Hlavní obsah

Helena Vondráčková slaví 72: Pamatujete její největší hity?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Mezi kolegy má pověst dříče a stoprocentního profesionála. I po 55 letech v showbyznysu plní koncertní sály a její písně zná celý národ. Jedni ji milují, druzí nenávidí. Dnes Helena Vondráčková slaví 72. narozeniny a tohle jsou songy, které byly pro její kariéru zlomové.

Článek

Ať už Helenu Vondráčkovou zbožňujete, nebo jejími fandy nejste, jedno téhle dámě českého showbyznysu upřít nemůžete. Má neuvěřitelný hlas, taneční i herecké nadání, píli a vypadá skvěle.

Letos ale neoslaví jen další narozeniny – čeká ji i jiné výročí. V září uplyne neuvěřitelných 55 let od doby, kdy jí vyšel první singl Červená řeka, a v červnu před 50 lety spatřilo světlo světa její první LP Růže kvetou dál. Tyhle songy nejsou jen písničky, ale malé příběhy jejího života.

1. Červená řeka

Jakmile zaslechnete „Pod tou skálou, kde proud řeky syčí“, budete bez rozmýšlení pokračovat. Text písně Červená řeka, který je z dílny Ivo Fischera (†66), zná prostě každý. A zlomový byl i pro zpěvačku. Do dubna 1964 tuhle mladou blonďatou holku nikdo neznal, jenže pak vyhrála pěveckou soutěž Hledáme nové talenty, za pár měsíců nazpívala Červenou řeku a byl to takový úspěch, že se o rok později stala Helena Vondráčková zlatou slavicí.

2. Chytila jsem na pasece motýlka

Je to taková roztomilá písnička, pro mladinkou Helenu skvělá volba. Autorem textu Chytila jsem na pasece motýlka z roku 1966 je Jiří Štaidl (†30) a váže se k ní úsměvná historka. Textař totiž často nestíhal termíny a i tento text odevzdával na poslední chvíli. Volal přímo do nahrávacího studia a slova komusi diktoval po telefonu. A ten kdosi se přeslechl, původně v písni vůbec nemělo být „líbat naučím“, ale „lítat naučím“. Zpěvačce se prý to líbání úplně nezdálo, ale říkala si, že jde o básnickou fantazii, a nazpívala to, jak jí velel papír, tedy s líbáním. Jiří Štaidl prý nejdřív zuřil, ale pak řekl, že je to vlastně docela dobré, a nechal to tak.

Foto: Profimedia.cz

S Waldemarem Matuškou zpěvačku nespojovala jen práce, ale byli celoživotní přáteléFoto: Profimedia.cz

3. To se nikdo nedoví

Píseň To se nikdo nedoví vznikla v roce 1968, hudbu napsal Zdeněk Marat (†85), text Zdeněk Borovec (†69). Je to asi nejslavnější duet Heleny Vondráčkové a Waldemara Matušky (†76). A právě on byl v jejím životě velmi zásadní postava – stal se nejen kolegou, ale také celoživotním kamarádem. Poprvé ho zpěvačka potkala, když studovala poslední ročník gymnázia. Vystupovala na Libereckých výstavních trzích a zazpívala si tam s ním duet Už dávno nejsem dítě. Dodnes vzpomíná, jak se třásla trémou. A Waldemar Matuška ji tehdy podržel, psychicky i fyzicky. Prý ji celou dobu držel za ruku a nepustil, dokud nebyla píseň u konce.

4. Časy se mění

Nejen song Časy se mění, ale také třeba Přítel Quinn či Nestůj a pojď jsou slavné hity tria Golden Kids, které tvořila Helena Vondráčková, Marta Kubišová (76) a Václav Neckář (75). Zpívali v letech 1968 až 1970, pak režim Kubišové zakázal veřejně vystupovat.

Dohromady je dal skladatel a producent Bohuslav Ondráček (†65), který říkal, že Helena má v hlase slunce, Vašek smích a Marta slzy, tudíž mají dohromady vše, co hudební uskupení potřebuje. Trio se pak na několika koncertech sešlo i v 90. letech a v roce 2008 se chystala obrovská koncertní šňůra. Marta Kubišová se ale názorově nepohodla s manželem Vondráčkové Martinem Michalem, který byl pořadatelem akce. Místo na pódiu se sešli u soudu, Vondráčková požadovala po Kubišové vysoké odškodné za zrušený koncert. Peníze nevysoudila a přátelství definitivně skončilo.

Foto: Profimedia.cz

Po hudební stránce to Heleně Vondráčkové, Martě Kubišové a Václavu Neckářovi ladilo, po osobní stránce už to ale bylo horší. Škoda, ještě do roku 2008 spolu někdy vystupovaliFoto: Profimedia.cz

5. Já půjdu tam a ty tam

Psal se rok 1976 a Helena nazpívala s Jiřím Kornem (70) jeden z jejich nejznámějších duetů Já půjdu tam a ty tam (text napsal opět Zdeněk Borovec). Společnou premiéru si ale odbyli rok předtím, když měli první pěvecké a taneční číslo Nikdo v celém světě v pořadu Devět jablek pro Helenu. I Jiří Korn se stal Heleniným dobrým kamarádem, ale také mužem, s nímž nazpívala nejvíc společných písní. Jejich taneční a stepařská čísla rozhodně stojí za to.

Foto: Profimedia.cz

S Jiřím Kornem Helena Vondráčková čas od času spolupracuje v podstatě dodnes. I tihle dva nejsou jen kolegové, ale i přáteléFoto: Profimedia.cz

6. Dvě malá křídla tu nejsou

Píseň Dvě malá křídla tu nejsou (i tato slova napsal Zdeněk Borovec) z roku 1974 jsou o potratu, o tom není pochyb. Jenže celé roky se spekuluje, že v něm Vondráčková zpívá o osobní bolestné zkušenosti (Smutná přiznání! Kdo ze slavných žen přišel o dítě?). Drby říkají, že když žila s prvním manželem Helmutem Sickelem, otěhotněla, ale on o dítě nestál a donutil ji jít na potrat. Ten se zkomplikoval a ona pak už nemohla mít děti. Zpěvačka tohle ale nikdy nepotvrdila, naopak v některých rozhovorech uvedla, že píseň je o potratu, ale ne o jejím.

Foto: Profimedia.cz

Ani vztah s druhým manželem Martinem Michalem nebyl úplně bezproblémový, zpěvačka se kvůli lásce k němu dokonce rozkmotřila s bratrem Jiřím (68). Zdá se ale, že to stálo za to. Brali se před 16 lety a takhle jim to sluší dnesFoto: Profimedia.cz

7. Lásko má, já stůňu

Slavná píseň Lásko má, já stůňu ze snímku Noc na Karlštejně je z roku 1973 a pro Vondráčkovou to byly tehdy dvojsečné emoce. Prožívala radost a štěstí, že mohla tenhle hit nazpívat, ovšem oplakala prý to, že ve filmu nemohla sama hrát a roli královny Alžběty Pomořanské získala Jana Brejchová (79). Autorem hitu jsou Karel Svoboda (†68) a Jiří Štaidl.

8. Sladké mámení

Helena Vondráčková svůj hlas spojila i s dalším filmovým trhákem, a to s populární komedií S tebou mě baví svět. V roce 1982 nazpívala píseň Sladké mámení, a půjčila tak ve filmu hlas Zdeně Studenkové (65). Notoricky známá není jen píseň, ale i taneční kreace, která k ní patří. Tu si vymyslela sama Studenková a zpěvačka ji od ní převzala, protože bez ní už by to asi nebylo ono. I zde si zaslouží být připomenuti autoři songu: hudbu složil Václav Zahradník (†59), slova napsal Vladimír Poštulka (†76).

Milujete zlatou éru české pop music? Připomeňte si největší hity Karla Gotta (79).

Reklama