Hlavní obsah

K salátům zasaďte tymián, zažene slimáky! Co s čím pěstovat?

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevadí, že máte jen malý plácek. Osázejte ho zeleninou a bylinkami dohromady. Společné pěstování jim prospívá – bylinky zeleninu chrání před škůdci a lákají včely a motýly. Víte, co s čím pěstovat?

Článek

Že je dobré zasadit bazalku k rajčatům, aby jejich plody získaly lepší chuť, slyšel už pravděpodobně každý. Kombinované pěstování bylin a zeleniny však umí ještě mnohem víc a je lepší než chemické postřiky. Například tymián nebo levandule chrání listovou zeleninu před útoky slimáků, koriandr zase prospívá okurkám, červené řepě nebo jahodám.

Vytvořte okouzlující ekosystém

Zahrádka, ve které společně roste zelenina a bylinky, je kouzelná a pestrá. Udržujete v ní vyvážený ekosystém a využijete každý kousek půdy. Vysoké rostliny přitom budou v parném létě stínit těm nižším a květy bylin přilákají opylovače.

Společně jim je lépe

Za vše mohou chemické pochody a vůně, jež bylinky vylučují. Ačkoli vám nikdo nezaručí, že byliny úrodu stoprocentně ochrání, rozhodně přispějí k celkovému zdraví vaší zeleninové zahrady. Jsou-li rostliny na záhonu ve vhodné kombinaci, vzájemně se podporují v růstu a chrání se před některými škůdci nebo chorobami.

Místo užívání herbicidů nebo pesticidů vysaďte mezi zeleninu aromatické bylinky. Některé rostliny zase obohacují půdu o dusík, potřebné hnojivo, jiné slouží jako lapače škůdců, třeba mšice raději obsadí heřmánek než váš salát. Výhodné jsou také silně aromatické bylinky, které škůdcům nevoní – příkladem je máta, estragon, tymián, rozmarýn nebo levandule.

Foto: Breaking The Walls, Shutterstock.com

Zelené bylinky oceníte nejen v kuchyni, ale i na zahraděFoto: Breaking The Walls, Shutterstock.com

Harmonie zeleniny a bylin

Aromatické bylinky, které nevoní slimákům, zejména mátu, tymián nebo levanduli, dejte k salátům. Jestli se u vás nedaří kanadským borůvkám, zkuste k nim vysadit malou borovici, jež okyselí půdu. Rozmarýn pomáhá chránit brokolici a zelí před květilkou zelnou, což je škůdce, který dokáže zahrádkáře pořádně potrápit.

Mrkev je vhodné pěstovat společně s fazolemi, protože ty do půdy pouštějí dusík, který mrkev potřebuje. V blízkosti mrkve vysaďte také majoránku, rozmarýn nebo cibuli – ochrání ji před merulí mrkvovou.

Méně mušek, více vůně

Petržel pěstujte v blízkosti rajčat, ředkviček nebo fazolí. Rostliny si vzájemně prospívají a petržel navíc odpuzuje škůdce, kteří by si chtěli na rajčatech smlsnout. Rozmanité obtížné mušky, jež napadají zeleninu, by měl odehnat tymián – svědčí zejména rajčatům, zelí nebo růžičkové kapustě.

Výrazný estragon lze vysadit k většině zeleniny, protože funguje jako skvělý přírodní repelent, a mezi zeleninové záhony můžete rozhodit semínka kopru, uchytí se téměř všude. Heřmánek zase pěstujte v blízkosti aromatických bylin, neboť dokáže stimulovat tvorbu esenciálních olejů.

Foto: Maria Sbytova, Shutterstock.com

Chcete ochránit a posílit rostlinky mrkve? Nevysazujte je na záhon samostatněFoto: Maria Sbytova, Shutterstock.com

Dobře poslouží i zářící květiny

Potřebujete vytvořit stinné místo? Zasaďte slunečnice. Mohou clonit například salátům, které mají v parném létě tendenci vybíhat rychle do květu. Navíc, podobně jako heřmánek, odlákají mšice.

Mezi převážně zeleně rostoucí zeleninou se dobře vyjímá měsíček lékařský – kvete od pozdního jara až do sklonku podzimu a jeho květy jsou pastvou pro včely i motýly. Zaplní místa na záhonu, takže nemusíte tolik bojovat s plevelem. Sice vyloženě nechrání před nemocemi, ale vytvoří krásnou mozaiku. Sytě oranžové květy si pak nasušte na zimu – měsíčkový čaj uleví od menstruačních i žlučníkových bolestí.

Kombinace, které nedělají dobrotu

Zatímco některé kombinace působí na rostliny povzbudivě, jiným se raději vyhněte. Nepěstujte společně cibuli a fazole, cibuli a petržel, zelí a bazalku, rozmarýn a bazalku nebo cukety a brambory – tahle společnost nikomu z nich neprospívá.

Jak pestrá bude letos vaše zahrádka?

Související témata:

Načítám