky, vsaďte na jemné tóny nábytku a dekorací a bílé osvětlení. Bílá barva vnáší do interiéru světlo, lehkost a čistotu. Proto je bílé osvětlení častou volbou pro koupelny, kuchyně nebo ložnice.

Foto: Bonami

Zprava: bílo-zlaté svítidlo Opviq lights Mudoni a tmavé Elmas LineFoto: Bonami

Vsaďte na přírodní styl

Stejně jako v posledních letech i v příštím roce budou v kurzu přírodních barvy a materiály. Díky nim dostanete do bytu útulnou a svěží atmosféru. Přírodní styl navíc dobře funguje po celý rok a dá se skvěle kombinovat s dalšími bytovými doplňky. Přírodní materiály hrají jednu z hlavních rolí především v interiérech inspirovaných skandinávským, rustikálním nebo boho stylem.

Jaký materiál vybírat? Dýhu, bambus, ratan, textil v přírodních odstínech, korek nebo dřevo.

Foto: Bonami

Ratanové světlo značky Good&MojoFoto: Bonami

Dekorativní osvětlení

V momentě, kdy vyřešíte hlavní osvětlení v místnosti, přichází na řadu dekorativní osvětlení, které umí vyčarovat tu správnou atmosféru. Světelné řetězy na baterky i do zásuvky rozzáří poličku, gauč nebo knihovnu a dovolí vám příjemně relaxovat třeba při čtení knihy. Světelné dekorace také krásně doplní dětský pokojíček a pomohou vašim nejmenším s bezproblémovým usínáním.

Foto: Bonami

Světelné řetězy můžete zavěsit na zeď nebo je položit na pohovkuFoto: Bonami

Retro styl je v kurzu

Retro osvětlení je k dostání v různých stylech a barvách. Jedno však mají společné. Výraznou žárovku s imitací rozžhaveného uhlíkového vlákna. To ale rozhodně neznamená, že mají vysokou spotřebu. Toto osvětlení většinou využívá moderní LED technologie. Typické pro retro styl jsou také baňky a koule z mléčného skla a výrazná kovová stínidla.

Foto: Bonami

Krásná lampa doladí atmosféru domovaFoto: Bonami

Reklama

Načítám