Hlavní obsah

Kdy (ne)pít kafe s mlékem aneb Na co si musíte dát pozor

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si neumíte představit ráno bez šálku kávy? Potřebujete ji k probuzení anebo je vaším rituálem po cestě do práce? Ať už dáváte přednost latté, nebo espressu, měli byste vědět, kdy a jak svůj oblíbený nápoj správně pít. Ptali jsme se odborníků, jak si kávu nejlépe vychutnat.

Článek

Názor, že je káva zdraví škodlivá, je dnes už spíše přežitkem. Řada vědeckých studií dokazuje, že pití kvalitní kávy je dokonce blahodárné. „Najdete v ní více než 200 zdraví prospěšných složek, jako jsou fenolické a minerální látky, flavonoidy, vitaminy a další látky s významnou antioxidační aktivitou. V posledních letech byl odhalen vztah mezi pitím kávy a snížením rizika Parkinsonovy choroby, nižším rizikem demence a vzniku Alzheimerovy choroby,“ říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka Vím, co jím.

Černá káva = jedinečný doping

Nejvýznamnější a nejznámější látkou obsaženou v kávě je kofein. Potřebujete po ránu „nakopnout“? Nic vaši únavu nezažene lépe než silná káva. Kofein stimuluje centrální nervovou soustavu: navozuje bdělost, zlepšuje vnímání a zrychluje schopnost přemýšlení. Navíc má výrazné močopudné účinky, zmenšuje svalovou únavu a podporuje vylučování žaludečních šťáv, takže zrychluje metabolismus, což napomáhá hubnutí. Pokud se tedy po ránu potřebujete dostat na hranice svých možností a výkonu, nezapomeňte po snídani na šálek černé kávy.

S mlékem, nebo bez?

Na otázku, zda pít kávu s mlékem, se názory specialistů liší. Jedni zastávají názor, že zdravější varianta je bez mléka, jiní tvrdí, že to není nijak vědecky podložené a káva s mlékem je v pořádku. Je to velmi individuální: někdo může mít po mléčné kávě střevní potíže, jinému zase nemusí vyhovovat nápoj bez mléka. Nejlépe tedy uděláte, když budete vnímat, co dělá dobře právě vám. „Jsem zastánce toho, že se máme poslouchat. Mám-li chuť na kávu s mlékem, pak si ji dám. A platí to i naopak. Všechny přísně nastavené programy v hlavě, které jsou podložené jen teoreticky, nás moc svírají. Ať si každý otestuje, co mu vyhovuje," radí Pavla Zvoňárová, majitelka rodinné kavárny V křesle.

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Káva s mlékem je jemnější a nedráždí žaludek. Potřebujete-li však dobít baterky, je lepší černáFoto: HTeam, Shutterstock.com

Dietářky, na smetanu pozor

Pokud zrovna držíte dietu a hlídáte si kalorický příjem, zbystřete. Není kafe jako kafe. Ačkoli kofein metabolismus zrychluje, smetana nebo velké množství mléka – zvlášť toho plnotučného – představují naopak pořádnou kalorickou bombu. Klasické latté obsahuje téměř 18 g tuku, což je třetina denní dávky doporučené pro ženy. A jestli milujete tento druh kávy navíc s příchutí vanilky, oříšku nebo třeba karamelu, nalijete do sebe bezmála 400 kcal, což se rovná lehkému obědu.

Nalačno jedině s mlékem

Míří-li vaše kroky po probuzení rovnou ke kávovaru, měli byste raději zvolit mléčnou variantu. Podle odborníků by se černá káva neměla pít na lačný žaludek – důvodem je možné překyselení. Mléko v kávě nápoj zjemní a tuk vyrovná nadměrnou kyselost. A kolik hrnků kávy denně je podle odborníků v pořádku? „Denně tři až pět šálků o objemu 150 mililitrů nepředstavuje pro zdravé osoby žádné riziko, naopak přináší mnoho pozitiv,“ ujišťuje Karolína Hlavatá.

Perfektní káva kdykoli 

Patříte mezi skutečné milovníky kávy? Pak jistě oceníte možnost mít kafe (s mlékem či bez) kdykoli po ruce. Jestli vás rozpustný nápoj příliš neuspokojuje, pořiďte si kávovar, který vám připraví stejně lahodnou kávu jako profesionální barista. Nabídka přístrojů je široká – od těch plnoautomatických přes pákové stroje až po skromnější překapávače. Prohlédněte si modely, které nás oslovily nejvíc.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Automatický kávovar Krups EA890D10 Evidence nabízí 15 druhů nastavení nápojů, funkci extra porce espressa, umí připravit dva nápoje současně, dokonce cappuccino nebo latte macchiato, disponuje automatickým cyklem proplachu parní trysky a displej OLED. Nádržka na vodu má objem 2,3 l, zásobník kávových zrn pojme 260 g. Cena 17 999 Kč. Plně automatický kávovar Siemens TI305206RW má inteligentní ohřívač, keramický mlýnek s dlouhou životností, výškově nastavitelnou výpusť pro vysoké skleničky. Tlak 15 barů. Cena 18 989 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Automatické espresso Philco PHEM 1000 nabízí výběr z 6 druhů nápojů, patentovaný ocelový mlýnek na kávu s 5 stupni hrubosti mletí a nejmodernější systém napěnění mléka. Cena 18 999 Kč. Automatické espresso Krups Arabica EA811010 v elegantní černé barvě je velmi kompaktní kávovar, který svými rozměry šetří prostor na kuchyňské lince. Samozřejmostí je řízení teploty a mletí, parní tryska pro dokonalé cappuccino nebo paměťový režim pro zaznamenání oblíbených receptů. Cena 10 380 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pákové espresso Catler ES 8012 s mlýnkem na kávu s kovovými mlecími kameny používá topný systém Thermoblock. Kávu extrahuje při teplotě 96 °C a má plochu na nahřívání šálků. Cena 18 890 Kč. Kávovar Gaggia Classic je vybaven chromovo-mosaznými jednotkami a pákami a solenoidovým ventilem, tělo má z nerezové oceli. Pákový systém přípravy espressa z mleté kávy připravuje jeden nebo dva šálky. Cena 6590 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kávovar Beko CFM4350R má kapacitu konvice až 10 šálků. Příkon překapávače činí 900 W, má odnímatelný filtr a systém proti odkapávání. Cena 590 Kč. Kávovar König KN-COF20 připraví až 11 šálků. Je vybaven vyjímatelným držákem filtru, automatickým systémem proti odkapávání a indikátorem hladiny vody. Díky automatickému vypnutí je kávovar bezpečný a úsporný. Cena 497 KčFoto: Archiv firem

Pijete kávu pravidelně? Jakou máte nejraději?

Reklama

Načítám