Hlavní obsah

Kapr namodro

Hodnocení:
(4)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Kapr na modro se podává zastudena a svou nakyslou chutí a kořenovou zeleninou představuje příjemně svěží variantu oproti smažené rybě v trojobalu. Ochutnejte ho sami!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 kapra
  • 1 cibule
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • 60 ml octa 8%
  • sůl
Na ozdobu
  • 1/2 balení želatiny v prášku
  • 1 vejce
  • 4 bobkové listy
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli oloupejte a rozpulte, celer, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci zalejte litrem vody a octem, přidejte všechno koření a lžičku soli a 20 minut povařte.

Krok 2: Mezitím si kapra rozdělte na 4 porce. S rybou pracujte opatrně, abyste z kůže nesetřeli vrstvu, která po kontaktu s octem modrá. Vložte do hrnce se zeleninou a na mírném ohni asi 15 minut povařte.

Krok 3: Rybu nechte vychladnout ve slitém vývaru, ze zeleniny vyberte koření a cibuli a rozložte ji na servírovací mísu. Z asi čtvrt litru vychladlého vývaru můžete ještě připravit rosol: přiveďte ho k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte želatinu.

Krok 4: Nechte trochu prochladnout a potřete jí kousky kapra, poté je ozdobte plátky uvařeného vajíčka a bobkovým listem a znovu potřete želatinou. Podávejte studené spolu s odloženou kořenovou zeleninou.

Nebo máte radši kapra pečeného?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama