Hlavní obsah

Proč si dát do kafe máslo aneb Opravdu umíte pít černý životabudič?

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Reklama

Milujete kávu? Neumíte si bez ní představit svůj život? Každodenní rituál nemusí sloužit jen k relaxu a povzbuzení. Víme, kdy a jak vám tenhle kouzelný nápoj pomůže zhubnout, zahnat hlad, nakopnout mozek a bojovat s nemocemi.

Článek

Káva není jen báječný aromatický nápoj, který vám během dne spraví náladu a dodá vzpruhu. Umí povzbudit, potěšit, nakopnout metabolismus – ale také narušit biorytmy i podráždit sliznice. Víte, kdy, jak a s čím si kafíčko dopřát, aby z toho váš organismus získal co nejvíc benefitů?

Ráno raději ne: Ctěte biorytmy

Sotva rozlepíte oči, dopřejete si šálek kávy, nejlépe v kombinaci s cigaretou? Škodíte především žaludku: nalačno se s dávkou kofeinu a nikotinu špatně vypořádává a hrozí mu zvýšené riziko vzniku zánětlivých onemocnění.

Podle průzkumů ranní nakopávač v podobě kávy ani nepotřebujete. Za vše může přirozený cirkadiánní rytmus. Ráno po probuzení vrcholí produkce stresového hormonu kortizolu – maximum je mezi osmou a devátou hodinou. Tělo tak vytváří vlastní povzbuzovač, tak proč si ještě navíc dopřávat kofein s totožným působením (a ještě u toho týrat žaludek)? Kortizol a kofein se navíc nepříjemně ovlivňují: efekt kofeinu se tlumí, tělo na něj získává určitou odolnost. Hladina kortizolu může naopak stoupat a to narušuje přirozený biorytmus.

První šálek kávy si proto dopřejte až mezi půl desátou a půl dvanáctou. Vstáváte velmi časně, ještě za tmy? I tak si na ranní kávu počkejte alespoň hodinu. Dáváte-li si kafíčko i odpoledne, ideální načasování je mezi půl druhou a pátou – později by se už káva neměla vůbec pít.

Foto: Tiko Aramyan, Shutterstock.com

Vhodný čas je při podávání kávy velice důležitýFoto: Tiko Aramyan, Shutterstock.com

Při dietě: Zažeňte únavu i mlsnou

Voňavý nápoj oceníte i při hubnutí. Omezený kalorický příjem často přináší únavu, špatnou náladu i bolest hlavy, což mohou být projevy kolísajícího krevního tlaku. Pomoc je snadná – dejte si kávu. „Pomáhá totiž kompenzovat nízký krevní tlak,“ vysvětluje výživová poradkyně MUDr. Václava Kunová a dodává: „Nezapomeňte ale, že káva má i odvodňující efekt a je třeba ji pokaždé zapít velkou sklenicí vody.“ Jinak si koledujete o bolest hlavy v důsledku dehydratace. Kofein navíc lehce sníží váš apetit, takže toho pak během dne sníte méně.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Redukční dieta může způsobit únavu během dne. Zažehnejte ji kávouFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Před cvičením: Spalujte víc

Kofein stimuluje metabolismus a patří mezi přírodní spalovače. Šálek kávy vypitý před cvičením mírně zvýší energetický obrat a má i další prospěšné vlastnosti. Zvyšuje například fyzický výkon: po kávě dokážete cvičit s větším nasazením a déle vydržíte. Navíc klesá riziko bolestivosti svalů po sportu. Ovšem vynechte cukr i smetanu! „Vhodnou volbou je například americano, což je espresso doplněné pouze horkou vodou, ne smetanou. Na ochucení použijte místo cukru skořici, která kávu navíc krásně ovoní,“ doporučuje šéfbarista kaváren CrossCafe Petr Korbel.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Káva s máslem? Vyzkoušejte. Zaženete hlad a nakopnete mozkovou činnostFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

S máslem: Zasyťte se a zbystřete

Tohle spojení může znít překvapivě, ale „neprůstřelná“ (bulletproof) káva, jak se tomuto zlepšováku přezdívá, má mít téměř magické účinky. Kafe s máslem nejenže zažene hlad a pomůže předcházet zbytečnému mlsání i přejídání, ale také má pomoci nastartovat spalování tuků a pomáhat formovat svaly. A to není vše: údajně prospívá i činnosti mozku, zlepšuje paměť a koncentraci na dlouhé hodiny. Jestli tedy vaše práce vyžaduje hodně soustředění, dopolední neprůstřelná káva vybičuje mozek na maximum.

Do šálku stačí přidat dvě lžičky másla, které ji zjemní a stáhnou její hořkou chuť. I když může nápoj působit vydatně, neměl by rozhodně nahrazovat jídlo, protože nedodá tělu potřebné živiny, především kvalitní bílkoviny.

V nemoci: Dopřejte si antioxidanty

Kofein trochu zvyšuje tlak, proto se ho někteří lidé v obavách o své srdce nebo mozek vzdávají. Jestliže ale netrpíte vyloženě hypertenzí (vysokým krevním tlakem) a necítíte, že vám káva nesvědčí, rozhodně si ji odpírat nemusíte. Obsahuje velké množství antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály. Pití kávy napomáhá snížení výskytu cukrovky, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, ale i některých druhů rakoviny. Antioxidační účinky má mít dokonce i káva instantní. Přítomnost mléka je bohužel tlumí.

Jak často pijete kávu vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám