Hlavní obsah

Kam zasadit jarní cibuloviny? Do formy na bábovky nebo do skla!

Foto: Profimedia

Jaro a narcisy, tulipány nebo hyacinty k sobě prostě patří, tak si je pozvěte do bytuFoto: Profimedia

Reklama

K jaru prostě patří klasické cibuloviny – tedy tulipány, narcisy, hyacinty a další. Jestli vás omrzelo nechávat je jen v květináči, nabízíme pár tipů na jejich naaranžování. Bude jim to slušet!

Článek

Všude v zahradnictvích i květinářstvích už jsou – narcisy, hyacinty, tulipány, ale i modřence. Občas lze koupit i sněženky. Všechny je můžete mít řezané a naplnit si jimi vázy, ale pokud koupíte ty v květináči, mohli byste je pro tentokrát vyzkoušet přesadit a trochu „načapat“. Ukážeme vám pár možností.

Jaro ve skle

Nejen Velikonoce, ale i obecně jaro, je spojené s vajíčkem jako symbolem zrození. Proč toho tedy nevyužít a nepoužít je spolu s listy trávy nebo slámou do sklenice od sušenek nebo velké zavařovačky? Možná se i vám doma v kuchyni taková potuluje, takže do ní postavte sklenici, do které zasadíte hyacint nebo jinou květinu. Okolo ní pak udělejte zátiší, které bude vypadat jako hnízdo.

Foto: Eva Malúšová

Pokud máte rádi přírodní vzhled, použijte bílá vajíčka, ale fantazii a barevné kreativitě se samozřejmě meze nekladou. Pokud chcete, můžete sklenici ozdobit i stužkou nebo omotávkou z lýka či stužekFoto: Eva Malúšová

Truhlík s hnízdem

Cibulovinám sluší i proutěné truhlíky nebo košíky – pokud mají igelitovou vložku, abyste je mohli zalévat. Při jejich přesazování si můžete pohrát a využít mech, větvičky vrby… Pokud bude truhlík dekorací na stůl, můžete ho „vyhnat do patra“ a za pomoci vyšší nádoby, například poháru na zmrzlinu, můžete přidělit hyacintu místo, které vypadá jako hnízdo.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se experimentovat a na dozdobení aranže použít třeba i větvičku břečťanu nebo již olistěné větvičky, které najdete při procházceFoto: Eva Malúšová

Nafoukaný tulipán

Jestli budou tulipány hlavní květinou vaší letošní jarní výzdoby, můžete je dozdobit na Velikonoce i vyfouknutým vajíčkem. Lze použít ty, jejichž skořápka na vrcholech nevydržela a při vyfukování praskla. V tomto případě to bude jen výhoda.

Foto: Eva Malúšová

Vajíčko můžete samozřejmě dozdobit dle své fantazie, ale také nechat jen tak a přidat například mašličku, která současně zabrání tomu, aby ze stonku tulipánu sjelo. Můžete z něj udělat jmenovku u slavnostní velikonoční tabuleFoto: Eva Malúšová

Narcisy v bábovce

Možná máte doma starou formu na bábovku, kterou skoro nepoužíváte, protože se do ní těsto chytá, ať ji vymazáváte sebelépe. Právě ta bude skvělým květináčem pro narcisy. Můžete z nich vysázet kruh a doplnit kočičkami, ze kterých vytvoříte stříšku.

Foto: Eva Malúšová

Do středu bábovky můžete dát pár vajíček, ale třeba i šnečích ulit nebo kamínkůFoto: Eva Malúšová

Sněženky v bříze

Sněženky si barevností velmi rozumí s březovou kůrou. Proto se vyplatí vykutat do polínka tak velký otvor, abyste mohli sněženky vysadit a udělat takhle něžnou dekoraci. Pokud si na to netroufáte, nasbírejte březové větvičky nebo kůru a olepte jimi květináč.

Foto: Eva Malúšová

Pokud budete sázet rostliny do špalku ze dřeva, který bude dekorací do bytu, vždy ho podložte, protože navlhne a mohl by vám zničit dřevěný stůl nebo lakovaný nábytekFoto: Eva Malúšová

A jakými květinami vítáte letos jaro vy? Pochlubte se a vložte jejich fotografii do této fotogalerie, bude to inspirace i pro ostatní!

Reklama

Související témata:

Načítám