Hlavní obsah

Zasaďte květiny mezi zeleninu. Ochráníte rajčata i saláty

Foto: amixstudio, Shutterstock.com

Foto: amixstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rajčatům vysaďte afrikány a mezi saláty třeba lichořeřišnici. Vaše zahrada bude krásná, a navíc květiny ochrání zeleninu před mšicemi nebo slimáky. Poradíme vám, co s čím pěstovat.

Článek

Úhledně vypleté zeleninové záhonky, které mají řádky jeden jako druhý, vycházejí z módy. Lidé znovu pěstují zeleninu pohromadě, protože některé druhy se vzájemně podporují. Třeba špenát je známý tím, že povzbuzuje růst svých zeleninových sousedů. Trendem je také vysazování bylinek nebo květin přímo do zeleninových záhonků. Má to estetické i praktické důvody. Inspirace najdete třeba v článku Bylinkové sirupy: Uchovejte si kus léta ve sklenici.

Rozkvetlé zeleninové záhony

  • Šetříte si čas a práci. Čím víc jsou záhony zarostlé užitečnými rostlinami, tím méně prostoru má plevel. -
  • Máte vše pohromadě. Můžete si natrhat rajčata a hned sáhnout po bazalce. Nebo si do salátu uštípnout ozdobné a jedlé květy lichořeřišnice. -
  • Květiny chrání zeleninu. Například afrikány stále ještě patří k nedoceněným prvkům na českých zahrádkách. Přitom ochrání rajčata před plísní a odpuzují půdní háďátka. -
  • Květy přilákají včely, čmeláky a další opylovače. Na zahradě bude živo. Přilétnou motýli i berušky, přirození predátoři mšic. -
  • Některé květiny a byliny odpuzují škůdce. Třeba levandule nevoní mšicím ani plzákům, kteří mohou na zahrádce způsobit neplechu. -
  • Jiné květiny zase odlákají pozornost škůdců od zeleniny. Třeba plzáci španělští si raději pochutnají na lichořeřišnici než na salátu, i když není zaručeno, že se mu vyhnou. Mšice si zase ze zeleniny přelezou na heřmánek nebo jinou bylinu. -
  • Ušetříte místo. Hlavně pokud máte malou zahrádku, ale velké pěstitelské ambice, je každý kousek cenný. -
Foto: Del Boy, Shutterstock.com

Zkombinovat zeleninu a květiny je prozíravé. Navzájem si vypomůžou třeba proti škůdcům a kromě toho je na „smíšené“ záhony radost pohledět Foto: Del Boy, Shutterstock.com

Měsíček lékařský

Opylovači se slétnou nejen na květiny, ale i na zeleninu, když mezi zeleninové záhony rozhodíte semena měsíčku lékařského. Zajistíte si tak rovněž estetický zážitek, až se mezi zelenou natí objeví nádherně žluté a oranžové květy. Této léčivce se daří především na slunných místech zahrady, ale prozáří i zapadlejší nebo stinné kouty. Prospívá zejména košťálovinám, okurkám, hrachu a rajčatům. Víte, proč ty kupované nemají žádnou chuť? Vědci odhalili pravdu o rajčatech.

Měsíček lékařský pokvete celé léto. Jeho květy můžete sbírat a sušit nebo z čerstvých vyrábět masti. Společně s měsíčkem můžete na zeleninových záhonech pěstovat také heřmánek. Ten například chrání před škůdci cibuli a červenou řepu.

Afrikány 

Pěstujete rajčata venku a každý rok trnete, aby z úrody vůbec něco zbylo pro vás? Ke každému keříku vysaďte jeden afrikán. Tyto květiny ochraňují rajčata před plísněmi, odrazují hlístice nebo plzáky španělské. Ač si plži troufnou na malé rostlinky, větší už nechají na pokoji. Kromě rajčat tyto rostliny prospívají cibulovinám a bramborům.

Lichořeřišnice

Celé léto bude záhony zdobit a také lákat opylovače lichořeřišnice. Ta kvete nejčastěji červeně, žlutě nebo oranžově, navíc jsou tyto květy jedlé, stejně jako listy. Neváhejte je proto přidávat do salátů nebo jimi zdobit pokrmy. Na lichořeřišnici si rádi pochutnávají plzáci, je proto prozíravé vysadit ji k cuketám nebo dýním, mezi listovou zeleninu nebo špenát.

Levandule 

Zatímco nám levandule smyslně voní, některé škůdce, třeba mšice nebo plzáky, odrazuje. Když trsy vysadíte kolem záhonů, vybudujete přirozený „ochranný val“. Neváhejte je vysazovat také mezi záhony, tím je elegantně rozdělíte. Svědčí kupříkladu celeru, pažitce a rajčatům. Jen pro jistotu připomeňme, že levandule miluje slunce a že drobné voňavé kvítky najdou uplatnění třeba jako přírodní odpuzovač hmyzu, případně je můžete nasušit a v plátěném váčku umístit k oblečení.

K zelenině vysazujte i další květiny. Vedle zelené barvy salátů se skvěle vyjímají třeba macešky. Roje včel přiláká voďankovec Douglasův, zraku zalahodí jetel a ve stínu se daří kostivalu lékařskému.

Reklama

Související témata:

Načítám