Hlavní obsah

Rozvedený muž: Na co si dát ve vztahu s ním pozor? Víme to!

Foto: Profimedia

Vztah s rozvedeným mužem má své výhody i nevýhodyFoto: Profimedia

Reklama

Rozvedený. U řady žen tohle slovo ve spojení s mužem, kterého právě poznaly, spustí jakýsi vnitřní alarm. Je na místě mít trochu obavy, být ve střehu? Nebo je rozvedený muž spíš výhra?

Článek

Je spousta svobodných a bezdětných žen nejen kolem pětatřiceti let, které řeší velké dilema. Řada potenciálních partnerů (čtyřicátníků) má za sebou rozvod a závazky z minulosti. A ony z toho mají trochu strach.

Co je na něm špatně, že mu manželství nevyšlo? Nezkrachuje i můj vztah s ním? To jsou otázky, které je napadají. Jak to tedy s rozvedenými muži je? Je třeba mít se před nimi na pozoru, nebo má vztah s nimi i výhody?

Ostražitost? Proč ne

Používat mozek, nenechat se ošálit zamilovaností a přistupovat ke vztahu i rozumově je v pořádku. A to ať randíte s jakýmkoli mužem. „Rozvod sám není měřítkem kvality muže,“ říká koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková. Odepsat někoho jen proto, že mu nevyšlo manželství, je zbytečné.

Spíš je potřeba si v prvé řadě srovnat, zda vy jste schopné přijmout nejen jeho, ale i jeho minulost a případné závazky. „Zda nevnímáte jeho ex či případné děti jako problém. Protože, aby vztah mohl fungovat, musí tam být maximální přijetí,“ dodává terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Pokud má z předešlého manželství děti, musíte přijmout i jeFoto: Profimedia

Tohle si promyslete

Vztah s rozvedeným mužem má určitá specifika. Jsou to věci, které si musíte zvážit vy samy. Nejčastěji jde o následující:

  • Méně důvěřivý – Už se jednou spálil, proto může být odtažitý, nedůvěřivý, méně oddaný. Neotevře se tak snadno, do vztahu se moc nežene. Máte dost trpělivosti?
  • Finanční zátěž – Rozvod nebývá levný, a pokud jsou v něm i děti, je potřeba počítat s tím, že je muž zatížen určitými finančními závazky. Nebo začíná úplně od znova a nemá v podstatě nic. Nevadí vám to?
  • Budoucnost plná otazníků – Vy jste svobodná a nemáte děti, on je rozvedený a děti má. Možná už další potomky nechce, třeba se už ani nechce ženit. Shodují se jeho představy o budoucnosti s těmi vašimi?

Tohohle si všímejte

Předešlé body jsou všechno věci, které si musíte vy samy zvážit. Pak je tu ale zásadní otázka, zda je to kvalitní muž. U rozvedeného muže si všímejte především toho, jak mluví o svém manželství a o své bývalé. Zarazit by vás mělo, pokud o ní mluví extrémně negativně, nebo naopak přehnaně pozitivně. Obojí totiž naznačuje, že nemá minulost uzavřenou. Buď cítí vůči bývalé zlost, nenávist, nebo je na ni stále emočně napojen, možná ji pořád miluje.

Zpozorněte ale i v těchto případech:

  • Je rozvedený vícekrát (nejspíš dělá stále něco špatně, byť podvědomě).
  • Shazuje vinu za krach manželství jen na svou ex.
  • Srovnává neustále váš vztah se svým manželstvím.
Foto: Profimedia

Velkým kladem je třeba to, že rozvedený muž moc dobře ví, co partnerské soužití obnášíFoto: Profimedia

Má to i výhody

Muže ale rozvod mohl také posílit. „Samozřejmě to neplatí plošně, ale můžeme předpokládat, že takový muž má už životní zkušenosti, určitou stabilitu, dokáže se na vztahové věci dívat z více úhlů pohledu, umí řešit náročné situace,“ říká Lucie Mucalová. A tohle jsou další možné výhody:

  • Ví, co je ztráta, proto si nového pohodového vztahu umí vážit.
  • Zažil nepříjemné vztahové věci, proto má jasno v tom, co chce a nechce.
  • Mohl se poučit ze svých chyb, takže je v novém vztahu již nebude opakovat.
  • Je zvyklý na manželské soužití, proto nebude zaskočen změnami, které to s sebou přináší.

Jak ale bylo řečeno, vše je to vysoce individuální. Proto je nejdůležitější přistupovat k takovému muži s otevřenou myslí, bez předsudků a dopřát jemu i sobě čas, abyste se poznali.

Máte zkušenost s rozvedeným mužem? V čem to bylo složitější, a v čem jsou naopak jeho výhody?

Reklama

Související témata:

Načítám