Hlavní obsah

Je rozvedený a má děti? Na tohle se připravte!

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to muž, který má vše, co od partnera očekáváte. Jenže taky ještě něco navíc – dítě či děti z předešlého vztahu. To samozřejmě nemusí být žádný zásadní problém, ale přesto to určitá rizika skýtá. Na tohle byste se měly připravit.

Článek

Partnerství s mužem, který má za sebou vážný vztah, zkušenost s manželstvím (a také rozvodem), má mnoho výhod. Tihle pánové žili v páru, vědí, co to obnáší, chápou, že jsou potřeba kompromisy a podobně.

Navíc zažili bolestivý rozchod či rozvod a jsou si více než vědomi toho, že to „a žili spolu šťastně až do smrti“ není samozřejmost. Prostě je jim jasné, že na vztahu je potřeba pracovat a pečovat o něj. Přesto všechno ale znamenají jejich děti z předešlého vztahu určité riziko. Jsou totiž věci, s nimiž musí jejich nové přítelkyně počítat.

Jejich výchova

Každý má určité představy o tom, jak je dobré vychovávat děti. A ty pak uplatňuje na svých ratolestech. Jenže děti vašeho přítele jsou již „hotové produkty“, jsou „dílem“ vašeho přítele a jeho ex. Jsou nějak vychované, vedené v určitém směru a vám se to může, ale také nemusí líbit. Ale vy je prostě nemůžete převychovat (nejen, že je to v podstatě nemožné, ale upřímně, ani na to nemáte úplně právo).

Pokud jde o věci, které vám vyloženě vadí a narušují vaše soužití, je třeba si o tom s partnerem promluvit. „Můžete se dohodnout na určitých pravidlech. Děti většinou velice dobře vnímají jednotu dospělých, takže když se za vás muž, tedy jejich otec postaví, snáz získáte jejich respekt,“ radí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. Jednoduše řečeno, s tím, že základní směřování dítěte je prostě dané, se nejspíš budete muset smířit, ale u sebe doma (nebo ve společné domácnosti vás a otce dítěte) si klidně určité konkrétní věci prosadit můžete. Třeba že nádobí do myčky si odnáší každý sám, že pokoj si dítě uklízí samo a podobně.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jeho děti nemůžete převychovat, ale můžete si stanovit určitá pravidla společného životaFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Nejste jediná

Pro každého správného rodiče jsou děti nejvyšší prioritou. Takže pokud má váš přítel děti z předešlého vztahu, v určitém směru nemůžete být vždy na prvním místě. Kdyby to tak nebylo, znamenalo by to, že daný muž není dobrý otec, není to „kvalitní“ chlap.

Nicméně pro vás to může být po emoční stránce náročné. Může se stát, že budete na jeho děti úplně obyčejně žárlit. „V tu chvíli je důležité uvědomit si, že srovnávat se s dětmi je marné a zbytečné,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Srovnáváte totiž nesrovnatelné. Jeho děti mají v jeho životě jedinečné místo, ale to i vy, jen každému z vás patří trochu jiný „kout“ jeho duše.

„Když jdete do vztahu s mužem, který má vlastní děti, jdete do vztahu i s nimi. To je potřeba respektovat. Ale samozřejmě nemusí platit, že budete odstrkována. Můžete se cítit milována, jen jde o to si stanovit určité hranice, dohodnout si pravidla,“ radí Lenka Černá.

Volný čas nepatří jen vám

S předešlým bodem úzce souvisí i problematika volného času a jeho trávení. Ne všechny víkendy, dovolené a svátky totiž budou patřit jen vám dvěma. Značná část jich patří i jeho dětem. Musíte počítat s tím, že mnohé ve vašem životě se bude řídit podle školního rozvrhu jeho dětí, termíny jejich prázdnin a podobně. „Tady vše závisí na vaší komunikaci s partnerem, jak jste schopni plánovat svůj společný čas,“ upozorňuje Lenka Černá. I tady totiž samozřejmě lze dohodnout určitá pravidla, kompromisy, které budou vyhovovat všem zúčastněným.

Samozřejmě nemůžete dětem „krást“ tatínka a k životu s mužem, jež má závazky, patří i to, že trávíte čas nejen s ním, ale i s jeho dětmi) a i tyhle chvíle by vás měly bavit a měly byste si je umět užít), ale také to neznamená, že nikdy nemůžete být jen vy dva. Proč si nedohodnout, že třeba jednou měsíčně bude sobota patřit jen vám dvěma, že jednou ročně si najdete pár dní, kdy si vyrazíte na kratší dovolenou bez dětí a podobně? Všechno jde, když oba chtějí.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Volný čas nebude jen váš, ale i jeho dětí. Zkuste si jej užítFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Jeho ex tu bude stále

Jeho ex není jen jeho bývalá partnerka, je to matka jeho dětí. A to je samozřejmě doživotní role. Ať je ta žena jakákoli, ať se mezi ní a vaším přítelem stalo cokoli, nemůže ji jen tak vymazat ze svého života.

Musí se s ní vídat (minimálně při předávání dětí), musí s ní řešit věci týkající se dětí, musí s ní mít určité finanční vazby a podobně. „Ne vždy je komunikace s ex ideální, ale ta žena tam prostě je. Podstatné věci by s ní ovšem měl řešit váš partner a vy byste do toho měly vstupovat jen po předešlé domluvě s ním,“ radí Lucie Mucalová.

Ale pozor, můžete na jeho bývalou žárlit. V tomto případě bývá problém spíš ve vás. „Otázkou je, proč na tu ženu žárlíte, když muž není s ní, ale s vámi,“ říká Lucie Mucalová s tím, že většinou je důvodem takových pocitů ženino nízké sebevědomí a nedůvěra v sama sebe a svou hodnotu.

Máte zkušenost s mužem, který má děti z předešlého vztahu?

Související témata:

Načítám