Hlavní obsah

Jitrnice s bramborami zapečenými se zelím a slaninou

Hodnocení:
(4)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Kysané zelí do české kuchyně prostě patří. Už jste ochutnali jitrnice s bramborami zapečenými se zelím a slaninou? To musíte zkusit!

Ingredience pro:
4 porce
    • 4 jitrnice
    • 800 g brambor
    • 1 dl mléka
    • 200 g slaniny
    • 1 cibule
    • 300 g kysaného zelí
    • kmín
    • sůl
    • 2 lžíce oleje
    Článek

    Postup

    Krok 1: Brambory uvařte doměkka, vařečkou je rozšťouchejte, přidejte trochu mléka a zamíchejte, aby vznikla hustá kaše.

    Krok 2: Než se ale brambory uvaří, osmahněte slaninu s cibulí dozlatova.

    Krok 3: Přebytečným tukem ze slaniny vymažte zapékací misku a na dno dejte polovinu brambor. Pak přijde vrstva slaniny s cibulí, pak vrstva kysaného zelí a nakonec druhá polovina brambor.

    Krok 4: Misku vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut. Mezitím podle potřeby k přebytečnému tuku ze slaniny přidejte trochu oleje a pozvolna na mírném plameni osmažte jitrnice. Jedině tak se důkladně prohřejí a eliminujete tak riziko jejich prasknutí. Připravit je lze samozřejmě i na grilu potřeném tukem!

    ynezorPumanzeSaNyknalC
    19. 10. 2011

    Reklama

    Sdílejte článek