Hlavní obsah

Kafetiéra dodá kávě glanc!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vychutnejte si kávu i jinakFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete kávu? A chutnala jste někdy kávu připravenou v kafetiéře? Že ne? Pak je na čase to napravit. Ale nezůstávejte jen u ochutnávání. Naučte se kávu z kafetiéry i připravit! Věřte, že elegantní „konvička" dodá lahodnému nápoji nejen skvělou chuť, ale i glanc. Tak hurá do toho!

Článek

Kafetiéra, někdy nazývána také jako perkolátor, je vlastně trochu jiný kávovar na espresso. Vynalezli jej inženýři ve střední Itálii a dnes je součástí snad každé italské, španělské či řecké domácnosti.

Jedná se o jakousi konvičku, složenou ze dvou hliníkových nádobek. Ty jsou k sobě přišroubovány širokým závitem a spojeny úzkou komůrkou, jíž proudí horká pára ze spodní nádobky do té horní. Vedle páry komůrkou také „prochrhlává" po malých kapičkách hotová káva. Celý princip kafetiéry spočívá tedy v tom, že z vody a suché mleté kávy ve spodní nádobce se v horní části přístroje vytvoří horká káva.

Jak kávu připravit?

Do spodní části nalijete studenou vodu, nad ní posadíte sítko (je součástí kafetiéry) a do něho nasypete zhruba lžíci mleté kávy. Pak přišroubujete horní díl. Celý přístroj vezmete a postavíte buď na elektrický sporák přímo na plotnu, anebo nad plamen plynového sporáku. Je samozřejmé, že na plynovém sporáku bude nápoj připraven dříve. A konvička se také méně opotřebovává.

Jakmile začne voda v kafetiéře vřít, začíná se tvořit káva. Překapání kávy do horní nádobky může trvat deset nebo i patnáct minut. Proto nespěchejte se sundáváním konvičky ze sporáku. Blížící se konec přípravy poznáte navíc také podle pískavého zvuku - to už není v dolní části voda. Jakmile je dovařeno, můžete kávu podávat. Elegantně ji nalévejte z konvičky přímo do hrnečku. Kávu pak dochutíte podle libosti cukrem, případně mlékem nebo smetanou.

Chuť takto připravené kávy je výrazně jiná, než na jakou jste zvyklá. Pro kávu z kafetiéry je totiž charakteristická drsnější chuť i mírná hořkost. Je to díky odlišnému způsobu filtrace než u běžných pressovacích přístrojů.

Foto: Ivanna Benešová

Kafetiéra je součástí každé italské domácnostiFoto: Ivanna Benešová

Jak kafetiéru umývat?

Při pohledu na kafetiéru si jistě všimnete, že je tak trochu upatlaná. Matný a upatlaný dojem ale ke konvičce patří. Jednak proto, že se jedná o hliník, který vyleštit prakticky nelze. A jednak také proto, že se tyto kávovary nesmějí umývat jarem nebo jinými chemickými prostředky. K umytí a očištění použijte obyčejnou teplou vodu. Pokud nenecháte konvičku neumytou dlouho, snadno i ze sítka dostanete zrníčka mleté kávy.

Jaký strojek koupit?

Kafetiéry se vyrábějí v několika velikostech, v závislosti na tom, kolik porcí kávy umí připravit najednou. Nejčastěji se setkáváme s malými kafetiérami na jednu porci nebo na porce dvě. Cena se většinou pohybuje do tisíce korun.

Máte doma kafetiéru? Považujete kávu v ní připravenou za chutnější? A nebo ji takto vaříte pouze návštěvám z důvodu jisté elegance přípravy a servírování? Či raději klasické espresso? Podělte se s námi o své kávové radosti na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám