Hlavní obsah

Kde se berou miminka? Zeptali jsme se dětí!

Foto: thinkstock

Mají vaše děti také jasno v tom, kde se berou miminka?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti občas dokážou vymyslet neuvěřitelné hlášky, a proto se jejich roztomilé komentáře staly i naší další inspirací pro dnešní článek. Tentokrát jsme zjišťovali, kde se podle nich berou miminka a jak přicházejí na svět. A občas jsme byli dost překvapení, jak umějí být už i ti nejmenší špunti vynalézaví.

Článek

Pohádky o tom, že děti nosí čáp nebo vrána, už dávno vzaly za své a moderní rodiny dnes s dětmi mluví hodně otevřeně. Proto už vám teď většina dvouletých prcků s přehledem řekne, že miminka vzniknou tak, že se má maminka a tatínek hodně rádi, pak vyrostou u maminky v bříšku, a na svět přijdou v porodnici.

Některé ratolesti jsou ale zvídavější a pátrají dál. Navíc s přibývajícím věkem se začnou ptát na otázky typu „Jak se to miminko dostalo do bříška, jak z něj zase vyleze“, nebo dokonce u těch pokročilejších zaslechnete „Jak se tatínkovo semínko dostalo k maminčinu vajíčku?“ V takových chvílích však už rodiče mnohdy váhají, jak to správně vysvětlit. Odborníci se však shodují, že vždy je dobré přihlédnout k jejich věku, a jak se říká, vyložit karty na stůl.

Jaké zkušenosti se zvědavostí svých dětí máme my v redakci a jaké mají některé naše čtenářky? Pobavte se s námi stejně jako v našich předchozích článcích: Trapasy rodičů, za které můžou jejich děti nebo Nejvtipnější hlášky dětí na adresu rodičů.

Tak malí, a už tolik fantazie

První story vám převyprávím hned ze své vlastní praxe. Mám doma dvouletou dcerku a zároveň jsem v pátém měsíci těhotenství. Fakt, že mám miminko v bříšku, začala registrovat hned od začátku. Nyní je to však na mně dost vidět, a tak jsem se Nely zkusila jen tak namátkou zeptat, zda ví, jak se to miminko do bříška dostalo. Odzbrojila mě bezprostřední reakcí, když zaklekla na čtyři a začala předvádět, jak do mě miminko vlezlo jako malý mravenec a schovalo se tam. Následovala otázka, jak zase vyleze ven? A Nely odpověď? „Máma vystříkne a hotovo, fertig.“ A ještě si pak odfrkla pusou, jako kdyby to miminko právě „vyprdla“ ústy.

Foto: archiv autorky

Nela předvádí, jak vleze miminko jako malý mraveneček do bříškaFoto: archiv autorky

A miminka zajímají i dvouletou neteř našeho kolegy Michala Snížka. Sice to prý Andrejka ještě tolik neumí vyjádřit slovy, ale s malou panenkou, o kterou se stará, si ví dokonale rady. „Je to taková malá pečovatelka. Viděla u známých těhotnou kamarádku a ví, že miminka rostou v bříšku. Sama si panenku občas dává pod tričko, a dokonce ji i kojí,“ říká maminka Lucka.

Foto: rodinný archiv

Dvouletá Ája má péči o miminko zmáknutou báječněFoto: rodinný archiv

Zkušenosti se zvídavostí svého pětiletého syna má také další nastávající maminka Veronika. Když prý čekala další miminko, Lukáška zajímalo, co miminko v bříšku dělá. „Řekla jsem mu, že bráška tam ještě spinká a občas tam tak trochu plave, protože má kolem sebe vodu,“ vzpomíná Veronika a dodává, že synek pak všude vyprávěl, že maminka má v bříšku bazén a že bráška tam dělá ponorku. „Byl totiž zvyklý z plavání, na které jsem s ním chodila, že se potápí na heslo ponorka,“ dodává maminka.

Bystřejší už tuší

O trochu jasněji už ohledně příchodu miminek na svět mají čtyřletá Klárka, tříletá Nikolka a šestiletá Kačenka. „Klárce jsem vysvětlovala, že je miminko připravené v bříšku, kde roste, a až přijde jeho čas, tak se narodí. Zrovna jsme ale byly v obchodě, když přišel nečekaný dotaz, jak se narodí? Tak jsem jí řekla v porodnici. Ona mě však dostala, když se na celý obchod zeptala, zda vyleze pipinkou?“ vypráví maminka Zuzana a dodává, že prodavačky málem padly smíchy a Klárka pak prozradila, že jí to řekl tatínek.

A co na otázku, jak se narodila sestřička, odvětila malá Niki: „No, Mona byla v bříšku, a pak se procpala ven a maminka měla v břiše velkou díru a v porodnici jí to spravili.“ To starší Káťa to vidí zase tak, že se prý dá do pupíčku semínko, a pak v mamince roste a pupíčkem se dostane i ven.

Foto: rodinný archiv

Kudy se dostal z bříška bráška, ví malá Klárka s naprostou jistotouFoto: rodinný archiv

Foto: rodinný archiv

O příchodu své mladší sestřičky na svět má vcelku jasno i NikiFoto: rodinný archiv

Foto: rodinný archiv

Káťa se domnívá, že se dá semínko pupíčkem do maminky, a tamtudy pak také vyleze miminkoFoto: rodinný archiv

Jak je vidět, co se týče miminek, vždy projevují větší zájem a všetečnost holčičky, ale ani tříletý Vojta naší redaktorky Lucky Müllerové nezůstává pozadu. Má teď ve školce těhotnou paní učitelku a také jednu sousedku, proto začíná vyzvídat. „Vysvětlili jsme mu, že holky mají v bříšku miminko, které tam roste, a až bude dost velké, tak vyleze. Ale zeptal se, jak se tam to miminko dostalo.

Řekli jsme, že to funguje tak, že když se má máma a táta hodně rádi, moc se milujou, tak se mazlí a z toho mazlení vznikne v maminčině bříšku semínko. To vyroste a je z něj miminko – jako výsledek té velké lásky,“ popisuje Lucka a pokračuje: „Vojta se ale najednou zarazil a zeptal se, jestli to znamená, že teď už se s tátou nemáme rádi, když máme jen jeho, a žádný další dítě mi v bříšku neroste.“ A jak se s touhle otázkou Lucka s manželem vypořádali? Samozřejmě Vojtu ujistili, že se mají rádi pořád, ale že teď chtějí být hlavně s ním, věnovat se mu, naučit ho lyžovat, jezdit na kole a podobně.

Foto: rodinný archiv

Koumáku Vojtovi neunikne také žádná informaceFoto: rodinný archiv

A jak to vidí vaše děti? Pokud máte také vtipné zkušenosti na toto téma, pochlubte se v diskusi.

Reklama

Načítám