Hlavní obsah

Partnerský ring: Jak na to, aby vztah nebyl jako vězení?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadají jako dokonalý pár. Jsou spolu víc než patnáct let, pracují v jedné firmě, mají společné koníčky i přátele. V podstatě spolu tráví snad každou minutu života. Ale ona má pocit, že se dusí.

Článek

Minimálně na začátku vztahu máte dojem, že tohle je ideál. Být s tím, koho milujete, vlastně pořád. Jenže v případě Jany (41) a Milana (43), kteří jsou manželé přes patnáct let, je to spíš problém. Milan na Janě dost visí, nerad vidí, když podniká něco sama, nejraději je jen s ní – ať už v práci, při zábavě, nebo jen tak doma.

Dusí se

Ostatní kamarádky Janě závidí. Milan jí hodně pomáhá v domácnosti, mají spoustu společných aktivit, tráví spolu veškerý čas. „Když si chci někam vyrazit sama, není moc nadšený. Dost na mě žárlí, třeba jen když se s někým bavím. Je spokojený, hlavně když jsme spolu. I když to znamená, že jsme doma, on kouká na televizi a já sedím u svého počítače,“ popisuje Jana.

Čím dál tím víc cítí, jako by ji manžel utiskoval, bránil jí v rozletu. „Pořád ho mám takříkajíc za zadkem,“ popisuje Jana. Začíná mít na svého muže vztek, jenže čím víc se na něj zlobí, tím víc se on o ni stará. „Doslova se na mě přisává,“ dodává Jana, která už je ze všeho unavená.

Ne že by měla potřebu několikrát týdně někde lítat, stačilo by jí prý málo. „Prostě si jednou za čas vyrazit s kamarádkou na skleničku, jít si sama zaběhat, cokoli,“ říká Jana.

Pár slov odbornice

Vztahová koučka Kateřina Chytra se domnívá, že Milan je klasickou ukázkou muže, který je na své ženě emočně závislý. „V podstatě nevědomě parazituje na své manželce. Je takzvaný emoční nebo energetický upír. Nemá nic svého, žádné svoje vlastní drobné radosti, koníčky, milovanou práci, což jsou všechno věci, které dodávají člověku novou mízu. Jeho jedinou mízou se tak stává manželka,“ vysvětluje Kateřina Chytra.

Proč to muži (samozřejmě leckdy i ženy) dělají? Prapříčinu lze prý většinou najít v dětství, kdy daný člověk bohužel nedostával od svých rodičů (především od matky) dostatek něhy a lásky (matka na dítě například neměla čas, případně nedokázala své city dávat najevo a podobně).

Je více než logické, že po určitém čase se žena vedle takového muže začne doslova dusit. „Na začátku vztahu tenhle enormní zájem ženě samozřejmě lichotí a je jí to příjemné,“ říká Kateřina Chytra. Později, když jsou překročeny hranice, je toho ale příliš. „Vedle takového muže si pak žena připadá unavená, vyčerpaná, bez energie,“ říká Kateřina Chytra. Ze svých emočních a energetických zásob totiž „krmí“ i svého partnera.

Je prostě nezbytné mít i ve vztahu prostor jen pro sebe, pro své koníčky a na své záležitosti. „Takový čas o samotě slouží k mentálnímu odpočinku, k urovnání myšlenek, k tomu, abyste se vyznali sami v sobě,“ dodává Kateřina Chytra.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Zájem partnera je příjemný, ale vše má své hraniceFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Změňte to

Dusí vás partner podobně jako Milan Janu? Tady je pár rad, jak to můžete zkusit změnit:

  • Řekněte mu to - Upřímný rozhovor je to, čím byste měla začít. Prostě něžně a citlivě partnerovi vysvětlete, jak se cítíte. „Jen pozor, abyste nešla do obrany, do vzteku. Měla by to být spíš upřímná zpověď,“ radí Kateřina Chytra. V rámci tohoto rozhovoru muži jasně řekněte, že potřebujete trochu prostoru.
  • Dejte mu jistotu - Zároveň je ale potřeba muže ujistit, že to neznamená, že ho nemilujete, nechcete s ním být. Neopouštíte ho, jen se potřebujete čas od času nadýchnout. A energii, kterou takto načerpáte, ocení v závěru i on.
  • Detailní návrh - Když něco chcete, měla byste mít předem promyšleno, jak přesně by to mělo vypadat. Předneste partnerovi konkrétní návrh, jak si to celé představujete. „Můžete si třeba říct, že třetinu svého času budete věnovat jemu, další třetinu rodině a poslední třetinu sobě,“ říká Kateřina Chytra. Můžete se samozřejmě domluvit i jinak (jednou měsíčně si vyrazím s kamarádkou, jednou týdně si půjdu sama zacvičit…).
  • Nepolevte - Možná vás partner vlastně ani nebude poslouchat, naopak na vás bude naléhat. Nenechte se do ničeho tlačit, trvejte na svém.
  • Odjeďte - Odmítá-li se partner vzdát a stále na vás vyvíjí nátlak, musíte přistoupit k radikálnějšímu kroku. Jestli to jen trochu jde, odjeďte alespoň na krátký čas pryč. Třeba k rodičům, kamarádce, kamkoli. Potřebujete být sama, načerpat energii a vymyslet, co dál.
  • Poslední šance - Pokud je váš partner opravdu neoblomný, máte v podstatě dvě možnosti. Můžete ho opustit, nebo dát jemu i sobě poslední šanci. V těžkých případech takovéto závislosti není vůbec špatné požádat o pomoc terapeuta.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Měli jste vedle sebe někdy takového emočního upíra?

Reklama

Načítám