Hlavní obsah

Jak vydržet s chlapem: Jak se nezabít v jednom bytě?! 2

Foto: Thinkstock

Naučte se pravidla domácnosti!Foto: Thinkstock

Reklama

2. kapitola – Společné sestěhování už máte za sebou, jenže teprve teď vás čeká to nejtěžší. Jak spolu vydržet pod jednou střechou a do měsíce se nezačít nesnášet? Každý z nás má spoustu zvyků, které občas nevadí, ale když je máte denně před očima, k hádkám je zaděláno.

Článek

Aby se vaše společná domácnost nezměnila na slavkovské bojiště a vaše vzájemná komunikace nepřipomínala hlášky z filmu Válka Rooseových, budete se muset vyzbrojit nepřebernou mírou tolerance a diplomacie. Ano vy. Ne že by se chlap neměl snažit nebo že by se nikdy aspoň snažit nezkoušel. Pokusy budou, ale ta hlavní dávka tolerance bude na vás. Jako chlap vám maximálně upřímně říkám: Od muže to nečekejte. Ušetříte sama sobě spoustu zklamání a slz, když nepůjdete do vztahu vybavená snůškou nereálných očekávání. O společném životě vykresleném jako romanticky nabušeném svazku si do sytosti čtěte v románcích D. Steelové, do reality taková očekávání ale prosím nemotejte.

Jako ze slepice nikdy nebude dobrý plavec, tak z chlapa nikdy nebude empatický, citlivý jedinec, který dokáže v ženině složitém a často protichůdném jednání vystopovat jemné nuance a náznaky, správně je rozklíčovat, pochopit a podle toho jednat. Uklidnit vás může to, že sdílím přesvědčení, že do dvaceti let budou chlapi oficiálně uznáni za slabší pohlaví.

Základním předpokladem jak tedy přežít pod jednou střechou a navíc dokázat, že se chlap bude domů rád vracet, je nechat mu hodně dlouhé lano a volný obojek.

„Partnerský vztah není vztahem symbiotickým. Jde o vztah dvou dospělých jedinců, jež by se měl zdravě rozvíjet v tom smyslu, že vedle toho ,společného' nepřestáváme rozvíjet i to naše individuální. Optimálně tedy ,nesvazujeme' druhého, nýbrž budujeme prostor, kam se rádi oba dobrovolně vracíme. I v harmonickém vztahu bychom měli respektovat potřeby jednoho i druhého po svém vlastním soukromí,“ vysvětluje psycholog Marian Bartoš. A už ta první věta by se měla povinně vyučovat na základní škole v rodinné výchově. Ušetřily byste si od mládí hodně zbytečných slz a hádek z hlouposti.

6 zásad, aby domov nebyl pro muže vězením

  1. Dopřejte mu svobodu (aspoň občas).
  2. Respektujte jeho prostor, tj. má-li svůj kamrlík, trucovnu či dílnu, nelezte mu tam a nešpionujte. Úklid je trapná záminka.
  3. Nikdy mu nekoukejte do mobilu, nešacujte mu kapsy a nešmírujte v jeho počítači. Není to důstojné a je to přímá cesta ke ztrátě vztahu. Někdy je prostě lepší nevědět.
  4. Kam jdeš, kdo tam bude a kdy přijdeš – jsou otázky sice pochopitelné, ale vy zase pochopte, že není dobré ani taktické se takhle pořád ptát. Ptejte se jen někdy, a někdy se neptejte vůbec – budete překvapená, co to s ním udělá! Minimálně mu to bude pořádně vrtat hlavou.
  5. Dopřejte mu jeho kamarády, aspoň čas od času. A nehovořte o nich jako o debilech, kreténech apod. Když o nich nemůžete říct nic hezkého, radši mlčte.
  6. Nejste siamská dvojčata, abyste museli všude chodit spolu. Nedělejte stíhačku, nelepte se na něj a nekontrolujte ho pořád přes mobil jako malého haranta. Vyrazte si občas do společnosti sama, jeďte na víkend k mamince nebo ke kamarádce. Uleví se vám oběma.

Nechtějte mít navrch

Nesnažte se mít ve vztahu navrch, škodíte tím sama sobě. Nechovejte se ke svému partnerovi jako ke svému vlastnictví a neodsuďte sebe samu do role „Věčně nespokojené nevrlé sexuálně neuspokojené domovnice". Chlap porobený a zformovaný do podoby otroka, kterého s chutí peskujete a poukazujete na jeho ať už skutečné, či domnělé chyby a neschopnost, nikdy nebude dobrý milenec, který vás bude hýčkat na vlnách vášně a lásky. Nebo jste snad už viděly vězně, který gentlemansky chrání a pečuje o svého bachaře? V lásce můžete buď společně vítězit, nebo společně prohrát. Dokud se budete snažit toho druhého jakýmkoliv způsobem ovládat, rozlučte se s láskou. Takže si vyberte, co vytvoříte. Soužití dvou duševně svobodných jedinců, kteří jsou spolu proto, že chtějí, nebo chlapa, který je s vámi už jen ze zvyku a s nechutí?

Nejdůležitější výbava pro soužití s chlapem:

  • Abyste vydržely, je třeba vyzbrojit se tolerancí a uměním odpouštět.
  • Nepředstírejte, že jste Centrální mozek lidstva, který všechno ví a na všechno má odpověď.
  • Uznat, že Hemingway byl chytrý chlap, když tvrdil, že štěstí je mít dobré zdraví a špatnou paměť.
  • Mít smysl pro humor a nadhled!

Mějte vlastní hobby a koníčky, ponechejte si své osobní přátele a určitá tajemství. Zábavná ženská, která jen trpně nečeká, až se ten její vrátí domů, je rozhodně víc sexy než unuděné či utrápené stvoření, které je omotané kolem chlapa jako had škrtič.

Tak ať se vám daří být tou úžasnou, skvělou a tolerantní partnerkou, ke které za to její chlap vzhlíží s láskou a úctou. A rád se k ní vrací domů.

Reklama

Související témata:

Načítám