Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kysané zelí do české kuchyně prostě patří. Už jste ochutnali jitrnice s bramborami zapečenými se zelím a slaninou? To musíte zkusit!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
    • 4 ks jitrnic
    • 800 g brambor
    • 1 dl mléka
    • 200 g slaniny
    • 1 ks cibule
    • 300 g kysaného zelí
    • 1/2 lžičky kmínu
    • 1 lžička soli
    • 2 lžíce oleje
    Článek

    Postup

    01.

    Brambory uvařte doměkka v osolené vodě, vařečkou je rozšťouchejte, přidejte trochu mléka a zamíchejte, aby vznikla hustá kaše.

    02.

    Než se ale brambory uvaří, osmahněte slaninu s cibulí dozlatova.

    03.

    Přebytečným tukem ze slaniny vymažte zapékací misku a na dno dejte polovinu brambor. Pak přijde vrstva slaniny s cibulí, pak vrstva pokmínovaného kysaného zelí a nakonec druhá polovina brambor.

    04.

    Misku vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut. Mezitím podle potřeby k přebytečnému tuku ze slaniny přidejte trochu oleje a pozvolna na mírném plameni osmažte jitrnice. Jedině tak se důkladně prohřejí a eliminujete tak riziko jejich prasknutí. Připravit je lze samozřejmě i na grilu potřeném tukem!

    Reklama

    Související témata:

    Načítám