Hlavní obsah

Josef Laufer slaví 80

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Uhrančivý pohled, charismatický hluboký hlas, hudební talent, k tomu i pohybové nadání. Sexsymbol, idol mnoha žen. Ale také věrný manžel, otec, občas herec. To všechno je Josef Laufer, který dnes slaví neuvěřitelné osmdesáté narozeniny.

Článek

Narodil se roku 1939 ve Francii, dětství prožil v Británii, a až když mu bylo osm let, vrátil se s rodiči do Československa. Jeho pravé jméno zní Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer, ale pro Čechy je to Josef Laufer.

Díky dětství v zahraničí, otci Čechovi a matce Španělce ovládá zpěvák hned několik světových jazyků. Velmi dobře se domluví anglicky, německy a španělsky, částečně zvládá i ruštinu, francouzštinu a italštinu. I proto se zpočátku živil jako tlumočník, ovšem velmi brzy zjistil, že mnohem lepší bude věnovat se hudbě.

Foto: ČTK

Josef Laufer v době svých začátků poutal pozornost i vzhledem. Španělské kořeny v sobě nezapřeFoto: ČTK

Uměleckým směrem

V patnácti mladý Josef Laufer zamířil na internát do Vrchlabí, kde se vyučil v místní Tesle a pak pracoval ve výzkumném ústavu vakuové elektrotechniky v Praze. Vždy ho to ale táhlo spíš uměleckým směrem, takže nakonec vystudoval DAMU – školu dokončil v roce 1965.

Už o dva roky dřív vystupoval jako zpěvák s kapelou Olympic, v roce 1968 ho doprovázela skupina Golem. Vydával desky, koncertoval, vystupoval v televizi, objevoval se i ve filmu, například jako člen chóru ve Starcích na chmelu (1964) nebo jako kejklíř v Noci na Karlštejně (1973). Stala se z něj hvězda, z níž se ženám podlamují kolena.

Politický přešlap

Kromě mnoha úspěchů a oblíbených hitů má ale Josef Laufer na svém kontě i píseň, na niž by možná rád zapomněl. Jde o song Dopis Svobodné Evropě z roku 1976, který brojil proti rádiu Svobodná Evropa a oslavoval tajného československého agenta Pavla Minaříka (74).

Zpěvák v několika starých rozhovorech uvedl, že byl režimem zneužit, že píseň měla být jen neškodný hec, který se proti němu otočil. Nicméně pro mnohé se tímto kouskem stal přisluhovačem režimu, hodně ho v minulosti kritizoval například zpěvák Pavel Bobek (†76).

V tomto směru Josefu Lauferovi moc nepomohlo, když byl osočen, že se objevil na seznamech StB jako důvěrník s krycím jménem Vostrý. Že by ale s StB jakkoli spolupracoval, zpěvák ale tvrdě odmítá, naopak byl prý zapřisáhlý antikomunista, dokonce mu kvůli tomu hrozil vyhazov z DAMU.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou jsou šťastní. Takhle jim to slušelo v roce 2011, ještě než Irena Greifová vážně onemocnělaFoto: Profimedia.cz

Věrný manžel

Jakkoli byl Josef Laufer idolem mnoha žen a o fanynky, které by mu daly cokoli, neměl určitě nouzi, svůj život spojil s jedinou ženou. S kostýmní výtvarnicí Irenou Greifovou (80) žije v manželství od roku 1969 a sám kdysi uvedl, že svou věrností kazí hudebníkům, kteří nebývají v lásce mnohdy příliš stálí, pověst.

Foto: Profimedia.cz

Josef Laufer s dcerou EsterFoto: Profimedia.cz

Bez své Irenky, s níž má dceru Ester (50), si snad prý ani nedovede představit život. Před třemi lety, v roce 2016, si Josef Laufer prožil velmi těžké období. Jeho žena upadla do toxického šoku, selhávaly jí ledviny a játra a velmi dlouho byla v nemocnici ve stavu, kdy sice vnímala, ale nemohla mluvit ani jinak reagovat. Nakonec to zvládla a na konci loňského roku byla z nemocnice puštěna domů. Pro manžela to byl prý splněný sen.

Foto: Profimedia.cz

Takhle to zpěvákovi sluší v muzikálu Kvítek mandragoryFoto: Profimedia.cz

Stále v kondici

Josef Laufer udivuje vitalitou a skvělou kondicí. Tvrdí, že za vše vděčí genetice a zdravému životnímu stylu. Hodně sportuje, obzvlášť se věnuje tenisu, neholduje alkoholu a jedinou jeho neřestí jsou doutníky. Ovšem časy, kdy jste ho jinak než s doutníkem v ruce nepotkali, jsou pryč. Kvůli zdraví tuhle vášeň velmi omezil, nyní si prý doutník dopřeje jen velmi výjimečně.

A nejspíš díky tomu všemu je zpěvák stále aktivní, letos v březnu měl například v Divadle Broadway premiéru muzikál z hitů Heleny Vondráčkové (72) Kvítek mandragory, v němž dnešní oslavenec také účinkuje.

Josef Laufer kariéru nekončí. Stejně jako tihle hudební matadoři, co se do rockerského důchodu ještě zdaleka nechystají

Reklama

Související témata:
Josef Laufer

Načítám