Hlavní obsah

Jídelníček pro povánoční hubnutí. Zkuste naše recepty!

Foto: Thinkstock

Po vánocích má potřebu zhubnout skoro každýFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo po vánočních svátcích nepřibral ani kilo navíc, má naši poklonu. Pokud ale patříte mezi ty, co by se rádi zase vrátili ke své obvyklé dírce na pásku u kalhot, máme pro vás jídelníček, který vám v tom rozhodně pomůže. Pochybujete? Tak ho zkuste, a uvidíte!

Článek

Už vám začíná být zase jasné, že předsevzetí chodit pravidelně cvičit vezme asi opět za své? Ale se zdravějším jídlem byste to zvládnout mohli, viďte? Pátráte-li po tom, kudy a jak na to, možná pro vás máme inspiraci. Jen opatrně suďte. „Ne každý musí být tlustý kvůli tomu, že hodně jí,“ říká nutriční specialistka Ludmila Holcová. Vždyť vzpomeňte si na naši trojici Hanku, Evu a Miladu. Právě Hanka se do obezity dopracovala tím, že jedla jednou až dvakrát denně. Zde najdete více o celém projektu Hubneme s ProŽeny.cz.

Chyby? Málo jídla i pohybu

„Každý organismus funguje trochu jinak a je potřeba si uvědomit, že co jednomu pomáhá, druhému nemusí,“ doplňuje další odborník na výživu Radek Mirovský. Pokud se snažíte jíst málo, neznamená to, že tím nutně zhubnete. Možná to bude naopak. „Tolik jídla při dietě?“ divila se čtenářka Eva, když uviděla svůj hubnoucí plán. Nakonec jí ale pravidelnost a pět porcí denně místo nepravidelných tří pomohly shodit za tři měsíce 7 kilo a zbavit se 10 centimetrů v pase.

Co nás rozlišuje?

  • Jiný bazální metabolismus, což je energie, kterou potřebujete pro základní životní funkce organismu.
  • Také kolik je vám let, jaký typ práce během dne vykonáváte, jaké genetické dispozice vám dali rodiče, zda sportujete, jak zvládáte stres a podobně.

Uvádíme vám tedy obecný plán, abyste měli představu, jak by správné denní menu mělo vypadat. „Určitě snídejte, nikoli v práci, ale doma. Mezi jídly si dělejte 2 až 3 hodiny pauzu, snažte se střídat sladké a slané jídlo, a hlavně nevynechávejte večeři!“ radí Radek Mirovský. Nezapomeňte také na 2 litry vody za den.

Foto: Thinkstock

Čaj vám po ránu prohřeje těloFoto: Thinkstock

Snídaně

2 dcl teplé vody nebo čaje na zahřátí těla, později 1–2 krajíce celozrnného chleba potřené tvarohovou pomazánkou gervais či lučinou plus rajče.

jiná varianta

Skořicová kaše

Potřebujetete: 30 g ovesných vloček, 1 dcl polotučného mléka, 1 dcl vody, malá hrst rozinek, špetka skořice, lžička slunečnicových semínek, 2 stroužky pomeranče.

Postup: Vložte ovesné vločky (dobré jsou i špaldové) do kastrůlku a spolu s mlékem vařte na mírném ohni, dokud kaše nezhoustne. Ke konci vaření přisypte rozinky, slunečnicová semínka, skořici a na kousky nakrájený pomeranč.

Tip:Pokud budete chtít hutnější variantu kaše, přidejte do uvařené směsi asi 3 lžíce našlehaného netučného tvarohu a dochuťte.

Svačina

200 g grepu, mandarinky, pomela, pomeranče

jiná varianta

200 g ovocného salátu

Oběd

Polévka s tmavým pečivem (zkuste Miso Soupe, dýňovou – recept najdete ZDE, kuřecí vývar nebo zeleninovou)

Foto: Thinkstock

Polévka zasytí a ještě dodá vitaminyFoto: Thinkstock

Na zeleninovou polévku potřebujete: 1 cibuli, 1 malý celer, 2 mrkve, kousek pórku, půlku kedlubny, stroužek česneku, 2 lžičky oleje, zeleninový vývar.

Postup: Zeleninu nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Dolijte vodou a povařte ještě 10 minut, dochuťte. Místo soli můžete přidat třeba trochu kvalitního parmezánu nebo kozího tvrdého sýru. Podávejte s tmavým pečivem.

Tip: Pokud  budete zeleninovou polévku chtít zahustit, místo jíšky přisypejte při dovaření asi tři lžíce kuskusu.

jiná varianta

150 g kuřecího rizota či vařené brambory s dušenou zeleninou a Šmakounem (popřípadě kousky krůtího masa)

Svačina

150 g bílý jogurt s lžičkou semínek (slunečnicová, dýňová...) a půlkou tmavého rohlíku či kaiserky

jiná varianta

tvaroh Milko či Ovofit

jiná varianta

malý obložený talíř: paprika, rajče a plátky nízkotučného sýra do 30 procent tuku

Večeře

300 g zeleninového salátu s kuřecími kousky či naklíčenou čočkou

Foto: Thinkstock

Salát s kousky kuřete je k večeři dostačujícíFoto: Thinkstock

jiná varianta

150 g cottage sýru s nakrájenou zeleninou plus plátek chleba

jiná varianta Hlíva ústřičná s pórkem a fazolemi

Potřebujete: hlívu ústřičnou (250 g), jeden větší pórek, 3 stroužky česneku, trochu kmínu, soli, pepře, půl lžičky kurkumy, olej.

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájený pórek s kořením a přidejte na kousky nakrájenou hlívu ústřičnou. Duste doměkka. Podávejte s fazolemi (ve slaném nálevu hotové) či vařenou pohankou nebo pohankovými špagetami.

Ať se rozhodnete jakkoli, určitě nesázejte na variantu hloupých diet (psali jsme o nich v článku Šílené diety celebrit) nebo krutě malého množství jídel. Zkuste svůj jídelníček zkrátka jen odlehčit! Uvidíte, že se po něm pak budete i lépe cítit. Tak co říkáte?

Načítám