Hlavní obsah

Jste k smrti unaveni? A nemáte jednu z těchto „nových" nemocí?

Foto: thinkstock

Že jste poslední dobou unavení víc než kdykoli? Zbystřete!Foto: thinkstock

Reklama

Pracujete, cvičíte, žijete rušným společenským životem, studujete, a jste pořád unaveni? Jenže – už vás napadlo, že není únava jako únava? Že ta vaše už nemá s unaveností nic společného, ale můžete trpět jednou z novodobých chorob, o níž lidé před pár desítkami let ještě neměli ani tušení?

Článek

Ano, je to tak. Moderní doba s sebou přinesla nový fenomén – lidé se přetěžují, a když jim tělo signalizuje problém, ignorují ho. A je jen otázkou času, kdy špatně skončí. „Každé tělo má své hranice a není to stroj,“ opakuje známou věc MUDr. Jan Nešvar a dodává: „Odvykli jsme si ho vnímat: naopak se jeho varování snažíme tlumit či nad nimi mávat rukou.“

Dnešní doba na vás klade vysoké nároky. Proto jste se také naučili na potíže si vzít prášek?! Bolí vás hlava, záda, zuby, žaludek, nemůžete spát nebo jíst, či naopak potřebujete vydržet a – zachrání vás pilulka. „Jenže i bolest hlavy znamená, že něco ve vašem těle není v pořádku. A nemluvím teď o kocovině,“ doplňuje lékař. Kolegyně primářka Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí ho doplňuje: „Pokud je organismus v disharmonii, odrazí se to na psychickém stavu a naopak. Dříve nebo později.“

In je být happy. Ne jako vymačkaný citron!

„Začíná to už u mladých lidí, kteří se vedle studia na vysoké škole nechají zaměstnat na trvalý pracovní poměr. A v režimu z práce do školy a zase do práce pak jedou pět šest let,“ upozorňuje psycholožka Karolína Švejnarová. Pro tělo to je samozřejmě velká zátěž, navíc stresu je přespříliš. „Může se stát, že mladí toto období zvládnou bez potíží. Ale je to stejné jako přechozená nemoc – v tělu se to uloží a později jiným stresovým spouštěčem přeroste v problémy,“ doplňuje psycholožka.

Foto: thinkstock

Pilulky vás potíží nezbaví, jen je na čas utlumíFoto: thinkstock

Přiznejte si své hranice

Stejné je to ale i s dospělými: „Zvláště ženy si na svá bedra nakládají s nástupem mateřství hodně – chtějí být skvělé matky, úspěšné v práci, i dokonalé coby manželky,“ uvádí psycholožka. Často se právě s takovými potkává ve své ordinaci: jsou zhroucené, nešťastné, unavené k smrti.

Jak z toho ven? Co jim a tedy i vám odbornice radí? „Nehnat se do vlastní záhuby a nenechat se dotlačit společenskými konvencemi a současnou dobou právě k psychologům a psychiatrům.“ Zkrátka nechtít být ve všem nejlepší i nenahraditelní. Některé povinnosti přesuňte na kolegy i na partnera či členy rodiny. Najednou vám ze dne přibude jedna hodina navíc: třeba na spánek (více o něm si přečtěte v 7 největších omylů o zdravém spánku).

Tip redakce:Jste-li čerstvou maminkou, či vás to v nebližších týdnech čeká, přečtěte si také článek Ranní vzpruha pro unavené mámy.

Zpozorněte! Hrozí vám nové typy civilizačních nemocí

Projevují se právě těmi příznaky, které ignorujete – únava, bolesti, splíny. „Ale, ona to není únava, ale únavový syndrom, syndrom vyhoření, fibromyalgie či syndrom snížené imunity," upozorňuje MUDr. Tomáš Kilian z Lázní Libverda. Podle něj jde o skutečně nové obrazy nemocí, které dříve nebyly a nebo se zahrnovaly pod jiné jednotky jako svalový revmatismus, neurastenie, neurovegetativní labilita a podobně. „Především způsobují úpornou bolest a ztrátu celkové životní enegie," říká odborník.

Dají se zmírnit či zbavit se jich zcela

„S rozvojem nejen nových poznatků a technologií, či spíše s prohloubením vědomí a informací o zdraví člověka jako celku psychosomatické jednoty se tyto potíže dají úspěšněji léčit alternativními metodami nejlépe v kombinaci s klasickou moderní medicínou," uvádí lékař s dvacetiletou praxí Tomáš Kilian. Na mysli tím má například právě metody, pro něž je naše země tradičně vyhledávaná i cizinci, a sice balneoterapií neboli lázeňskou léčbou. Léčba zahrnuje pochopitelně i změnu životního stylu, od jídelníčku až třeba po změnu zaměstnání.

Občas je třeba vypnoutsvůj život byste neměli stavět jen na povinnostech. Jinak vás totiž přestane bavit... Co myslíte?

Reklama

Načítám