Hlavní obsah

Nejkrásnější rozkvetlá místa světa: Kdy je navštívit?

Foto: Lugiaz, Shutterstock.com

Foto: Lugiaz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vše začíná opět kvést a zelenat se. Jestliže i pro vás je to jeden z nejkrásnějších pohledů, vydejte se na výlety za naše hranice a užijte si následující nevšední přírodní scenerie.

Článek

Lány bledulí, sněženek či jarně vybarvená zahrádka se jen tak neokoukají. Lidské ruce ale dokázaly vytvořit nádherná místa, která zvou k návštěvě zejména ve slunečné dny. Kam vyrazit na jarní výlet, prodloužený velikonoční pobyt nebo pro prvomájový polibek?

Nejkrásnější evropská zahrada: Keukenhof

V holandském Lisse nedaleko Amsterodamu se rozprostírají bezesporu nejkrásnější zahrady v Evropě. Zvou zejména na lány tulipánů, ale užijete si i vůně hyacintů a narcisů, obdivovat můžete bylinkové zahrady, vzrostlé keře, květinové sochy, jezírka či spletité vodní kanály. Letos je otevřeno od 21. března do 19. května, nejkrásnější zahrada bývá poslední týden v dubnu. Vyrazit můžete i na oblíbený Květinový průvod (13. dubna), hravý velikonoční program (21. a 22. dubna) nebo na barevné a veselé oslavy Králova dne (27. 4.).

Foto: Profimedia.cz

Cibulky se sázejí na etapy, aby byla zahrada stále v plném květuFoto: Profimedia.cz

Romantické sakurové tunely

Oblíbenou atrakcí zámeckých zahrad i městských parků jsou stromové tunely. Nejkrásnější jsou právě v době květu, tedy od března do května. Hojně jich je v Japonsku, kde je tvoří hlavně sakury a vistárie, nejvíce jich je v zahradách Kawachi Fuji. Ale objevíte je i v Portugalsku, Španělsku, Holandsku či ve Francii.

Foto: Tappasan Phurisamrit, Shutterstock.com

V Japonsku jsou sakurové tunely cílem svatebních fotografůFoto: Tappasan Phurisamrit, Shutterstock.com

Ponuré aleje i Tunel lásky

Některé stromové tunely nelákají pestrou směsicí květů, ale na úchvatnosti jim to neubírá. Na jaře je krásný i tříkilometrový, šťavnatě zelený tunel u ukrajinského města Klevan. Přezdívá se mu Tunel lásky: pokud pár tunelem projde, splní se jeho tajné přání. Projet se skrz něj můžete i vlakem.

Impozantní jsou ale i tunely a aleje, které vsází naopak na ponurost a tajuplnost vzrostlého větvoví. Těmi projedete třeba v Británii nebo v Irsku, kde je i známá alej Dark Hedges, která si zahrála ve Hrách o trůny. Stromové tunely zvou k návštěvě i na podzim, kdy se vybarví zlatými, oranžovými a rudými tóny listí.

Foto: Anatolii Lyzun, Shutterstock.com

Ukrajinský Tunel lásky je na jaře oblíbeným cílem zamilovanýchFoto: Anatolii Lyzun, Shutterstock.com

Magický les nedaleko Bruselu

Zatímco v našich lesích můžete najít čistě bílá bleduliště a pole sněženek, v Belgii zvou k návštěvě magického modrého lesa, ve kterém během dubna rozkvétají tisíce modrých zvonků, ale i hyacintů, pryskyřníků, kokoříků, lesních sasanek a divokých narcisů. Les Hallerbos najdete u městečka Halle nedaleko Bruselu, a pokud si k procházce přivstanete, spatříte třeba i srnky, veverky, mloky nebo netopýry.

Foto: ronnybas frimages, Shutterstock.com

Les láká pěší turisty, ale zve i k projížďce na kole nebo na koniFoto: ronnybas frimages, Shutterstock.com

Levandulové opojení v Provence

Vyrazit do Provence v době, kdy kvete levandule, je zážitek nejen pro oči, ale i pro nos. Omamná vůně levandule má uklidňující a antidepresivní účinky, stejně jako francouzský poklid a záliba v jídle. V té nejkrásnější scenerii si zde dovolenou užijete zejména koncem června a v červenci, nejkrásnější lány naleznete nad Marseille.

Foto: Profimedia.cz

Do Provence můžete zamířit třeba během červencových svátkůFoto: Profimedia.cz

Singapurský luxus

Hotelový komplex Marina Bay Sands v Singapuru patří k nejdražším a nejluxusnějším hotelům světa, a kromě jedinečného ubytování, kasina či mimořádného bazénu na terase ve výšce dvou set metrů uchvacuje i tropickým parkem Garden by the Bay. Ten je sice uměle vytvořený, rozhodně ale nepřehlédnutelný. Jeho dominantou jsou Supertree Grove, asi dvacítka padesátimetrových kovových stromů, hustě porostlých popínavkami. K návštěvě zvou ve dne i v noci, kdy vás uchvátí něžným osvícením i jiskřivou světelnou show.

Navštivte i dva přilehlé skleníky: Flower dome je unikátní květinovou i architektonickou podívanou, v Cloud Forest se budete cítit jako ve skutečné džungli, a to i díky vysoké vlhkosti a šumění 35 metrů vysokého vodopádu.

Vyrazit můžete prakticky kdykoli, v Singapuru je stabilní tropické počasí s občasnými přeháňkami. Cestovatelské servery přesto uvádějí, že tam nejméně prší mezi květnem a červencem.

Foto: sippakorn, Shutterstock.com

Scenerie jako ze sci-fi filmu skutečně existuje, k vidění je v SingapuruFoto: sippakorn, Shutterstock.com

Kam na jaře za květinovými krásami vyrážíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám