Hlavní obsah

5 tipů, jak zvětšit úložné prostory v kuchyni

Foto: blum

Krásná kuchyň musí být praktická. A praktická znamená s množstvím úložného místaFoto: blum

Reklama

Uvažujete o nové kuchyni a zhlédli jste se v minimalistických sestavách? Dobře si jejich pořízení rozmyslete! Často jim chybí úložné prostory, a ty rozhodují o tom, jak dobře se vám bude v kuchyni udržovat pořádek!

Článek

Krása není všechno! Platí to nejen o lidech, ale i kuchyňských sestavách. K čemu vám budou luxusní lesklá dvířka, když do poliček za nimi se nic nevejde? A proč si kupujete drahou pracovní desku, stejně ji brzo zahltíte a zakryjete věcmi, na které jinde není místo? Pak zjistíte, že lepší než krása zvenku je praktické řešení uvnitř. Tedy především dostatek úložných prostorů. Zde je 5 tipů na ty základní, které by neměly chybět v žádné domácnosti!

1. Potravinové skříně nahradí staré spíže

Samostatná zděná spíž byla součástí starých bytovek i panelákových bytů. Jenže vlna rekonstrukcí v posledních dvaceti letech se stala špajzkám osudnou a ty zmizely, aby se zvětšily kuchyně. Je to i váš případ? Zkuste je nahradit jejich modernějšími nástupkyněmi, a to vysokými potravinovými skříněmi.

Existují dva základní typy – u toho prvního vyjíždí najednou celý „vnitřek" . Někteří těmto vozíkům vytýkají, že vytáhnout celou skříň se všemi zásobami chce nemalou sílu – jen si spočítejte, kolik doma máte kilovek mouky, cukru a podobně. Za plus lze označit to, že hned vidíte vše, co zde skladujete.

Druhý typ potravinových skříní funguje tak, že otevřete dvířka a vytahujete každou zásuvku zvlášť. Tím, že vysouváte vždy jen jednu zásuvku, moc síly k tomu nepotřebujete. Problém nastane, když zapomenete, kde co máte uložené. Pak musíte prohledávat zásuvky a vytáhnout je i několikrát, což zdržuje.

Foto: bellarina kuchyne

Staré spíže nahrazují moderní potravinové skříněFoto: bellarina kuchyne

2. Bez horních skříněk to nejde

Že všechno staré nebylo špatné, platí i o horních skříňkách. Trvejte na nich i v nové kuchyni, umí nabídnout spoustu místa. Navíc máte z čeho vybírat!„Nejoblíbenější variantou jsou dnes výklopné systémy v bezúchytkovém provedení, kdy se dvířka vyklápí nahoru částečně nad úroveň korpusu,“ říká Jiří Lukášek ze studia Sedlák Interier.

Foto: interiery 4you

Horní skříňky do moderních kuchyní patří, vybírat si můžete z mnoha krásných variantFoto: interiery 4you

Při výběru ale dbejte na jejich rozměr. Chcete-li více úložného prostoru, určitě se vyhněte těm jednoduchým, které mají výšku pouze kolem 40 centimetrů. „Nejčastěji si dnes lidé pořizují takzvané lomené klopny, tedy skříňky s dvířky, která se nejprve uprostřed lomí a teprve pak vysouvají směrem nahoru,“ vysvětluje Tomáš Heřmánek ze studia Interiery 4U a pokračuje, k čemu je to vůbec dobré: „S takovým otevíráním mohou mít horní skříňky výšku mezi 65 až 70 centimetry, takže se do nich vejde mnohem více věcí. A díky zlomu mají po otevření spodní hranu a madlo v příjemné výšce, že na ně člověk bez problému dosáhne a zavře je.“

Foto: blum

Rozhodně neplatí, že typy s výklopnými dvířky musejí být nízké. Některé mají výšku až 70 cmFoto: blum

Levnější variantou jsou pak „klasické“ horní skříňky, tedy takové, které mají na výšku něco málo přes sedmdesát centimetrů a otevíráte je do boku. Nabízejí dvě velké výhody: za prvé poskytnou velký úložný prostor a k druhým kladům patří nízká cena. Jedna přijde na méně než 1500 korun.

3. Využijte prostor až ke stropu!

Zvlášť v malých bytech se nebojte využít prostor až ke stropu a klidně nad horní skříňky přidejte ještě jednu řadu. Neudělejte ale následující chybu: „Pokud dáte vedle sebe třeba čtyři klasické skříňky šedesátky, a to ve dvou řadách nad sebou, prostor bude působit vysokým a úzkým dojmem, což není pěkné,“ říká Tomáš Heřmánek. Mnohem lépe budou vypadat dvě široké a nízké klopny, nad které necháte nainstalovat klidně i klasické vysoké skříňky s otevíráním do boku, a to ideálně v bílém bezúchytkovém či jiném neutrálním provedení. Splynou tak s okolím, „nebouchnou“ každého hned do očí a nabídnou spoustu místa.

Foto: poggenpohl

Potřebujete opravdu hodně úložného prostoru? Dejte dvě řady skříněk nad sebeFoto: poggenpohl

Foto: ikea

Nebo můžete zaplnit prostor až ke stropuFoto: ikea

4. Nenechávejte rohy prázdné

Kuchyně zatočené do tvaru písmene L či U jsou sice nejoblíbenější, ale zároveň nabízejí jedno či dvě riziková místa – a to rohy a rohové skříňky, které jsou hůře přístupné. Pořiďte si proto do nich některý z „chytrých“ systémů, nabídnou vám spoustu místa. Nejjednodušší a nejlevnější, přijdou na pár stokorun, jsou drátěné „kolotoče“ točící se kolem svislé osy. Díky tomu nám vyjedou ven i věci umístěné vzadu.

Mezi sofistikovanější zařízení patří takzvaný „magický roh“ za několik tisícikorun. Kromě toho, že stačí jeden pohyb a koše či police vyjedou zcela ven do prostoru kuchyně, takže se nemusíte nikam natahovat sklánět a máte vše na očích, jsou opět děleny různými zarážkami, které pomáhají udržet pořádek i v drobných věcech.

Foto: kuchyně gorenje

Dobrý přístup k věcem uloženým v rohu nabídnou různé kolotoče a „magické" rohyFoto: kuchyně gorenje

5. Věšte, kde to jde!

V kuchyni však máte také spoustu drobností a nástrojů, které potřebujete mít stále při ruce. V takovém případě stále oceníte různé závěsné systémy, které se vejdou opravdu kamkoli! Více se o nich dočtete v článku Málo místa v kuchyni? Začněte věšet!.

Foto: ikea

I do těch nejmenších kuchyní se vejde závěsný program. Je ideální na věci, které potřebujete mít stále při ruceFoto: ikea

A které úložné prostory v kuchyni nejvíce využíváte vy? Napište to ostatním v diskusi pod článkem a poraďte si navzájem!

Reklama

Související témata:

Načítám