Hlavní obsah

Partnerský ring: Jeho děti mě nenávidí! 9 rad, jak to ustát

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má za sebou nepovedené manželství a nepříjemnou zkušenost. Konečně ale našla Jana (42) muže, který má rád ji i jejího syna. I tenhle vztah má ovšem jedno „ale“. I nový partner má z předešlého vztahu děti a ty Janu nesnášejí. Jak tohle ustát?

Článek

Po rozvodu byla Jana velmi ostražitá, nechtěla k sobě ani ke svému synkovi Matyášovi (8) nikoho pustit. Nakonec ale potkala Marka (41), který je také rozvedený a bydlí ve vedlejším městě. Přestože na sebe nemají tolik času, kolik by si představovali, je to láska. „Každý máme život v jiném městě. Máme tam práci, děti školu, kroužky a podobně. Takže se vídáme o víkendech, ale když jsme jen já, Marek a Matyáš, skvěle to funguje. Všichni si rozumíme a je nám krásně,“ říká Jana.

„Ale“ jménem jeho děti

Problém bohužel nastává ve chvíli, kdy jsou u Marka i jeho dvě dcery (10 a 7 let) z předešlého vztahu. „Marek je nade vše miluje a chová se k nim krásně, což je samozřejmě jedna z věcí, které mi na něm imponují. Jenomže mě jeho dcery moc rády nemají, spíš naopak, nesnášejí mě,“ vzdychá Jana.

Ta se tím trápí a dokonce se přistihla, že na Markovy dcerky vlastně žárlí. Když dojde k nějakému konfliktu, nereaguje vůbec dobře, je si toho vědoma, ale nedokáže si pomoct. „Když se do mě holky strefují, nebo třeba záměrně ignorují, když jim něco říkám, jsem samozřejmě naštvaná. Buď pak nemluvím s nimi ani s Markem, nebo mi rupnou nervy a vyjedu,“ popisuje Jana.

Ze všeho pak má hodně špatný pocit, navíc má strach, aby právě na tomhle neztroskotal její vztah s Markem. Má ho totiž moc ráda a nechce o něj přijít.

Pár slov odbornice

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, proč se Markovy dcery takto chovají. Je to totiž naprosto přirozená reakce. „Děti novou partnerku svého otce vnímají jako ohrožení, bojí se, že přijdou o jeho pozornost, o jeho čas, o své místo vedle něj. Jsou to děti a mají na to plné právo, ať už se vám to zdá jakékoli,“ vysvětluje vztahová koučka Kateřina Chytra.

Podle ní je jedinou cestou snažit se děti pochopit, nikoli s nimi bojovat. „Každá žena by si měla uvědomit, že pokud vstupuje do vztahu s rozvedeným mužem, že jeho děti byly v jeho životě první, a toto první místo je potřeba ctít,“ tvrdí Kateřina Chytra. Zároveň ale radí uvědomit si, že láska k dětem a láska k partnerovi jsou dvě naprosto rozdílné věci. Nejsou spolu v rozporu, nejsou to konkurenční city, nejdou proti sobě, ale vedle sebe. Na děti je zbytečné žárlit! „Když s tímhle budete bojovat, bojujete s větrnými mlýny. Buď je to boj marný a děti zvítězí, nebo váš partner děti odsune na druhou kolej, ale pak ztrácí svůj charakter a takového muže vy snad ani nechcete,“ říká Kateřina Chytra.

Když se na to podíváte otevřenýma očima, je na tom vlastně Jana stejně jako Markovy děti. „Ona i děti se cítí v ohrožení, bojí se ztráty milované osoby. Rozdíl je jen v tom, že děti jsou menší, Jana je ta zkušenější, která by jim měla jít příkladem,“ dodává Kateřina Chytra.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

S dětmi by se dle odbornice bojovat neměloFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nebojujte!

Jak se s tímhle problémem tedy vypořádat, aby nakonec byli všichni šťastní? Kateřina Chytra radí následující:

  • Bojí se - Pokaždé, když vás jeho děti naštvou, udělají něco, co vás třeba zabolí, připomeňte si důvod, proč se takhle chovají. Bojí se!
  • Rozvaha - Než vůči dětem nějak zakročíte, zareagujete na jejich chování, několikrát se zhluboka nadechněte. Nejednejte v afektu a náhlém popudu, ale rozvážně. Nejednejte ani v obraně a strachu, otočí se to proti vám.
  • Pochopení - Snažte se chápat děti i partnera a dejte jim tohle pochopení znát. Stejně tak dejte dětem najevo úctu a respekt, zkuste jim ukázat, že nejste jejich rival.
  • Partnerská komunikace - O problému samozřejmě musíte mluvit s partnerem. Upřímně mu vysvětlete, jak se cítíte, můžete popsat konkrétní situace, které vás zraňují.
  • Komunikace s dětmi - Mluvit musíte samozřejmě i s dětmi, snažte se k nim najít cestu. Komunikaci upravte samozřejmě podle věku dětí, ale vyvarujte se nejčastější chybě, kdy byste se snažila si je „koupit“ dárečky, ústupky a podobně. „V komunikaci s nimi se snažte vždy udržet rovnou páteř, pevné hranice, ale zároveň mějte otevřené srdce,“ říká Kateřina Chytra.
  • Společná strategie - Vy a váš partner byste měli vytvořit nějaká pravidla společného fungování, stanovit mantinely, které budou kompromisem všech stran. Měli byste před dětmi vystupovat společně, jako pár, nikoli jít proti sobě.
  • Nenuťte ho k výběru - Dávat partnerovi jakákoli ultimáta, nutit ho, aby si vybral mezi vámi a dětmi, je cesta do pekel. „Když jim dáte prostor bez závisti a žárlivosti, tím víc si vás bude vážit a i jeho děti mohou tuhle úctu začít postupně cítit,“ říká Kateřina Chytra.
  • Čas jen pro sebe - Domluvte se s partnerem, že budou chvíle, kdy bude jen on a jeho děti, kdy nebude nikým jiným než otcem. Ale pak budou také chvíle, kdy bude jen partnerem.
  • Chce to trpělivost - Je to velmi citlivá věc, nová situace, s níž se musí děti i dospělí postupně vypořádat. A to nejde ze dne na den, proto musíte být trpělivá.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Jak jste na tom s partnerovými dětmi vy? Rozumíte si?

Reklama

Související témata:

Načítám