Hlavní obsah

Kaštanový dortík s mandlemi. A bez mouky!

Hodnocení:
(17)
Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Jedlé kaštany nepatří k nejpopulárnějším surovinám českých kuchařů a je to škoda. Mají delikátní a zcela nezaměnitelnou chuť, která dodá moučníkům nenapodobitelný francouzský šmrnc. Udělejte si tenhle kaštanový dortík (či koláček) a nebudete litovat.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Na korpus
  • 500 g jedlých kaštanů
  • mléko
  • 80 g másla
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g neloupaných mletých mandlí
Na formu
  • polohrubá mouka na vysypání
  • tuk na vymazání
K podávání
  • čokoládová poleva
  • ušlehaná šlehačka
Článek

Postup

Krok 1: Existuje víc způsobů, jak jedlé kaštany uvařit a oloupat, jedna možnost je tato: kaštanovou skořápku nařízněte na vypouklé straně do většího kříže, zalijte vařící vodou, vařte půl hodiny a ještě teplé oloupejte. (Pozor, pod tvrdou hnědou skořápkou je další, měkčí vrstva, tak odstraňte i ji). Oloupané kaštany pár minut povařte v přiměřeném množství mléka – získají jemnější chuť. Samozřejmě můžete koupit i kaštany již upravené, takže si lze tuto část práce ušetřit. Většinu kaštanů prolisujte (umelte, nasekejte najemno), pár si jich nechte na ozdobu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

Krok 2: V míse utřete do pěny máslo, žloutky a cukr a přidejte prolisované kaštany. Do kaštanové hmoty vmíchejte nasekané mandle (můžete místo nich použít lískové oříšky).

Krok 3: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zamíchejte do kaštanové hmoty. Vzniklým těstem naplňte vymazanou a vysypanou malou dortovou formu. Vložte do trouby a zvolna pečte asi půl hodiny, potom zkontrolujte špejlí, zda nepotřebuje ještě chvilku dopéct. 

Krok 4: Vychladlý dort polijte čokoládovou polevou. Chcete-li polevu lesklou a vláčnou, která se neláme ani při krájení, vyzkoušejte snadný postup uvedený v receptu na šumavský dort. Povrch politého dortu ozdobte celými či nahrubo nastrouhanými kaštany a celými mandlemi.

Tip: Nechcete se pouštět do polevy a čekat, až zaschne? Ozdobte dortík šlehačkou. Vychladlý korpus rozřízněte, vyplňte tuhou ušlehanou smetanou a potřete jí i vršek dortu. Posypte ho pak hrubě sekanými kaštany, neloupanými mandlemi nebo třeba čokoládovou rýží.

Máte rádi delikátní kaštanovou chuť, nebo si vás nezískala?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.