Hlavní obsah

Kam vyrazit o víkendu? Na bitvu nebo slet čarodějnic

Foto: tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Foto: tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ochutnávce léta chystá víkend trochu mraků a občasný déšť. Teploty ale zůstávají příjemné, takže není důvod si nechat pokazit plány a zůstávat doma. Naopak, máme pro vás pár zajímavých tipů, které by vás měly inspirovat vyrazit ven.

Článek

I když tenhle víkend nebude tak zářivě letní, jako byl ten předešlý, a bude zataženo a občas i deštivo, není to nic, co by vás muselo zamknout doma. Meteorologové totiž, zároveň s občasnými přeháňkami, slibují v sobotu teploty do 17 a v neděli kolem 15 stupňů. Vítr již má být jen mírný a ani při případné přeháňce vám nebude brát deštník nebo pláštěnku. Takže vzhůru na výlety – pár cílů vám nabízíme!

Pokud stojíte o podrobnější předpověď počasí přímo u vás v regionu, pak je k dispozici zde.

Milovníci aut vyrazí do kasáren

Následující víkend budou mít milovníci aut z Brna a okolí skvělou možnost obdivovat historická užitková vozidla, autobusy nebo vojenskou a hasičskou techniku. Po roce se totiž zase otevřou depozitáře Technického muzea v Brně. Akce se koná po celý víkend v areálu bývalých kasáren v Brně-Řečkovicích. Začíná v sobotu v devět a končí v neděli v pět odpoledne. Přesný program Přehlídky automobilové techniky najdete na stránkách Technického muzea, ale můžeme vám slíbit závod mopedů značky Stadion, okružní jízdy historickými autobusy a představení formule nebo traktorů.

Dospělí zaplatí vstupné 30 Kč, děti do 5 let to mají zadarmo – stejné ceny jsou i za jízdu historickým autobusem. Když už budete v této části Brna, můžete se podívat i na další zajímavá místa v okolí. Několik jich najdete i na této mapě.

Foto: technicalmuseum.cz

Historické autobusy, traktory nebo techniku hasičů můžete obdivovat v BrněFoto: technicalmuseum.cz

Prožijte bitvu z roku 1757

Bydlíte v okolí Liberce a chtěli byste zažít atmosféru bitvy z roku 1757? Tak si udělejte čas v sobotu odpoledne a zajeďte do Ostašova. Ostašovské poutní slavnosti a bitva proběhnou od 13 do 22 hodin kolem kostela, v přilehlých parcích a na školním hřišti. Vojsko se připravuje na obležení Ostašova a následnou bitvu, ale místní se nedají – a stihnou vám připravit i zajímavý program pro děti i dospělé. Prohlédněte si dobový vojenský tábor a vyzkoušejte střelnici! A kdyby vám vyhládlo, tak se můžete spolehnout na místní pohostinnost. Vstupné na akci je dobrovolné, výtěžek bude použit na opravy kostela nebo úpravy jeho okolí.

Víc o akci a také přesné místo konání najdete na stránkách pořádajícího Spolku přátel Ostašova. V okolí Liberce jsou ale i další místa, která stojí za návštěvu – na této mapě vám je nabízíme.

Foto: archiv Spolku přátel Ostašova

V sobotu se bude v Ostašově konat bitva z roku 1757 – a vy můžete být u tohoFoto: archiv Spolku přátel Ostašova

Čarodějnice mají slet na hradě Hukvaldy

I když je pravá „čarodějná noc“ až 30. dubna, mohou všechny čarodějnice potrénovat a udělat si generálku sletu už v sobotu na hradě Hukvaldy, a to od 10 do 15 hodin. Odehrají se tu šermířské souboje – účinkovat budou skupiny historického šermu Valmont a Allegros, hrdelní právo zas uplatní seskupení Gotická katovna Ordál… Všechny přítomné čarodějnice se pak mohou zúčastnit soutěže o nejlepší masku – a i kdyby nevyhrály, díky kostýmu mají vstup na akci zdarma. Ceny vstupného i další podrobnosti najdete na stránkách hradu Hukvaldy.

V okolí zříceniny lákají i další výletní místa – tady je mapka s jejich umístěním.

Foto: hradhukvaldy.eu

Čarodějnice ze všech koutů republiky mají v sobotu slet na hradě HukvaldyFoto: hradhukvaldy.eu

Za vůní olomouckých tvarůžků

Jestli je pro vás specifická vůně syrečků lákadlem, pak nesmíte zmeškat čtvrtý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Jeho kompletní program najdete na stránkách akce. Je toho opravdu hodně, co můžete za sobotu a neděli, vždy od 10 do 18 hodin na Horním a Dolním náměstí v Olomouci, stihnout: namátkou show se známými kuchaři i Yvettou Blanarovičovou, pohádky pro děti, kouzelnická vystoupení nebo koncert Báry Basikové. Tradičně je festival doprovázen jarmarkem, ochutnávkou tvarůžkových dobrot i vystoupením cimbálovek.

V Olomouci a jeho okolí je krásně – na této mapě najdete spoustu míst, kam se vyplatí vyrazit.

Foto: tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Máte rádi olomoucké tvarůžky? Pak jim můžete věnovat kus víkenduFoto: tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Objevte Vesmír ve sprše

Chystáte si část víkendu vyhradit i pro zábavu s knihou? Možná by vás bavilo pohlédnout přitom do vesmíru – tedy přesněji řečeno objevit prvotinu autorky Petry Suché, která se nebojí odhalit holčičí „vesmír ve sprše“ a otázky, které si dřív nebo později položí skoro každá žena. Třeba to, jestli jednou potká vysněného prince, zda dokáže poslat k vodě ženatého milence, jestli bude mít děti... Podle anotace to je „poutavé čtení plné pravdivých hořkosladkých příběhů o ženě ve všech jejích životních podobách“. Tak dejte vědět, jak zapůsobila na vás! Vydalo ji nakladatelství No Limits a v knihkupectvích ji najdete za 269 Kč.

Foto: KOSMAS

Prvotina Petry Suché vám odhalí Vesmír ve spršeFoto: KOSMAS

Uvažujete o tom, že si zajdete pro novou knihu? Mohlo by se vám hodit, že až do neděle probíhá kampaň „Kniha ti sluší“, kdy se po celé republice konají akce spojené s literaturou, jako jsou různé autogramiády, setkání či besedy. Na webu si navíc můžete stáhnout poukázku na slevu, která platí ve vybraných knihkupectvích.

Ocenili byste ještě pár tipů na výlet, třeba i do zahraničí? Najdete je v článku Kdy navštívit nejkrásnější rozkvetlá místa.

Reklama

Načítám