Hlavní obsah
3,4
(26)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Křidýlko, nebo stehýnko? Když pro každého hosta připravíte celé kuře, nemusíte se ptát. Malá jarní kuřátka mají křehké a jemné maso a na talíři vypadají zábavně. Připravená na motýlka se pečou rychle a rovnoměrně a kůžička zezlátne po celém povrchu.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks baby kuřátek
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 40 g másla
Článek

Postup

01.

Na marinádu smíchejte dijonskou hořčici, med, citronovou šťávu, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Kuřátka omyjte a dobře osušte. Položte prsíčky dolů a pomocí kuchyňských nůžek vystřihněte páteř, pak obraťte a kuře tlakem na hrudní kost zploštěte. Grilovací jehlou nebo špejlí zafixujte stehna tak, jak vidíte na fotografii, aby si kuře udrželo tvar. Pořádně potřete ze všech stran marinádou a nechte odpočinout alespoň hodinu.

02.

Rozpalte troubu na 200 stupňů. Kuřata dejte do pekáčku tak akorát velkého a podlijte trochou vody nebo vývaru. Pořádně potřete změklým máslem a přikryté vložte do trouby. Pečte 20 minut, poté odkryjte, přelijte vypečenou šťávou a za občasného přelévání šťávou dopečte asi 10 až 15 minut do barvy. Hotová kuřata nechte chvíli stát a servírujte s přílohou podle vlastního výběru.

Tip: Když peču marinované kuře na motýlka v troubě, podlévám ho trochou vody nebo vývaru. Vznikne tak lahodná šťáva, kterou z pekáčku vytíráme bílou bagetou. Takhle upravené kuře můžete i grilovat – opatrně a na mírném žáru, aby se nespálilo a nevysušilo.

Máte rádi jarní kuřátka?

Reklama

Související témata:

Načítám