Hlavní obsah

Španělský ptáček z vepřového masa a s tvarůžky

Hodnocení:
(78)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
nízká

Všichni už asi víte, že o španělském ptáčku Španělé jaktěživ neslyšeli, takže se ani nebudou bránit, když ho ještě víc počeštíme: místo dražšího hovězího zkuste vepřové a naplňte ho pikantními tvarůžky. Spolu s cibulí a slaninou vytvoří dokonalý výpek.

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky vepřové kýty
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 80 g anglické slaniny v celku
  • 200 g olomouckých tvarůžků
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Maso mezi dvěma archy potravinářské fólie rozklepejte do tenka (díky fólii se nebude trhat), lehce osolte (sýr a slanina jsou dost slané samy o sobě) a pořádně opepřete.

Krok 2: Hořčici smíchejte s kečupem a polovinou velké, nadrobno pokrájené cibule. Plátky směsí potřete a obložte proužky okurek, slaniny a sýra.

Krok 3: Zaviňte a spojte párátky. Dejte do pekáče vyloženého zbylou pokrájenou a lehce osolenou cibulí, podlijte asi půllitrem vody a při 180 °C pečte 1–1,5 hodiny doměkka. Sýr vyteče a vytvoří výborný výpek, takže se netrapte, když se vám závitky rozevřou. V případě potřeby přilijte vodu.

Krok 4: Podávejte s rýží.

Tip: Na tento recept jsem narazila přímo v Lošticích. Kromě podnikové prodejny zde najdete i Muzeum Olomouckých tvarůžků, kde se dozvíte vše o historii a výrobě této aromatické pochoutky. Doporučuji navštívit i Tvarůžkovou cukrárnu (pobočku má také v Olomouci) a ochutnat například tvarůžkovou zmrzlinu.

Máte rádi podobně pikantní chutě, nebo kombinace cibule, tvarůžků a vepřového není nic pro vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.