Hlavní obsah

Proti demenci, cukrovce i rakovině aneb Tyhle nápoje fungují lépe než káva

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátké dny, vánoční shon za dveřmi a vy se cítíte jak vymačkaný citron? Sáhněte po asijských či jihoamerických pokladech, které dodají energii a přinesou pár dalších pozitiv. Poradíme, jak s nimi zacházet a na co si dát pozor.

Článek

Káva je v našich končinách nejoblíbenějším povzbuzovačem. Pokud však tento nápoj z nějakého důvodu nemůžete pít, nebo máte pocit, že už na vás moc neúčinkuje, zkuste jiné možnosti. Existuje hned několik rostlin, které dovedou doslova nakopnout. Představíme vám tři, které umí kromě okamžitého dodání energie také léčit některé neduhy. Získáte tak dva tři či pět v jednom. To je dobrá nabídka, ne?

Kořen života neboli ženšen

Je jedním z nejznámějších adaptogenů, tedy přípravků, které pomáhají odolávat fyzickému i duševnímu stresu. Děje se tak především díky ginsenosidům, které buňky přimějí lépe využívat kyslík. Podávání ženšenu bystří smysly, zlepšuje paměť a obecně činnost mozku, což oceňují nejen studenti připravující se na zkoušky, ale i starší lidé bojující s demencí.

Český název ženšenu je všehoj, což dává tušit, že účinkuje i na dalších frontách. Má výrazné antioxidační vlastnosti, tedy schopnost neutralizovat volné radikály. Ta pomáhá v léčbě srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a v neposlední řadě zpomaluje stárnutí. Pozitivní vliv na chudokrevnost a imunitní systém dosud nebyl vědecky prokázán, zato dílčí úspěchy jsou zaznamenány v boji s cukrovkou. Zkoumá se, zda ženšen zpomaluje rozklad inzulinu. Pokud se prokáže, že tento asijský zázrak je schopen chránit tělo před náhlými špičkami a poklesy hladiny krevního cukru, půjde o novou kapitolu v léčení této civilizační choroby.

Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Je to neuvěřitelné, ale léčivé účinky ženšenu lidstvo objevilo už před pěti tisíci letyFoto: leungchopan, Shutterstock.com

A to zdaleka není všechno! Pány po staletí zajímá extrakt ženšenu kvůli podpoře mužnosti, tedy afrodiziakálnímu účinku. Tradiční čínská medicína odpradávna doporučuje tuto léčivou drogu při neplodnosti či poruchách erekce. Zato dámy vyhledávají ženšen proto, že potlačuje chuť k jídlu. Obsažené látky prý dovedou blokovat „hladové hormony“ a přijímat tak méně potravy.

Pokud se chystáte do lékárny pro léčivý poklad, měli byste vědět, že existují dva typy ženšenu: pravý (též zvaný asijský nebo korejský) a americký, který je prý méně stimulující. Takzvaný sibiřský ženšen pak neobsahuje aktivní složku ginsenosidů, proto vám poskytne spíše placebo efekt. Ženšen nejčastěji zakoupíte v tabletách, ale i ve formě lihového extraktu nebo jako přídavek v čaji. Dopřejte si až dvouměsíční kúru se stejně dlouhou pauzou a nepřekračujte doporučené množství, jinak vám hrozí zvýšený krevní tlak, poruchy trávení, nespavost či nervozita. Ženšen může ovlivňovat účinky léků na ředění krve, některých antidepresiv a diuretik.

Kofeinová bomba – guarana

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Sušené plody znají hlavně Jihoameričané. My se setkáváme spíš s guaranou v prášku Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Pod pojmem Paulinie nápojná byste asi těžko hledali jihoamerickou, energií nabitou rostlinu zvanou guarana [gvarana]. Základem jejího úspěchu je kofein – jedna z nejpoužívanějších legálních drog na světě. Ve srovnání s kávou ho ve stejném množství prášku z guarany najdete až dvojnásobně více a k tomu jako bonus stimulanty theobromin a theofylin. Není divu, že tato výbušná směs zaručuje výrazný účinek na nervovou soustavu. Analýzy ukazují, že dávka 75 mg sušeného extraktu může zlepšit výkonnost, mentální sílu a zvýšit pozornost až na šest hodin. Guarana je zároveň vhodná při nervovém vypětí, depresích a pro zlepšení paměti.

S kofeinem souvisí i několik dalších účinků guarany. Tím prvním je zvyšování výkonu sportovců a následná menší fyzická únava. Guarana je také doporučována lidem, kteří trpí nízkým tlakem nebo chronickým únavovým syndromem: místo hrnku kafe zvolte sklenku nápoje nebo energetickou tyčinku s přidanou guaranou. Zkuste ji také, pokud trpíte menstruačními bolestmi nebo revmatismem.

Opět platí, že není radno překračovat doporučenou dávku, protože kofein dovede i zabíjet! Ostatně i mírné předávkování může způsobit bušení srdce, potíže s dechem, zvracení, úzkost nebo třas. Proto by se guaraně měly vyhýbat děti, těhotné a kojící ženy, stejně jako lidé trpící vysokým tlakem a kardiovaskulárními nemocemi. Při dlouhodobém používání se může efekt snižovat, proto po zhruba dvou měsících je třeba na nějaký čas pití nápojů s guaranou vynechat.

Čaj z cesmíny paraguajské

Yerba maté (někdy jen maté) je čaj charakteristický nejen drobnými sušenými lístky, ale také rituálem pití. Tradičně se konzumuje z vydlabané tykve zvané kalabasa a usrkává se kovovou slámkou (bombila), která má na spodním konci zploštělou část, filtr. Vy ho však můžete připravovat jako klasický čaj, tedy zalitím, i opakovaným, horkou vodou v hrnku.

Říká se, že yerba maté má sílu kávy, zdravotní účinky čaje a chuťově poskytuje radost jako čokoláda. Jednu z hlavních rolí tady opět hraje kofein, ovšem v chemicky vstřebatelnější formě, než je tomu u kávy.

Kromě nejčastěji zmiňovaného účinku, tedy schopnosti zahánět spánek a dodávat energii, však z vědeckých kruhů čím dál častěji zaznívají informace, že cesmína paraguajská pomáhá při prevenci, ale i léčbě rakoviny tlustého střeva. Studie probíhají i v souvislosti se snižováním obsahu cholesterolu v krvi a na univerzitě v Lausanne ve Švýcarsku prokázali, že pití čaje yerba maté podporuje spalování tělesného tuku. Dodejme, že čaj z cesmíny paraguajské obsahuje kromě 15 aminokyselin i 24 vitaminů, vápník a železo. Nedoporučuje se pít na noc.

Nakonec pár slov k druhům tohoto čaje. Zelená forma má lehce natrpklou chuť, zatímco pražené listy jsou výrazněji cítit kouřem. Můžete také narazit na ochucené varianty a poznat tak více chuťových podob tohoto energetického pokladu.

Zkusíte některý ze zmiňovaných životabudičů?

Reklama

Související témata:

Načítám