Hlavní obsah

Jak zastavit padání vlasů? Odhalte příčinu a zasáhněte!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Začaly vám padat vlasy? Nepanikařte a začněte s péčí, která tento nepříznivý trend zastaví. Poradíme, jak na to!

Článek

Pokud vám denně zůstane v ruce či na hřebenu padesát až sto vlasů, můžete být klidní. Takový počet se dá ještě považovat za normální. Jestliže jste ale přesvědčeni, že vlasů ubývá příliš, je čas najít důvod a zastavit to! Navíc v tuto dobu je ideální čas na prevenci, neboť vlasy víc vypadávají na podzim a v zimě. Proč a co s tím, to se dočtete!

Proč padají?

Důvodů, proč vám najednou začnou padat vlasy ve velkém, může být spousta. Tady jsou nejčastější příčiny:

  • Špatná strava - padání vlasů může být reakce na nedostatek výživy. Pro vlasy jsou zásadní hlavně vitaminy skupiny B, zinek, železo, křemík, nutné jsou i bílkoviny, tedy proteiny. „Základní stavební jednotkou vlasů jsou aminokyseliny, které přijímáte ve formě proteinů. Na dostatečný příjem by měli dbát vegetariáni, ale i starší lidé, protože s věkem se jejich zásoba v těle přirozeně snižuje,“ vysvětluje Renáta Gacková, vlasová expertka z Nouvelle.
  • Příliš vitaminů - na druhou stranu si můžete uškodit i příliš velkými dávkami vitaminu A nebo selenu, což se může stát v případě velkých dávek potravinových doplňků a multivitaminů. Tady rozhodně neplatí, že víc je i líp!
  • Nervy a stres - nepohoda a psychika ovlivní zásadně vzhled i zdraví vlasů. Stres a nedostatek spánku se na nich rozhodně projeví, a tak můžete doplatit za nervy a přílišnou zátěž v práci, během zkouškového období či rozvodu. V důsledku těchto událostí vlasy vypadávají rovnoměrně a řídnou tedy po celé hlavě.
  • Hormony - růst a padání vlasů ovlivňují hormony. Není výjimkou, že vypadávají po porodu nebo kolem přechodu, kdy se snižuje hladina estrogenu. Na vině ale může být i nemoc štítné žlázy – její snížená i zvýšená funkce se právě slábnutím a padáním vlasů projevuje. U mužů je pak spojené s věkem a genetikou.
  • Špatná péče - i když budete kvalitně jíst a mít dostatek pohody a odpočinku, můžete si zavinit zvýšené vypadávání nekvalitní kosmetikou, třeba domácím nešetrným barvením či trvalou. Můžete vlasy neúměrně mechanicky zatěžovat i nošením příliš utažených účesů, vadit jim může i velmi časté fénování či žehlení.
  • Nemoc - padání vlasů může způsobit cukrovka, špatný krevní oběh, ale třeba i vyšší či dlouhodobá horečka. Může to být i důsledek užívání léků.
Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Ženy se s řídnutím vlasů vypořádávají hůřeFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Kdy k lékaři

Jestliže si nejste vědomi zásadního pochybení stran výživy a dalších bodů uvedených výše a vlasy se sypou delší dobu, jděte ke kožnímu lékaři. Ten na základě rozboru krve a vlasů určí, zda by mohla být příčinou nemoc, nebo se projevila hormonální nerovnováha, či jde o genetickou záležitost. Tu je obvyklé hledat spíš u mužů s pleší, ale týká se i žen. „I ony mohou mít vrozenou dispozici k androgenetické alopecii, tedy citlivosti vlasového váčku na testosteron. U mužů ustupuje hlavně čelní vlasová hranice a řídne temeno, u žen dochází ke zvýraznění pěšinky, řídnutí vlasů nad čelem a na temeni,“ popisuje MUDr. Zora Dubská z webu Zdravý vlas.

Foto: PopTika, Shutterstock.com

Padesát až sto vlasů vám denně vypadne přirozeně, nemusíte se bátFoto: PopTika, Shutterstock.com

Jak padání vlasů zabránit?

Docílit toho, aby vám vlasy nevypadávaly vůbec, nejde, bylo by to proti přírodě. Smířit se musíte i s tím, že vlasy víc padají na podzim a v zimě – je to prý podobný rytmus, jako mají stromy, kterým v tu dobu opadává listí. Může to být ale hlavně zátěží v letním období, kdy jsou často vysušené a namáhané sluncem nebo slanou vodou.

Jestliže si zvýšeného padání všimnete, zaměřte se hlavně na výživu vlasové pokožky – a to zevnitř, tedy stravou a potravními doplňky, nebo zvenčí za pomoci kosmetiky. Rozhodně vlasy ještě nezatěžujte příčesky nebo podobně. Kadeřníci varují před tím, abyste je přestali pravidelně mýt nebo vyčesávat, protože při těchto úkonech můžete mít pocit, že vypadávají víc. „Vlasy, které už se chystají vypadnout, nezachráníte. Jsou v podstatě mrtvé. Je dobré začít podporovat růst těch nových. Základem je čistá, dostatečně prokrvená a hydratovaná pokožka hlavy, protože jen tak může vstřebávat živiny,“ radí Renáta Gacková.

Přípravky, které pomohou

Na trhu najdete množství kosmetiky, která padání vlasů řeší. Pomoci může i příroda, například klasická březová voda. „Lístky břízy koupíte v lékárně, ale můžete si je natrhat a nasušit sami, jen pozor, aby teplota při sušení nepřesáhla 40 stupňů. Z těch si pak uděláte odvar, kterým splachujete umyté vlasy,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Eva aloe vera komplex ampule 5x 10 ml, intenzivní vlasová regenerační kúra k obnově síly kořínků a zamezení vypadávání vlasů, cena 159 Kč; Med Stop Hair Loss Ampoules 5x 7 ml, proti vypadávání vlasů a k regeneraci vlasové pokožky, prodává Rossmann za 159 Kč; Sérum proti padání vlasů Kérastase Stimuliste, 125 ml, nutri-energetická denní péče proti vypadávání vlasů s aminexilem, cena 685 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Plantur 39, šampon pro jemné vlasy, posiluje vlasové kořínky, 250 ml, s kofeinem, panthenolem, zinkem, niacinem a výtažkem z bílého čaje, cena 276 Kč; Alpecin Double Effect – kofeinový šampon proti lupům a padání vlasů, pro muže, 200 ml, cena 233 Kč; L’Oréal Professionnel Serioxyl GlucoBoost + Incell Fuller Hair, sada – čisticí šampon a kondicionér pro řídnoucí vlasy a pěna pro hustotu vlasů, prodává e-shop Notino za 548 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Subrína PHI Active Energy Shampoo, šampon proti padání vlasů, 250 ml, s výtažkem chmele a prosa, cena 93 Kč; Šampon na řídnoucí vlasy pro ženy Foligain s 2% Trioxidilem, 236 ml, klinicky testované složky, prodává e-shop Biome za 600 Kč; Posilující regenerační šampon Revivexil, 200 ml, přírodní extrakty rostlin a aktivní molekuly proti padání vlasů, stimuluje růst, prodává e-shop Léčivá kosmetika za 350 KčFoto: Archiv firem

Měli jste někdy problémy s padáním vlasů? Napište nám, jak jste to vyřešili!

Reklama

Související témata:

Načítám