Hlavní obsah

Kate Winslet „naostro“ a otrava na place: Co jste nevěděli o filmu Titanic, který dnes slaví 20 let?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě před dvaceti lety se diváci v kinech mohli poprvé setkat s Rose DeWitt Bukater a Jackem Dawsonem, zamilovanou dvojicí, jejíž vztah skončil stejně tragicky jako neblaze proslulá loď Titanic. Co ale o slavném filmu režiséra Jamese Camerona nevíte?

Článek

Kromě toho, že právě dnes uplynulo dvacet let od premiéry „Titaniku“, jednoho z nejslavnějších filmů vůbec, letos to bylo už 105 let od potopení skutečné lodi Titanic – 15. dubna 1912 zahynulo kolem 1 500 osob, pasažérů i posádky. Fascinující jsou nejen informace o tragédii zaoceánském parníku, ale i zajímavosti o filmu, který se tímto námořním neštěstím inspiroval. Pochází z dílny režiséra Jamese Camerona (63), získal jedenáct Oscarů a stal se druhým nejúspěšnějším filmem všech dob.

Rose a Jacka měli hrát jiní herci

Vzpomínáte si na scénu, kdy Rose DeWitt Bukater stojí na zádi, chce skočit a mladičký Jack Dawson ji zachraňuje? Dovedete si představit, že je tu jiný muž, který ji drží a říká „Když skočíš, já skočím také“? Dnes už asi těžko, všichni jsme zvyklí na Leonarda DiCapria (43) jako na Jacka, nicméně původně ho měl hrát Matthew McConaughey (48). A místo o Kate Winslet (42) jsme se měli bát o Gwyneth Paltrow (45).

Foto: Profimedia.cz

Nechybělo moc a palce bychom drželi úplně jinému páru představitelů hlavních rolíFoto: Profimedia.cz

Zrodilo se velké přátelství

Jenže osud zřejmě chtěl, aby se Kate Winslet a Leonardo DiCaprio setkali před kamerou. Během natáčení se totiž spřátelili, a ačkoliv je to více než dvacet let, co se seznámili, pouto je stále živé. Jejich životní cesty se sice nepodobají (Kate má tři děti, Leonardo se stále neusadil, zato mladičké modelky střídá jako boty), ale stále v sobě nacházejí oporu. Kate Lea několikrát zmínila v děkovných projevech a byla nesmírně dojatá, když v roce 2016 konečně získal Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Takhle bouřlivě a upřímně Kate Winslet gratulovala Leonardu DiCapriovi, když po čtyřech nominacích konečně získal Oscara za snímek „Revenant Zmrtvýchvstání“Foto: Profimedia.cz

Kate Winslet hrála „naostro“

Celá druhá polovina filmu se v podstatě odehrává ve vodě. Sice během natáčení nešlo o ledový Atlantský oceán, jako to bylo ve filmu a ve skutečnosti, ale ani tak se rozhodně nejednalo o žádné lázně. Nicméně Kate Winslet, jako jedna z mála, odmítla mít na sobě při natáčení neopren, prý aby to bylo co nejautentičtější. A povedlo se jí to – z natáčení si odnesla zápal plic.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv voda při filmování nebyla tak ledová jako Atlantik, herci rozhodně museli něco vydržetFoto: Profimedia.cz

Na kresbách nahé Rose je skutečně Kate

Filmový Jack byl nadaný malíř a v jedné scéně ho Rose požádá, zda by ji mohl nakreslit. Ve skutečnosti to není on, kdo ji na papír zachycuje. Všechny obrázky, jež se ve filmu objeví, vytvořil režisér James Cameron a patří mu i ruce, které jsou vidět v záběru. Kate Winslet skutečně stála předlohou k obrázkům, nicméně ne nahá, ale v plavkách.

Foto: Profimedia.cz

Kate Winslet má na krku šperk Srdce oceánu. Stal se mimořádně populární a mnoho žen po celém světě po podobném náhrdelníku zatoužiloFoto: Profimedia.cz

Některá jména jsou podle skutečnosti

Některá jména z filmu nejsou vymyšlená, režisér (a scénárista v jedné osobě) se inspiroval v reálném světě. Třeba na jméno hlavní postavy – Jack Dawson – narazil James Cameron na hřbitově v Halifaxu, kde leží přes tři sta obětí námořní tragédie. Ve skutečnosti se nejmenoval Jack, ale Joseph. Jméno Caledon Hockley se skládá z názvů dvou vesnic, které leží v Ontariu poblíž místa, kde bydlí režisérova teta a strýc. Caledona hrál Billy Zane (51) a ztvárnil bohatého nápadníka mladičké Rose.

Štáb a herce chtěl někdo otrávit

Tedy ne snad, že by se je někdo pokusil zabít... Ale zhruba padesát členů filmového štábu skončilo během natáčení v nemocnici – někdo jim totiž přidal do jídla silné halucinogeny. „V jednu chvíli jsem byl úplně v pohodě a vzápětí jsem cítil strašlivou úzkost, nemohl jsem se pořádně nadechnout,“ popisuje Bill Paxton (†61) – hrál Brocka Lovetta, vedoucího výpravy, která se má potopit k vraku. Nepřišlo se na to, kdo za otravou stojí, nicméně v cateringu prý byli dva zaměstnanci, kterým se údajně nelíbilo, jak se s nimi zachází...

Foto: Profimedia.cz

Stojednaletou Rose si zahrála Gloria Stuart (†100)Foto: Profimedia.cz

Příběh opravdové lásky

Pamatujete si na postarší dvojici, která spolu ulehla do postele, aby si zemřela v náručí? Byli to Ida (†63) a Isidor (†67) Strausovi, německo-americký pár, který se na Titaniku opravdu plavil. Isidor byl spoluvlastníkem známého obchodu Macy’s. Ve skutečnosti oba dostali místo v záchranném člunu, jenže Isidor odmítl nastoupit, protože na lodi byla ještě spousta žen a dětí, a Ida přenechala své místo mladé Britce. Naposledy byli viděni ruku v ruce na palubě. Ida prý řekla: „Nechci být oddělena od svého muže. Žili jsme společně, tak společně i zemřeme.“ Jestli je to pravda, se už asi nikdo nedozví. Což nám ale nezabraňuje zamáčknout slzu dojetí.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu i ve skutečnosti dostávaly při záchraně ve člunech přednost hlavně ženy a dětiFoto: Profimedia.cz

Píseň ve filmu vůbec neměla být

Představte si film „Titanic“ bez písně „My Heart Will Go On“ – při pouhém poslechu mnohým po zádech proběhne husí kůže. A teď si vezměte, že režisér James Cameron písně vůbec neplánoval, chtěl jen orchestrální hudbu. Ale skladatel James Horner (†61) tajně natočil song s Céline Dion (49), a když ho režisérovi pustil, líbil se natolik, že ho ve filmu prostě všichni chtěli – přestože prý zpěvačka nebyla ve svém nejlepším pěveckém rozpoložení.

Máte rádi film Titanic?

Reklama

Načítám