Hlavní obsah

Zapomenuté vánoční recepty: pučálka, kapr na modro a šneci

Foto: Greta Blumajerová

Doplňte pro jednou klasického kapra i dalšími tradičními recepty

Připomeňte si s námi kulinářské tradice starých dob a doplňte štědrovečerní stůl pučálkou, kaprem na modro nebo zapečenými šneky! Staročeské recepty mají i dnes své kouzlo…

Článek

Věděli jste, že tradiční štědrovečerní hostina měla obsahovat devět druhů postních jídel a kromě hubníku, jahelníku nebo čerstvého chleba obsahovala i řadu dalších zajímavých pokrmů? Složení večeře se samozřejmě lišilo kraj od kraje i domácnost od domácnosti, ale alespoň tři z nich si zaslouží více pozornosti.

Šneci mají sice pověst luxusní francouzské delikatesy, ale dříve se konzumovali i u nás, a původně šlo dokonce o jídlo chudých vrstev. Vyzkoušejte je nyní doma! Koupit můžete i zamrazené už ochucené, takže je před podáváním jen krátce zapečete a máte hotovo. Pokrm z naklíčeného (tedy napučeného) hrachu zvaný pučálka se podával i na Velikonoce. Hrách svým nabýváním a klíčením symbolizuje jak nárůst jmění, tak příchod nového roku a života. Posledním receptem je kapr na modro, který se podává za studena a svou nakyslou chutí a kořenovou zeleninou představuje příjemně svěží variantu oproti smažené rybě v trojobalu.

Zapečení šneci

Potřebujete: 12 hlemýžďů (mrazených nebo konzervovaných), vývar, 2 bobkové listy, 100 g másla, 2 stroužky česneku, hladkolistou petržel, sůl, bílý pepř

Foto: Greta Blumajerová

Voňavé petrželové máslo jemné šnečí maso výborně ochutí

Postup: Pokud jste koupili šneky neuvařené, nejprve je ve vývaru s bobkovým listem bez ulit uvařte do měkka (to trvá 2,5 až 3 hodiny). Máslo utřete s prolisovaným česnekem, hrstí jemně nasekané petržele a dostatkem soli – šneci potřebují poměrně dost osolit. Dochuťte bílým pepřem a mázněte trošku směsi do každé ulity. Rozdělte do nich i šnečí maso a zavíčkujte zbytkem másla. Tím nešetřete, maso by se mělo péct přímo v něm. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut a podávejte s čerstvou bagetou.

Tip: Na sváteční oběd připravte další jídlo s francouzským nádechem – legendární bourguignon se zvěřinou.

Pučálka

Na 4 porce potřebujete: 250 g celého sušeného hrachu (loupaný půlený nenaklíčí!), lžíci másla nebo oleje, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Naklíčený hrášek je plný vitaminů, takže si ho klidně dopřejte i jako zdravé zobání k vínu

Postup: Hrách na několik hodin nebo i přes noc namočte do studené vody, poté rozprostřete na plech a přidejte jen tolik vody, aby v ní byl do třetiny namočený. Nechte dva až tři dny na teplém místě klíčit, občas plechem opatrně zatřeste a přidejte trochu vody. Naklíčený hrách osušte a rychle zprudka osmažte na másle nebo oleji, osolte, opepřete a podávejte.

Tip: Naklíčený syrový hrách je skvělý jako zdravé zobání k televizi místo chipsů.

Kapr na modro

Na 4 porce potřebujete: ½ kapra (500 g), 1 cibuli, ¼ bulvy celeru, 1 větší mrkev, 1 menší petržel, 15 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, lžičku tymiánu, 60 ml octa, sůl

Na ozdobu:½ balení želatiny v prášku (10 g), 1 vejce, 4 bobkové listy

Foto: Greta Blumajerová

Uvidíte, jak kůže kapra při kontaktu s octem a solí lehce zmodrá

Postup: Cibuli oloupejte a rozpulte, celer, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci zalejte litrem vody a octem, přidejte všechno koření a lžičku soli a 20 minut povařte. Mezitím si kapra rozdělte na 4 porce. S rybou pracujte opatrně, abyste z kůže nesetřeli vrstvu, která po kontaktu s octem modrá. Vložte do hrnce se zeleninou a na mírném ohni asi 15 minut povařte.

Rybu nechte vychladnout ve slitém vývaru, ze zeleniny vyberte koření a cibuli a rozložte ji na servírovací mísu. Z asi čtvrt litru vychladlého vývaru můžete ještě připravit rosol: přiveďte ho k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte želatinu. Nechte trochu prochladnout a potřete jí kousky kapra, poté je ozdobte plátky uvařeného vajíčka a bobkovým listem a znovu potřete želatinou. Podávejte studené spolu s odloženou kořenovou zeleninou.

Tip: Zmodrání ryby podpoříte tím, že ji ještě před povařením přelejete (kůží nahoru) osoleným vařícím octem.

Připravujete na Štědrý den také i něco jiného než obalovaného kapra a bramborový salát?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama