Hlavní obsah

Jak zeštíhlit obličej? S tvářenkou!

Foto: Mona Martinů

Tvářenka dokáže opticky vylepšit tvar obličejeFoto: Mona Martinů

Reklama

Dokáže dodat svěží barvičku, opticky vylepšit tvar obličeje a ještě ho celý rozzářit. I přes tyhle zásluhy je ale pořád spousta žen, které se tvářenky bojí. Jste jednou z nich? Odhoďte strach z nepřirozeně červených tváří a pojďte se naučit, jak s touhle kouzelnou věcičkou pracovat.

Článek

Tvářenka by v první řadě neměla být příliš nápadná. Jak říká vizážistka salonu Jarky Čechové Hanka Macháčková, barva, která vám sluší nejvíce, je většinou ta, která se vám na tvářích objeví v okamžiku, kdy se vracíte z vymrzlých ulic. „Pokud kvůli testování nechcete vybíhat ven, stačí když se lehce štípnete do tváří. Lehounká barva, která se vám na nich posléze objeví, je pro vás ta ideální,“ říká vizážistka Hanka. Tomuto modelu se vyhněte jen tehdy, míváte-li zarudlý celý obličej, v tom případě by už ani lehká červeň nebyla moc vhodná.

Foto: Mona Martinů

Vybírat můžete z celé palety barevFoto: Mona Martinů

Chcete se mrknout na to, jak s tvářenkou pracuje profesionální vizážistka? Prohlédněte si video, ve kterém se dozvíte, který způsob nanášení je nejvhodnější právě pro vás.

Toužíte-li vyzkoušet i jiné odstíny, směle do toho. Jestliže vůbec nevíte, po které barvě sáhnout, můžete se nechat inspirovat barevnou typologií. Jarní typy by měly upřednostňovat světlejší odstíny, narůžovělou nebo lehce meruňkovou, i letním typům bude slušet růžová, stejně jako broskvová. Podzimním dámám padne lososová, nahnědlá nebo bronzová, zimním zase světle růžová nebo načervenalá. Nevíte, do které kategorie spadáte? Barevnou typologii objevíte v článku Najděte svou ideální barvu vlasů.

Bez kvalitního „náčiní“ se neobejdete

Odstín už máte vybraný, ale co teď s ním? Vyberte si štětec, se kterým se vám bude tvářenka dobře nanášet. My máme rádi štětec č. 40 ze Sephory (kolem 600 Kč) nebo Blush Brush č. 116 od MACu (kolem 700 Kč). Nejsou nejlevnější, ale vydrží vám dlouhá léta, aniž by hrubly nebo z nich padaly štětinky.

Foto: Mona MartinůTvářenkou rozsvítíte i velmi světlou pleťJak na tvářenku?

Už na začátku článku jsme vám prozradili, že se pomocí tvářenky dá také výborně korigovat tvar obličeje. Jak na to?

Pokud máte obličej kulatý, malujte štětcem tahy od spánků dolů, jako byste malovala fajfku, ale od konce. Dělejte delší ostřejší tahy, abyste obličej opticky protáhla. Pracujte se světlejší tvářenkou a klidně pak vezměte ještě nějakou narůžovělou a lehce s ní přetřete jablíčka (vystoupnou, když se usmějete). Dejte pozor na to, abyste nezasahovala do oblasti pod očima nebo kolem nosu.

Hranatý obličej potřebuje zjemnit, snažte se proto o „kulatější“ tahy, abyste zmírnila ostré rysy. Na pomoc si můžete vzít také pudr, který je o něco tmavší než ten, který běžně používáte. Můžete jím lehce přetřít linie obličeje.

Máte příliš úzkýobličej, kterému neuškodí trocha optického rozšíření? Veďte rovnější tahy od uší směrem ke středu obličeje tak, aby vznikl téměř vodorovný širší nátěr. Pozor, ať se nedostanete blízko k nosoretním rýhám.

Tvářenku nikdy nezapomeňte důkladně rozetřít, vždy by měla být „do ztracena“, viditelné přechody jsou nepřípustné. Vyzkoušet můžete také tekutou tvářenku, která se roztírá prsty a dodá svěží vzhled. Jemná a extrémně trvanlivá je červeň Benetint nebo narůžovělá Posie Tint od Benefitu (kolem 650 Kč). Pracujte s nimi ale opatrně, jakmile je nanesete, budete je dostávat těžko dolů. Drží opravdu fenomenálně.

Na foto zleva: Benetint Benefit, Satin make-up base Dermacol, Posie Tint Benefit

Na foto zleva: Bourjois, MAC, Bobbi Brown

Jak na to, aby líčení drželo?

Když už si dáte s líčením takovou práci, určitě nechcete, aby vám po hodině slezlo. Nejdůležitější je, jak říká vizážistka Hanka, vždycky podklad. Chcete-li, aby líčení vydrželo, volte báze pod make-up („primer“). Nám se osvědčila ta od Dermacolu (Satin Make-Up Base, 249 Kč), která navíc pleť krásně vyhladí. Základem je ale volit kvalitní kosmetiku, dobře drží MAC (kolem 600 Kč), Bobbi Brown (kolem 600 Kč) nebo Bourjois (kolem 300 Kč). Na závěr můžete použít také fixační pudr (například Invisible Fixing Powder od Dermacolu, 229 Kč).

Práce s tvářenkou není žádná věda, tak proč si těch pár šikovných tahů neosvojit?

Reklama

Související témata:

Načítám