Článek
Věděli jste, že tradiční štědrovečerní hostina měla obsahovat devět druhů postních jídel a kromě hubníku, jahelníku nebo čerstvého chleba obsahovala i řadu dalších zajímavých pokrmů? Složení večeře se samozřejmě lišilo kraj od kraje i domácnost od domácnosti, ale alespoň tři z nich si zaslouží více pozornosti.
Šneci mají sice pověst luxusní francouzské delikatesy, ale dříve se konzumovali i u nás, a původně šlo dokonce o jídlo chudých vrstev. Vyzkoušejte je nyní doma! Koupit můžete i zamrazené už ochucené, takže je před podáváním jen krátce zapečete a máte hotovo. Pokrm z naklíčeného (tedy napučeného) hrachu zvaný pučálka se podával i na Velikonoce. Hrách svým nabýváním a klíčením symbolizuje jak nárůst jmění, tak příchod nového roku a života. Posledním receptem je kapr na modro, který se podává za studena a svou nakyslou chutí a kořenovou zeleninou představuje příjemně svěží variantu oproti smažené rybě v trojobalu.
Připravujete na Štědrý den také i něco jiného než obalovaného kapra a bramborový salát?