Hlavní obsah

5 signálů, že vám správně nefungují ledviny

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ledviny mají jednu nevýhodu: nebolí, ani pokud jsou vážně poškozené, a na řadu potíží se tak přichází pozdě. Proto je důležité dbát na zdraví tohoto orgánu zejména preventivně. Jak poznáte, že jsou vaše ledviny v ohrožení?

Článek

Ledviny se podílejí na vylučování tekutin, nečistot a nepotřebných látek z těla. Pomáhají udržovat rovnováhu vnitřního prostředí, krevní tlak i krvetvorbu. Přestanou-li fungovat, je to zásadní problém. Velkou nevýhodou ledvin je, že se neumějí ozvat – když je něco v nepořádku, většinou nebolí (výjimkou je ledvinová kolika).

Braňte se včas

Vloni bylo provedeno 508 transplantací ledvin a dle údajů České nefrologické společnosti se ke konci roku 2017 léčilo v celkem 109 dialyzačních střediscích 6768 pacientů, což je oproti roku předtím nárůst o 263 lidí. Jak poznáte, že jsou vaše ledviny v ohrožení?

Signál první: vysoký krevní tlak

Nemocné ledviny mohou způsobit vysoký krevní tlak – a stejně tak vysoký tlak poškozuje ledviny. Máte-li potíže s hypertenzí, nevědomky ohrožujete i ledviny. Víte, jak na tom jste? Optimální krevní tlak je 120–130 na 70–85 mm Hg. „Pokud ale nějaká hodnota jednorázově vyskočí, nehraje to zásadní roli. Může za to například přechodný stres,“ vysvětluje MUDr. Jan Peleška, specialista České společnosti pro hypertenzi. Potíže s tlakem vždy řešte a nechte si pravidelně kontrolovat ledviny!

Signál druhý: slabost, únava, otoky

Když ledviny ztrácejí schopnost správně vylučovat, v těle se hromadí odpadní látky. Typickými příznaky zaneseného organismu jsou únava a celková slabost, nechutenství, otoky či svalové křeče. Pokud tyto potíže přetrvávají déle a úprava životního stylu nepomáhá, poraďte se s lékařem. Důležitý je rozbor krve a moči a případné vyšetření ultrazvukem či rentgenem.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jste stále unavení, třebaže se snažíte odpočívat? Může za tím být i onemocnění ledvinFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Signál třetí: opakované záněty

Slabá imunita se někdy projevuje záněty močového měchýře – a to znamená, že mohou skrytě trpět i ledviny. Dolní močové cesty se ohlásí řezavou bolestí při močení, zánět horních močových cest, tedy ledvin, občas probíhá i zcela bez příznaků. „Při opakovaných močových infekcích je vhodné systematické posilování celkové obranyschopnosti. Jednou z cest může být podpora v podobě doplňku stravy s extrakty ze zlatobýlu a brusinek, který má pozitivní účinek na optimální funkci imunitního systému,“ říká docent Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Ledviny podporuje také proskurník, kořen pampelišky, kurkuma, zázvor nebo medvědice. Přečtěte si, jak se zánětu měchýře zbavit bez antibiotik.

Signál čtvrtý: atypické močení

Řezavá bolest při močení a krev v moči patří k zánětu měchýře. Bohužel mohou značit i něco vážnějšího. Časté nutkání močit a stopy bílkovin či hnisu poukazují i na zánět ledvin. Krev v moči souvisí také s rakovinou (zejména není-li přítomna bolest či teplota), cystou na ledvinách (může ji doprovázet tlak v bedrech) či přítomností kamenů (pro ty je typická bolest v boku).

Zásadní snížení produkce moči – i přes dostatečný pitný režim – hlásá akutní selhání ledvin, naopak časté nutkání upozorňuje na celou řadu nemocí, např. nykturii (noční buzení kvůli potřebě močit), globální polyurii (nadprodukce moči) i cukrovku. Na toaletě si všímejte dalších varovných signálů, jako je přerušované močení, zákal, pěnění či změny v hustotě, barvě či odéru moči. Jakékoli dlouhodobější změny, které nesouvisejí s jídelníčkem, užívanými léky nebo akutním onemocněním, konzultujte s lékařem.

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Trable při močení mohou signalizovat různá onemocněníFoto: kryzhov, Shutterstock.com

Signál pátý: celé tělo varuje

Nefunkční ledviny neodvádějí toxiny a neregulují minerály – a to se může projevit i na kůži. Když se v těle hromadí fosfor, bude šupinatá, suchá a nepříjemně svědivá zejména na zádech a hrudníku a zhorší se akné. Stoupající hladina močoviny se projevuje zapáchajícím dechem a nepříjemnou pachutí v ústech, která může – zejména ráno – vyvolávat nevolnost a pocity na zvracení. Při akutním selhání, kdy tělo neprodukuje moč, je kůže bledá, tělo postihují otoky (typicky obličej, oční víčka, bérce) a nevolnost.

Jak se správně starat o ledviny

Ledviny celý život tiše pracují, a když s nimi něco je, většinou se neozvou. Pečujte o ně, ať jim dáte co největší šanci zůstat zdravé.

  • Stav ledvin pravidelně hlídejte, pokud trpíte na vysoký tlak, cukrovku a časté záněty močových cest. Obezřetní buďte, máte-li onemocnění ledvin v rodině.
  • Měřte si čas od času krevní tlak. Je-li vyšší, neotálejte s návštěvou lékaře.
  • Na ledviny má neblahý vliv dlouhodobé užívání léků na tišení bolesti. Naučte se ji řešit i jinými způsoby.
  • Dbejte na pitný režim – hlavní část by měla tvořit čistá voda. Škodí jak málo tekutin, tak nadměrné množství, zejména v kratším časovém úseku (životu nebezpečné je už vypití 3–4 litrů za hodinu).
  • Ledviny ohrožuje prochladnutí, proto se dostatečně oblékejte.
  • Nepřehánějte to s bílkovinami (doporučuje se 0,8 g na kilogram váhy). Snažte se v jídelníčku omezit sůl (maximálně 6 g denně, tedy asi jedna lžička) a cukr (doporučuje se maximálně 50 g denně, což je pět kostek).
  • Celkově posilujte imunitu. „Dbejte především na dostatečný přísun vitaminu C, který pomáhá okyselit moč. Močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, jež způsobují zánětlivá onemocnění,“ radí MUDr. Marcela Čechová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha.
  • Ledvinám škodí obezita, alkohol, kouření a stres – takže je tu další důvod, proč ozdravit svůj život.

Víte, v jakém stavu jsou vaše ledviny?

Reklama

Načítám