Hlavní obsah

Dojetí zaručeno: 7 vánočních filmů, na které jste nejspíš zapomněli a je to škoda!

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne „vánoční film“, už několik posledních let se většině lidí vybaví „Láska nebeská“. Na tom rozhodně není nic špatného, ale co si takhle trochu rozšířit obzor a zavzpomínat na filmy, které jste možná už vymazali z paměti?

Článek

Máte svůj oblíbený vánoční film, ale už jste ho viděli tolikrát, že byste jednotlivé pasáže dokázali odrecitovat namísto hlavních protagonistů? Tak mu dejte odpočinout a zkraťte si dobu čekání na Ježíška jinými snímky. Některé možná znáte, ale už jste na ně za ta léta zapomněli, jiné pro vás budou třeba novinkou. Jedno je jisté – určitě vám zpříjemní adventní večer! Takže stačí už jen sklenička vína, anebo spíše dobrého svařáku, a hurá na to.

Grinch (2000)

  • Hrají - Jim Carrey, Christine Baranski, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Molly Shannon
  • Režie - Ron Howard

Pro Kdovíky, tedy obyvatele města Kdosice, které leží ve sněhové vločce, jsou Vánoce nejdůležitějším okamžikem roku. Nad městem se tyčí hora Trumpeta, kterou obývá zelený lotr Grinch. Ten nemá tyto svátky rád, a když je nemá rád on, neměl by si je užívat nikdo. Rozhodne se, že je Kdovíkům ukradne. To se mu i povede, když v noci připraví obyvatele nejen o dárky, ale i o stromečky. Dojde Kdovíkům, že skutečná podstata Vánoc je jinde než v opulentních výzdobách a drahých darech? A co Grinch? Vrátí jim to? Obměkčí jeho srdce malá holčička Cindy?

Foto: Profimedia.cz

Zeleného skřeta, který chtěl ukrást Vánoce, hrál Jim Carrey. Však ho poznáte podle jeho grimasFoto: Profimedia.cz

Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993)

  • Mluví v originále - Danny Elfman, Paul Reubens, Catherine O’Hara, Edward Ivory, Ken Page
  • Režie - Henry Selick

Na podobné téma, ale přesto zcela jiný je animovaný loutkový film natočený podle stejnojmenné povídky, kterou napsal režisér Tim Burton. V Halloweenovém městečku je po celý rok temno, strach číhá za každým rohem – po celý rok je tu totiž Halloween! A všemu tomu kraluje hlavní strašák Jack s hlavou dýně a tělem kostlivce. Jenže ten se v pochmurném světě nudí, a když jednoho dne zjistí, že existuje něco jako Vánoce, rozhodne se je dopřát i tomuto strašidelnému městečku. Jak to ale dopadne, když smícháte radostnou náladu Vánoc s pochmurným svátkem? Film je nesmírně hravý, muzikální (hudba Dannyho Elfmana vás strhne) a úplně vás pohltí.

Foto: Profimedia.cz

Jestli máte rádi filmy Tima Burtona, pak vás tento vánoční dozajista nadchneFoto: Profimedia.cz

Rolničky, kam se podíváš (1996)

  • Hrají - Arnold Schwarzenegger, Sinbad, Rita Wilson, Phil Hartman, Jim Belushi
  • Režie - Brian Levant

Chcete vánočně naladit i svého muže a vybrat film, který by si bez protestů pustil s vámi (ne že by snad ty ostatní byly jen pro ženy!)? Zkuste ho navnadit na Arnolda Schwarzeneggera. Jako správný otec se zeptá svého syna, co by si přál k Vánocům. Ten chce jedině hračku Turbomana – jenže ta je beznadějně vyprodaná. A tak začíná honba za vysněným dárkem. Nečekejte intelektuální ani příliš kulturní osvěžení, ale komediální film, který vás pobaví a svátečně vyladí. A to je hlavní.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger hraje otce toužícího sehnat pro svého syna ideální dárek pod stromečekFoto: Profimedia.cz

Jack Frost (1998)

  • Hrají - Michael Keaton, Joseph Cross, Kelly Preston, Mark Addy, Henry Rollins
  • Režie - Troy Miller

Připravte si kapesníky! Jack je muzikant a kvůli práci často zanedbává manželku a jedenáctiletého syna. Když se rozhodne všechno napravit a spěchá domů, má autonehodu a zahyne. O rok později Charlie, Jackův syn, na tatínka stále myslí, hraje na foukací harmoniku, kterou od něj dostal, a přeje si, aby se táta vrátil. A protože o Vánocích je možné všechno, duch Charlieho otce se převtělí do sněhuláka a snaží se synovi vynahradit vše, co předtím zanedbal. Ale co bude, až přijde obleva a sněhulák roztaje?

