Hlavní obsah

Kdo může oslavit i 400. narozeniny aneb Neuvěřitelní rekordmani zvířecí říše

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Reklama

Že slon žije zhruba stejně dlouhý život jako člověk, to ví asi každý, ale co takový sklípkan? Nebo andulka? Někteří živočichové zkrátka mají tuhý kořínek a pamatují naše praprababičky. Projděte si seznam zvířat – potenciálních staříků.

Článek

Přeborníkem v dlouhověkosti je houba. Možná se divíte, že ji zařazujeme mezi živočichy, ale v rámci vědeckého členění skutečně do této kategorie patří. Antarktický houbovec, na něhož můžete narazit v chladných vodách Jižního pólu, prý prokazatelně žije již více než 1550 let.

Vodní říše – kolébka života

Teď k opravdickým zvířatům. Mezi rekordmany v dlouhověkosti patří velryba grónská, která díky velmi pomalému metabolismu může brázdit chladné vody severního Atlantiku i více než 200 let a ještě k tomu vesele! Navzdory své velikosti (18 m) totiž umí úplně vyskočit z vody.

Foto: Seb c'est bien, Shutterstock.com

Velryby jsou někdy mylně zařazovány mezi ryby, ale jsou to teplokrevní savci, kteří se částečně adaptovali na život pod vodouFoto: Seb c'est bien, Shutterstock.com

V Atlantiku, v mořské hloubce 60 metrů, byste narazili na plže s názvem Panopea generosa, který patří mezi vyhledávané pochoutky na talířích v Asii. Pokud ho nesní nějaký Japonec k večeři, může se dožít více než 100 let, podobně jako někteří humři. Ve studených vodách hledejte i škebli arcticu islandskou, která může na světě pobývat až 400 let. Její věk vědci umí dobře určit, protože podobně jako stromy zaznamenává na svém „domečku“ každý rok svůj přírůstek.

Moře a oceány jsou na staříky opravdu bohatá. Ostnokožci zvaní ježovky mohou svými bodáky ohrožovat okolí až 200 let, podobně jako flekatí kapři koi. Jedna z těchto japonských ryb, jmenovala se Hanako, zdobila jezírko svých majitelů opravdu dlouho – 226 let (zemřela v roce 1977). Ostatně obyčejný kapr se taky může dočkat úctyhodných 30, výjimečně i 50 let. A nesmíme zapomenout ani na sumce velkého s 80 lety.

Foto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com

Vánoční kapři mají jasně danou délku života, ale ty žijící v přírodě čeká budoucnost v řádu desítek letFoto: Rostislav Stefanek, Shutterstock.com

Samostatnou kapitolou jsou želvy 

Ta s přízviskem obrovská se prý při troše štěstí může dožít i dvou století, i když v současné době je nejstarším pozemským zvířetem tohoto druhu samec Jonathan, kterému je 186 let a žije v Jamestownu, hlavním městě britského zámořského území Svatá Helena. Před ním byla rekordmankou Harrieta, želva, kterou si jako pětiletou v roce 1835 přivezl Charles Darwin do Anglie jako suvenýr z cest na Galapágy. Když v roce 2006 v zoo v australském Brisbane vydechla naposledy, mnoho lidí plakalo. A tajemství dlouhověkosti želv? Spí téměř 16 hodin denně, mají pomalý metabolismus a jsou schopné přežít až jeden rok bez jídla nebo pití.

Foto: Alexandru Logel, Shutterstock.com

Suchozemských želv je několik druhů, ty největší žijí na ekvádorském souostroví Galapágy Foto: Alexandru Logel, Shutterstock.com

Paradoxy ve zvířecím světě

Život největšího u nás žijícího brouka, roháče obecného, trvá jen několik letních měsíců, ovšem ne každý ví, že jeho aktivnímu období s rohy předchází čtyři, ale někdy i sedm let dlouhé stadium larvy, z níž se líhne. Zajímavý život mají i bezobratlí sklípkani – dožívají se 25 až 30 let, ovšem jen samičky, protože samci hynou již po čtyřech letech. Mezi ptáky jsou proslulými staroušky papoušci. Žako, ara i kakadu obvykle slaví osmdesátku a nikomu to nepřijde divné. Ovšem když se stejným věkem pochlubí orel skalní, nikdo nechce věřit. Havrani a holubi nám nad hlavami létají jen 12 až 15 let.

Foto: Ian Duffield, Shutterstock.com

Orel skalní je po příbuzném orlovi mořském druhým největším dravcem žijícím u nás Foto: Ian Duffield, Shutterstock.com

Domácí mazlíčci

Pejskaři asi vědí, že malá plemena se dožívají průměrně 13 let (čivava 12 až 20), zatímco velký pes žije jen průměrně 8 let. U koček je třeba rozlišovat, jestli si žije v pohodě domácího pelíšku, to si ho pak může užít 12–18 let (nejstarší kočka prý měla 28), ovšem pokud je jejím teritoriem ulice, pak mluvíme o zhruba 3 až 5 letech. Závojnatka neboli zlatá rybka vám může plnit přání až 10 let, ovšem ta nejstarší se dožila úctyhodných 43! A pokud najdete odolného ptačího rekordmana, můžete mít andulku v kleci i dlouhých 29 let!

Foto: Vyaseleva Elena, Shutterstock.com

Nejpopulárnější u nás chovaný papoušek se dožívá průměrně 5 až 8 let, ale jsou i dlouhověcí přeborníciFoto: Vyaseleva Elena, Shutterstock.com

Měli jste doma psa nebo kočku nezvykle dlouho? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám