Hlavní obsah

Kaštanový dortík s mandlemi. A bez mouky!

Hodnocení:
(16)
Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Jedlé kaštany nepatří k nejpopulárnějším surovinám českých kuchařů a je to škoda. Mají delikátní a zcela nezaměnitelnou chuť, která dodá moučníkům nenapodobitelný francouzský šmrnc. Udělejte si tenhle kaštanový dortík (či koláček) a nebudete litovat.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Na korpus
  • 500 g jedlých kaštanů
  • mléko
  • 80 g másla
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g neloupaných mletých mandlí
Na formu
  • polohrubá mouka na vysypání
  • tuk na vymazání
K podávání
  • čokoládová poleva
  • ušlehaná šlehačka
Článek

Postup

Krok 1: Existuje víc způsobů, jak jedlé kaštany uvařit a oloupat, jedna možnost je tato: kaštanovou skořápku nařízněte na vypouklé straně do většího kříže, zalijte vařící vodou, vařte půl hodiny a ještě teplé oloupejte. (Pozor, pod tvrdou hnědou skořápkou je další, měkčí vrstva, tak odstraňte i ji). Oloupané kaštany pár minut povařte v přiměřeném množství mléka – získají jemnější chuť. Samozřejmě můžete koupit i kaštany již upravené, takže si lze tuto část práce ušetřit. Většinu kaštanů prolisujte (umelte, nasekejte najemno), pár si jich nechte na ozdobu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

Krok 2: V míse utřete do pěny máslo, žloutky a cukr a přidejte prolisované kaštany. Do kaštanové hmoty vmíchejte nasekané mandle (můžete místo nich použít lískové oříšky).

Krok 3: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zamíchejte do kaštanové hmoty. Vzniklým těstem naplňte vymazanou a vysypanou malou dortovou formu. Vložte do trouby a zvolna pečte asi půl hodiny, potom zkontrolujte špejlí, zda nepotřebuje ještě chvilku dopéct. 

Krok 4: Vychladlý dort polijte čokoládovou polevou. Chcete-li polevu lesklou a vláčnou, která se neláme ani při krájení, vyzkoušejte snadný postup uvedený v receptu na šumavský dort. Povrch politého dortu ozdobte celými či nahrubo nastrouhanými kaštany a celými mandlemi.

Tip: Nechcete se pouštět do polevy a čekat, až zaschne? Ozdobte dortík šlehačkou. Vychladlý korpus rozřízněte, vyplňte tuhou ušlehanou smetanou a potřete jí i vršek dortu. Posypte ho pak hrubě sekanými kaštany, neloupanými mandlemi nebo třeba čokoládovou rýží.

Máte rádi delikátní kaštanovou chuť, nebo si vás nezískala?

ynezorPumanzeSaNyknalC