Hlavní obsah

Jako od babičky: Křehký a voňavý borůvkový koláč

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Sezona borůvek právě začíná, a tak je na čase vám představit skvělý borůvkový koláč. Je křehký, voňavý a neskutečně dobrý! Proto pozor – je snadné si na něm vypěstovat závislost.

Článek

Doba, kdy si můžete z lesa přinést čerstvě natrhané borůvky, je tady! Oblíbené modrofialové plody jsou nejen velmi chutné, ale také neobyčejně zdravé. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, zlepšují zrak, čistí organismus a zvyšují imunitu. Výhodou tohoto skvělého koláče je, že si ho můžete připravit v průběhu celého roku – čerstvé borůvky totiž není problém nahradit mrazenými. Ale pojďte si vychutnat nyní ty čerstvé, je pravý čas!

Borůvkový koláč

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 2–3 lžíce ledové vody, špetku soli, 700 g borůvek, 70 g krupicového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, kůru z ½ citronu, 1 lžičku skořice, 1 vejce, trochu mléka, muškátový oříšek

Postup: Prosejte mouku, přidejte špetku soli a na kostičky pokrájených 175 g vychlazeného másla. Zbývajících 25 g uchovejte prozatím v lednici. Spojte mouku s máslem a dle potřeby přidejte 2–3 lžíce vody. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte vychladit minimálně na půl hodiny.

Z vychlazeného těsta odřízněte dvě třetiny a vyválejte z něj placku větší, než je forma. Těsto přeneste do formy pomocí válečku a nechte ho přesahovat přes vrchní okraj. Dejte takto do chladničky a připravte si náplň. K opláchnutým borůvkám přidejte do mísy cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru a skořici a promíchejte. Vzniklou borůvkovou hmotou naplňte vychlazené těsto ve formě a vraťte do chladu.

Ze zbývajícího těsta vyválejte placku a pomocí rádýlka z něj vykrájejte 10 proužků o šíři 2 cm. Proužky postupně opatrně naneste na koláč do tvaru mřížky a zatlačte do těsta na okrajích formy. Přesahující konce odstraňte. Rozmíchejte vajíčko s mlékem a směsí koláč potřete. Do každého čtverečku dejte na borůvky malou kostičku zbylého másla. Koláč postrouhejte muškátovým oříškem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 175 stupňů a pokračujte v pečení dalších 25 minut nebo do zezlátnutí.

Tip: Aby se vám těsto nelepilo, vyválejte jej mezi dvěma pečicími papíry. Koláč můžete místo mřížky ozdobit různými vykrájenými tvary dle vlastních preferencí.

Jestli jste borůvkoví, určitě uvítáte recepty na tři koláče s borůvkami. Už se chystáte s bandaskou do lesa?

Reklama

Související témata:

Načítám