Hlavní obsah

Zapomenuté vánoční recepty: pučálka, kapr na modro a šneci

Foto: Greta Blumajerová

Doplňte pro jednou klasického kapra i dalšími tradičními receptyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomeňte si s námi kulinářské tradice starých dob a doplňte štědrovečerní stůl pučálkou, kaprem na modro nebo zapečenými šneky! Staročeské recepty mají i dnes své kouzlo…

Článek

Věděli jste, že tradiční štědrovečerní hostina měla obsahovat devět druhů postních jídel a kromě hubníku, jahelníku nebo čerstvého chleba obsahovala i řadu dalších zajímavých pokrmů? Složení večeře se samozřejmě lišilo kraj od kraje i domácnost od domácnosti, ale alespoň tři z nich si zaslouží více pozornosti.

Šneci mají sice pověst luxusní francouzské delikatesy, ale dříve se konzumovali i u nás, a původně šlo dokonce o jídlo chudých vrstev. Vyzkoušejte je nyní doma! Koupit můžete i zamrazené už ochucené, takže je před podáváním jen krátce zapečete a máte hotovo. Pokrm z naklíčeného (tedy napučeného) hrachu zvaný pučálka se podával i na Velikonoce. Hrách svým nabýváním a klíčením symbolizuje jak nárůst jmění, tak příchod nového roku a života. Posledním receptem je kapr na modro, který se podává za studena a svou nakyslou chutí a kořenovou zeleninou představuje příjemně svěží variantu oproti smažené rybě v trojobalu.

Připravujete na Štědrý den také i něco jiného než obalovaného kapra a bramborový salát?

Reklama

Související témata:

Načítám