Hlavní obsah

Jak září šperky z Českého ráje?

Reklama

Drahokam, který září jako krev proudící českými žilami. Paprsky světla pronikají jeho lomem a uchvacují vás čirou krásou. Žádný jiný drahokam není spojen s českými zeměmi tak jako granát.

Článek

Granát je esencí našeho národa − drobný, stálý, krásný a světově uznávaný.

Romantický kraj, domov českého granátu, ve kterém se snoubí rozmanitost přírodních krás s bohatou historií, je od 19. století nazýván Českým rájem. Největší věhlas přinesla kraji středověká „zlatá horečka“ spojená s výskytem drahých kamenůa příchodem jejich hledačů, brusičů a rytců. Jejich um vybroušený staletou historií dal vzniknout zářivé šperkařské tradici.

Věhlas českého granátu sahá daleko za naše hranice. Mezi hrdé majitelky skvostů s českými granáty patřily i historické osobnosti jako císařovna Kateřina Veliká nebo herečka Sarah Bernhardt. Šperky z šikovných rukou Jiřího Urbanase zdobí i významné zahraniční osobnosti, například britská královna Alžběta II. a v minulosti i papež Jan Pavel II.

Šperkařská tradice

Kam se vydat za leskem českého granátu?

Cesta kamene je interaktivní zábavně poučná stezka v Muzeu Českého rájev Turnově, která vás provede spletitou cestou zpracování drahých kovů. Nečekejte ale žádnou kamennou nudu. Díky speciálnímu pracovnímu listu se před vámi rozprostře blyštivý svět plný lidské zručnosti, trpělivosti a neopakovatelného kouzla mistrů šperkařů.

Svatému grálu Českého ráje, granátu a granátovému šperku, je plně věnována expozice Galerie Granát v Turnově. Poodhalí vám tajemství těžby granátu v Českém středohoří a jeho broušení na historických i současných strojích. Nechte se ohromit ukázkami zlatnické práce a vyzkoušejte si pod dohledem zdejších mistrů, co toto náročné řemeslo obnáší.

Šperkařská tradice

Vystoupejte i na pověstmi opředenou horu Kozákov, uvnitř které je prý říše skřítků pracujících v jeskyních. Sbírají, leští a brousí acháty, jaspisy, ametysty a další drahokamy. Na jejich práci dohlíží král všech místních skřítků Granát. Zkuste své štěstí a třeba sami najdete některý z drahých kamenů, které se zde nacházejí. A pokud žádný drahokam nenajdete, nezoufejte. Z vrcholu Kozákova vás čeká překrásný pohled až na čtvrtinu Čech.

Nechte se inspirovat na www.tradicemasmysl.cz a užijte si zářivou krásu šperků z Českého ráje a Pojizeří. Vychutnávejte si české tradice všemi smysly v Česku, zemi příběhů.

Reklama

Související témata:

Načítám