Hlavní obsah

Karta, která vám může zachránit život

Reklama

Jistě máte ve své peněžence několik karet. Od kreditních přes slevové až po řidičský a občanský průkaz. Karta života je ale jedinečná. Je to jediná karta, která vám může zachránit život.

Článek

Karta života je praktický pomocník pro všechny generace, který vytvořila Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR. Tato karta obsahuje všechny důležité informace o vašem zdravotním stavu, užívaných lécích a výdajích za poskytnutou lékařskou péči. Karta je navíc zcela zdarma a klienti ZP MV ČR mohou díky ní čerpat i finanční příspěvky.

Proč si kartu zřídit?

Tato karta vám může zachránit život. Ptáte se jak? Záchranná služba díky rychlému přístupu k informacím o vašem zdravotním stavu ihned zjistí, jaké užíváte léky, na co jste alergičtí, popřípadě jakými trpíte chronickými nemocemi či jaké významné operace jste prodělali. Kromě důležitých informací o vašem zdravotním stavu získají lékaři záchranné služby i kontakt na osobu blízkou, kterou v případě nutnosti mohou kontaktovat, a kontakt na praktického lékaře.

Další výhodou karty je, že pomůže těm, kteří užívají více léků a nepamatují si všechny záludné názvy svých léků. Díky této kartě si můžete připomenout, jak se léky jmenují či jaké operace jste podstoupili, což jistě využijí starší občané.

Mobilní aplikace vám přijde vhod

Vaše údaje jsou v bezpečí

Údaje jsou uloženy na zabezpečeném serveru ZP MV ČR a přístup k údajům je umožněn pouze oprávněným pracovníkům záchranné služby a praktickému lékaři, a to pouze po vašem souhlasu.

Pro vás jsou údaje zpřístupněny na internetu po zadání PINU a hesla nebo je můžete mít i ve svém chytrém telefonu a kdykoli je aktualizovat. Klienti, kteří nevlastní chytrý telefon, si mohou nechat zaslat důležité údaje SMS zprávou. Více o mobilní aplikaci.

Jak lze kartu získat?

Kartu života si můžete zdarma a jednoduše zřídit následujícími způsoby. Zaprvé vyplněním formuláře přímo na internetu nebo pomocí vyplněného a podepsaného papírového formuláře, který si můžete vytisknout nebo získat přímo na některé z poboček ZP MV ČR. Nakonec se o kartě můžete informovat i v ordinaci praktického lékaře. Navíc se nemusíte bát, že vám v peněžence přibude další karta. Karta života je v podstatě virtuální a potvrzením, že Kartu života máte, je samolepka na vaší zdravotní kartičce pojištěnce. Chcete Kartu života? Více naleznete zde.

Přemýšlíte ještě, proč si Kartu života zřídit? Údaje lze využít i při pobytu v zahraničí, jelikož lze automaticky vygenerovat anglickou verzi v případě zhoršení vašeho zdravotního stavu nebo úrazu. Kartu by si měli zřídit všichni, kterým záleží na vlastním zdraví a dále ti, kteří trpí nějakou vážnou nemocí. Tuto kartu by měli určitě zařídit rodiče svým dětem, které jezdí na školy v přírodě, tábory nebo jsou často mimo místo svého bydliště.

Vsaďte na jistotu!

Karta života vs. IZIP

Je možné, že se ptáte, v čem je rozdíl mezi elektronickou knížkou IZIP a Kartou života. První rozdíl spočívá v tom, že IZIP měla obsahovat kompletní zdravotní dokumentaci a Karta života obsahuje především dlouhodobé informace o vašem zdravotním stavu jako užívané léky či alergie a informace kromě praktického lékaře můžete do karty doplňovat sami. Další rozdíl je, že Kartu života vyvinula ZP MV ČR zcela sama na rozdíl od IZIPu, který vyvinula externí firma, se kterou VZP jedná o ukončení spolupráce. Jelikož Karta života patří přímo ZP MV ČR, nic takového nehrozí. Navíc náklady na provoz Karty života jsou 40x nižší než náklady IZIPu.

Líbí se vám, jak se zajímáme o vaše zdraví? Staňte se naším fanouškem projektu Zdraví jako vášeň.

Reklama

Související témata:

Načítám