Foto: Profimedia.cz

Sněhulák může od dob Jo Nesba leckoho děsit. V tomhle filmu se ho rozhodně bát nemusíte Foto: Profimedia.cz

Deník Bridget Jonesové (2001)

  • Hrají - Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent, Gemma Jones, Sally Phillips, Shirley Henderson, James Callis
  • Režie - Sharon Maguire

První díl Deníku je také vánoční film, i když možná ne úplně tradiční! Jak lépe se naladit než pohledem na Marka Darcyho ve svetru se sobem, poslechem Bridgetina zpěvu na firemním vánočním večírku nebo nasátím atmosféry předvánočního Londýna? Hlavní hrdinka je svobodná třicátnice a většinu volného času tráví v baru s přáteli. Možná je malinko oplácanější. Ale opravdu jen malinkato. A právě o Vánocích jí dojde, že jestli se něco nezmění, bude sama do konce života. Následující rok se její život obrátí naruby, prožívá románek s notorickým holkařem a chová upřímnou nenávist k jinému muži, který by ji snad i měl rád takovou, jaká je. Co se stane o dalších Vánocích? Zázrak, takže Bridget Jonesová už nebude svobodná?

Foto: Profimedia.cz

Kolikrát jste si u tohoto filmu řekli, že je to jako ze života? Foto: Profimedia.cz

Vánoční koleda (2009)

  • Hrají - Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Robin Wright, Bob Hoskins, Cary Elwes
  • Režie - Robert Zemeckis

Určitě znáte povídku „Vánoční koleda“ anglického spisovatele Charlese Dickense, to už je klasika. Však byla také několikrát zfilmována. Skvělá je animovaná verze vytvořená podle předlohy skutečných herců. Hlavní role ztvárnili Jim Carrey, Gary Oldman nebo Colin Firth, a když se budete snažit, v animovaných postavičkách je poznáte. Ebenzer Vydřigroš je největší lakomec snad v celé Anglii a Vánocemi opovrhuje. Během noci se mu ale zjeví tři vánoční duchové, aby mu ukázali svátky minulé, současné i budoucí a tím mu nastavili zrcadlo. Prozře nakonec starý lakomec, nebo zůstane pořád stejným mrzoutem?

Foto: Profimedia.cz

Toto zpracování Vánoční koledy od Charlese Dickense je velmi povedené Foto: Profimedia.cz

Dárek z lásky (2004)

  • Hrají - Penélope Cruz, Susan Sarandon, Paul Walker, Marcus Thomas, Daniel Sunjata, Alan Arkin, Robin Williams
  • Režie - Chazz Palminteri

Pět Newyorčanů prožívá odlišné příběhy, ačkoliv mají všichni něco společného – nakonec si uvědomí, co je skutečným smyslem jejich života, který do té doby přehlíželi. Rose se stará o matku trpící alzheimerem, Mike má krásnou partnerku Ninu, na kterou ale chorobně žárlí a tím ji pomalu ztrácí. Artie tolik touží po přátelství, že se dopouští podivných činů, Jules si jediné hezké Vánoce prožil jako dítě v nemocnici, a tak se snaží znovu se dostat na lůžko. Film připomíná „Lásku nebeskou“, jen je trochu více k zamyšlení, jaký je skutečný smysl Vánoc. Připravte se, že vám bude velmi hrát na city, takže možná občas oceníte kapesníček.

Foto: Profimedia.cz

Co je v životě opravdu důležité? Podívejte seFoto: Profimedia.cz

Máte rádi vánoční filmy? Pouštíte si je o svátcích?

Reklama

Související témata:

Načítám