Hlavní obsah

Když pije, tak se chová hnusně? Musíte být drsná!

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte mít za muže notorického alkoholika. Úplně stačí, když se pokaždé opije na společné večeři s přáteli a pak z vás (i ze sebe) dělá blbce. Když vás shazuje a sebe ztrapňuje. Co s tím?

Článek

Tenhle problém trápí mnoho žen. Dana se s námi o svůj příběh podělila a my jsme oslovili odbornici, aby jí poradila. Jak se bránit proti člověku, kterého milujete, ale který se vám ve společnosti mění před očima z dobráka na neurvalce a udělá vám na chvilku ze života peklo?

Ideální manželství? Ani náhodou

Dana (46) žije se svým mužem Richardem (45) už osmnáct let. Mají dvě dospívající děti, krásný dům a fungující firmu, ve které oba pracují. Pro okolí jsou typickou harmonickou rodinou. Ukázkou toho, jak by mělo soužití dvou lidí vypadat.

Jenže Richard se rád napije. „Nechodí s chlapama do hospody, dokonce nepije ani doma. Jeho slabinou jsou společenské akce. Na neštěstí pro mě na ně chodíme společně. Každý večírek nebo posezení s přáteli je proto pro mě noční můra. Téměř pokaždé přebere a to je potom zle,“ svěřuje se Dana. Richard totiž dělá ostudu. Je hlučný, předvádí se, vypráví přisprostlé vtipy, ztrácí veškeré zábrany a hlavně úroveň. „Normálně je to galantní a slušný muž, umí se chovat, ale jakmile se napije, propadám se hanbou. Je z něj jiný člověk,“ dodává Dana.

Nejhorší ale je, když začne před lidmi Danu schazovat a urážet. „Je mi strašně trapně, cítím se ponížená. Radši se ale nebráním, nechci dělat scény,“ říká Dana s tím, že ji to ale samozřejmě trápí a dá jí hodně práce, aby se nerozplakala. Není divu, že je před každou společenskou událostí ve stresu a cítí úzkost. „Prostě se už dopředu bojím toho, jak moc zlé to bude. Co zase Richard provede.“

Nikdy to ale s manželem pořádně neřešila. „Jinak je totiž docela fajn. Má mě i děti rád a kromě těchto excesů se k nám chová hezky. Po takové příšerné noci se mi pak nechce tu příjemnou atmosféru, která na chvíli zavládne, narušovat. Vím, že to není řešení, že bych s tím měla něco dělat, jenže nevím, jak do toho,“ svěřuje se Dana a bezradně krčí rameny.

Foto: Concept Photo, Shutterstock.com

Foto: Concept Photo, Shutterstock.com

Pár slov odbornice

Vztahová koučka Kateřina Chytra Daně rozumí. „Hodně žen si neví rady a řešení odkládá. Jenže problém sám od sebe nezmizí.“ I když se Dana snaží držet ho pod pokličkou, jednoho dne to stejně bouchne.

Opíjení se na večírcích i následné urážení partnera či partnerky není ničím neobvyklým. Stává se to hlavně vysokým manažerům či jinak úspěšným lidem, kteří musí držet své emoce pod kontrolou a nemohou si dovolit uvolnit se. Musí držet tvář, kontrolovat se, správně vystupovat. „Když se někdo stále hlídá, veškeré jeho emoce a pocity se v něm střádají. Pokud se pak konečně uvolní a to se stává často právě díky alkoholu, bouchne jako papiňák. Všechno jde najednou ven,“ vysvětluje Kateřina Chytra.

Shazování partnerky před lidmi pak může být i projevem mužova nízkého sebevědomí, které si zvedá na úkor partnerky. „Pokud někdo druhého shazuje, snaží se tím zvýšit pocit vlastní důležitosti a dostatečnosti,“ upřesňuje Kateřina Chytra.

Ať je za Richardovým chováním cokoli, Dana by se rozhodně měla pokusit s tím něco udělat. Tady je pár rad, jak na to:

  • Proč se trápím - Nejdřív si ujasněte, co s vámi partnerovo chování dělá. Co přesně vás trápí a proč. Čeho se vám v té chvíli nedostává. Je to láska? Nebo úcta? Nebo se prostě jen stydíte, že tenhle muž je „váš“, že jste si ho vybrala?
  • Promluvte si - Najděte chvíli, kdy je klid, máte na sebe oba čas a váš muž není pod vlivem alkoholu. „Klidně, ale jasně mu řekněte, co s vámi jeho chování dělá. Jak se cítíte, když je opilý,“ radí vztahová koučka Kateřina Chytra. Musí slyšet, jak vás jeho excesy trápí.
  • Nehrajte divadlo - Přestaňte partnera před okolím hájit. Nezapírejte, že byl zase opilý. „I kdyby se ptala jeho matka, klidně jí řekněte pravdu. Ne proto, abyste ho shodila, ale proto, aby on musel převzít za své chování odpovědnost.“ To samé platí i pro situace, kdy se držíte jen proto, že nechcete dělat scény na veřejnosti. Nemusíte přece křičet, ale jakmile vás uráží, prostě se zvedněte a odejděte.
  • Není to vaše vina - Muž může reagovat na vaše slova různě. Možná bude tvrdit, že zveličujete, že je to vaše vina, že se opil, protože vy jste taková či maková. Nikdy si tohle nenechte vnutit! „Manžel vás může chtít zmanipulovat, vy si ale stůjte za tím, že tohle není v pořádku.“
  • Nehaste za něj průšvihy - „Nechte ho nést plnou zodpovědnost za jeho jednání. Opil se a někoho urazil? Neomlouvejte se za něj! Jen ať jde a druhý den se omluví sám. Něco rozbil? Ať jde a uhradí škodu. Je mu druhý den zle? Nevařte mu česnekovou polévku a neobskakujte ho. Naopak ho v tom nechte hezky vykoupat, jděte si třeba udělat hezké odpoledne s kamarádkou a jemu nechte doma na starost děti,“ radí koučka.

Zvažte setrvání ve vztahu

Pro zachování vztahu zkuste, co můžete. Stanovte si pravidla (dáš si maximálně dvě skleničky vína, budeš pít stejně rychle jako já…).

Pokud bude ale váš muž přesvědčen, že nedělá nic tak strašného, není ochoten své chování změnit a trvá na tom, že nemáte žádný důvod k nespokojenosti, musíte zvážit, zda jste ochotná jeho nevhodné chování pod vlivem alkoholu tolerovat. Pokud ne, je jen na vás, zda ve vztahu s ním setrváte.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Reklama

Související témata:

Načítám