Hlavní obsah
3,0
(111)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Je to trochu nespravedlivé: i když napéct, naplnit a nazdobit pečené cukroví dá třikrát tolik času a práce, stejně z mísy první zmizí to nepečené. Letos můžete obohatit svůj repertoár o tenhle netradiční druh. Příprava je jednoduchá a odměnou je tak akorát sladká, jemná cukrovinka s překvapivou chutí.

1 hod., 30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
35 kuliček
Na základní hmotu potřebujete:
  • 500 g jedlých kaštanů
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 120 g dětských piškotů
  • 2 lžíce rumu
Na dokončení potřebujete:
  • 4 ks ledových kaštanů
  • 5 lžic kakaa
Článek

Postup

01.

Do velké mísy nakrájejte máslo na kostičky. Zatímco se budou připravovat ostatní ingredience, povolí.

02.

Kaštany nařízněte na vypouklé straně do kříže a uvařte ve vodě, trvá to asi 30 minut. Sceďte je a oloupejte i od vnitřní slupky. (Tohle je nejméně příjemná část přípravy, kaštany se neloupou snadno. Chcete-li si práci usnadnit, kupte kaštany už předvařené a oloupané.) Nejjednodušší způsob je kaštan přepůlit a opačnou stranou lžičky ho vydlábnout nad mísou.

03.

Kaštany umelte, propasírujte nebo protřete přes síto. Piškoty rozmixujte nebo podrťte válečkem na jemnou piškotovou strouhanku.

04.

Kaštanové pyré, namleté piškoty, cukr i rum přidejte do mísy s máslem a zpracujte na homogenní nelepivou hmotu. Vytvarujte malé kaštánky a nechte chvíli odpočinout v lednici.

05.

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Pomocí dlouhé ostré vidličky (třeba na fondue) kaštany postupně namáčejte. Nechte ztuhnout a vložte do malých papírových košíčků.

Náš tip: Kaštánky můžete obalit v jen dobrém kakau. Z hmoty lze vytvořit i netradiční vosí hnízda – v tom případě je naplňte třeba čokoládovou pomazánkou. Máte doma nugát? Marcipán? Vložte doprostřed malou kuličku. Improvizujte! Je to zkrátka trochu punkové cukroví. Proč? Nemusíte se držet přísných pravidel. Můžete použít fantazii a se základní hmotou naložit podle libosti. Tvarujte kaštánky, kuličky nebo hrudky, polévejte čokoládou, obalujte v kakau nebo mletých oříšcích...

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Související témata:

Načítám