Hlavní obsah

Jak vypadá dokonalá ložnice? Víme to!

Foto: Thinkstock

Kvalita spánku i spokojené chvíle v ložnici záleží z velké části na vásFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postel, dva noční stolky, skříň – nábytku, který patří do ložnice, není mnoho. Naskládat ho do volného pokoje a doladit celý interiér, aby se vám zde dobře spalo, však není úplně jednoduché. Víte, kam dát postel? A jaké zvolit barvy? Řiďte se našimi deseti tipy.

Článek

Správně umístěná postel, vhodně zvolená barva, zatemněné okno nebo uklizený noční stolek dokážou mnoho – večer budete usínat v klidném, zdravém a uklizeném prostředí, které pomůže zapomenout na starosti běžných dnů. Víte, jak by měla správně zařízená ložnice vypadat? Zde je návod!

1. Postel a dveře

Že postel nepatří k oknu, protože by na vás v noci táhlo, a jen těžko byste se k němu dostávali, abyste ho otevřeli a zavřeli, se ví. Ale tušíte, jak je to se dveřmi? Mnohým totiž výhled z lůžka přímo na dveře vadí – představa, že v nich někdo v noci stojí, opravdu není příjemná a znervózňuje. Pokud jste tuto situaci ještě neřešili a plánujete umístit postel přímo proti vstupu, zkuste tak spát nejprve nanečisto. Do prázdné ložnice nastěhujte jen matrace nebo si sem položte deku a ověřte si, zda vám pohled na dveře vadí, či ne.

2. Světlá, nebo tmavá?

Přemýšlíte, zda ložnici sladit spíš do světlých barev, nebo sáhnout po tmavších, které navodí pocit temnoty a bude se v nich lépe spát? Pro kvalitu spánku je to jedno, pokud zvolíte správné záclony či zatmění okna. Do tmavších interiérů se hodí lehké záclony, průsvitné závěsy či japonské stěny, které sem propustí aspoň nějaké světlo a místnost odlehčí. Do světlých ložnic zvolte silnější závěsy, nebo nejlépe předokenní rolety, které vytvoří v místnosti přítmí a tmu, které jsou pro spánek lepší.

Foto: Thinkstock

Tmavá ložnice je pro spánek lepšíFoto: Thinkstock

3. Jaká tedy barva do ložnice?

I zde platí, že výběr je individuální, ale správná volba pomůže s lepším usínáním i jednodušším buzením. Všeobecně tmavší tóny – tedy různé odstíny hnědé, bordó, olivově zelená a podobně, navozují pocit bezpečí a lépe se s nimi usíná. Výrazné pastelové barvy jako žlutá, oranžová, trávově zelená – někdy se jim říká i barvy aktivity – zase pomohou těm, kdo se ráno hůře probouzejí. Když nevíte kterou, zkuste najít odpověď v článku Barvy v bytě: Víme, jaké jsou ideální pro vás!nebo zůstaňte u neutrální bílé, šedé či bílé.

4. Skříně v ložnici

Ideální je, pokud máte samostatnou šatnu a nemusíte ložnici zahlcovat nábytkem, o jehož rohy se při noční cestě na záchod snadno bouchnete, a na němž se bude usazovat prach, který rozhodně podmínky pro spánek nezlepšuje. Pokud si o samostatné šatně můžete nechat jen zdát, místo klasických skříní investujte do vestavných přes celou stěnu, a vytvořte tak neviditelnou skříň. Získáte tím spoustu úložného místa a zachováte si vyhovující podmínky pro klidný spánek.

Foto: Thinkstock

Musíte-li dát do ložnice skříň, volte vestavěnou. Interiér tolik nezaplní a nebude se na ní usazovat prachFoto: Thinkstock

5. Proč zvolit stolek se zásuvkou?

Knížka a brýle, kapesníky, krém na ruce, prášky na spaní… seznam drobností, které člověk potřebuje ke spaní, je poměrně dlouhý. A rozložené kolem postele nevypadají zrovna hezky. Kupte si proto noční stolek s dostatečně velkou zásuvkou, do níž se tohle všechno vejde. Miniaturní noční stolky jsou nepraktické!

6. Zapomeňte na peřiňák!

Chyběl vám ve výčtu nábytku do ložnice peřiňák? Zapomeňte na něj! Zbytečně zabírá místo, stlaní vás zdrží o několik minut, o něž si můžete přispat, a navíc uklízet do něj lůžkoviny není zdravé, jak se dočtete zde. Peřiny by totiž měly během dne důkladně větrat. Pokud máte určitou zábranu nechávat peřiny jen tak, zakryjte je pouze denní dekou. Lůžko vypadá upraveně, a hotovo je během chvilky.

Foto: Thinkstock

Peřiny by měly větratFoto: Thinkstock

7. Více světel je lepších než jedno

Zvolte do ložnice více světel než jedno stropní. Už zazvonění budíku není moc příjemné, a když si vzápětí rozsvítíte lustr se stowattovou žárovkou, přijde šok číslo dvě. Stejně tak není intenzivní světlo ideální před usínáním. Proto si na noční stolek dejte lampičky, doplňte je jedním či dvěma světly na stěně, které „dávají“ příjemné nepřímé světlo a to vše doplňte jedním lustrem.

8. Koberec do ložnice patří!

Dřevěné či laminátové podlahy jsou sice praktické na úklid a hygienické, ale když na ně ráno stoupnete bosou nohou, radost nepřinesou. Dopřejte si u postele aspoň malý měkký koberec, díky němuž budete stoupat do měkkého a teplého. Pokud vyberte takový, který se dá díky zvolenému materiálu a velikosti prát v pračce, nemusíte dělat ani kompromisy v čistotě.

Foto: Thinkstock

Koberec zpříjemní první ranní krokyFoto: Thinkstock

9. Pracovna v ložnici? Ne!

Ložnice je místo odpočinku, kde byste měli zapomenout na každodenní povinnosti a práci vůbec, proto sem stůl ani počítač nepatří! Že se nikam jinam nevejde? Pak ho zde dobře ukryjte! Rozhodně nedávejte pracovní stůl hned vedle postele! Oddělte ho buď sestavou skříněk, nebo kolem něj vytvořte lehkou stěnu z paravánu, závěsu a podobně. Že tolik místa opravdu nemáte? Pak si vyberte některý ze zavíracích stolů, kde za prací snadno zavřete dveře!

10. Nezapomeňte na doplňky

Ačkoli návštěvy do ložnice zpravidla nezvete a moc času na rozhlížení kolem sebe nemáte, přesto i sem doplňky a krásné věci patří. Obrázky, vázy, vzpomínky na dovolenou, dárky od dětí jí dodají příjemnou atmosféru. Samozřejmě i zde platí poučka, že nesmějí interiér zahltit. Naaranžujte je proto do skupin (tři zcela stačí), slaďte je buď barvou, nebo materiálem. Vše tedy mějte třeba v zelené, sáhněte po lesklém kovu nebo zkuste dezén dřeva. Nabídka je naštěstí tak velká, že vás tento úkol bude opravdu bavit! Pokud vám nezbývá moc peněz, inspirujte se v článku Krásné bytové doplňky do 100 korun.

Máte nějaký tip do ložnice, který zde chyběl? Podělte se o něj s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám