Hlavní obsah

Partnerský ring: Pomoc, jsem stíhačka!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Měla by se tetelit blahem, protože má vše, po čem kdy toužila. Už tři roky žije Adéla (29) s Petrem (33), vše funguje, rozumějí si po všech stránkách. Jenže Adéla na Petra žárlí, má neustále strach, že ji podvádí a chová se jako stíhačka.

Článek

Žárlivost je v podstatě přirozená věc, ale musí mít nějaké hranice – a Adéla už je dávno překročila. Ačkoli jí Petr nikdy nezavdal jedinou záminku k žárlivosti a jejich vztah nikdy nenarušila nevěra, ona má pořád strach, že ji podvádí či podvede. A její neustálé obavy vztah poměrně narušují. Je to vcelku běžný problém, a tak se jím zabývá další díl našeho vztahového seriálu.

Nevěřím mu, i když bezdůvodně

Pro Adélu je Petr v podstatě prototyp dokonalého muže. Je atraktivní, chytrý, vtipný, vzdělaný, má dobrou práci, prostě chlap, kterého by přece chtěla každá. „To je to, z čeho mám asi největší strach. Že kamkoli přijde, musí o něj ženské stát. A že je prostě jen otázka času, kdy nějaké podlehne,“ tvrdí Adéla.

Pokaždé když se Petr zpozdí nebo jí nezvedne telefon, případně mu třeba večer přijde nějaká SMS, Adéla šílí: „V tu chvíli jsem přesvědčená, že je někde s nějakou jinou.“

Přiznává i to, že někdy prostě neodolá a podívá se Petrovi do mobilu, prohlédá mu kapsy a podobně. K tomu mu velmi často volá, píše esemesky, jednoduše se snaží být s ním co nejvíc v kontaktu. „Vnitřně vím, že to je špatně, ale nemůžu si pomoct. Vždycky se mi alespoň na chvíli uleví,“ tvrdí Adéla.

Pár slov odbornice

Tenhle stav přirozeně nepovede k ničemu dobrému. Je jen otázkou času, kdy se Petr začne ve vztahu s Adélou dusit. Nikoho nebaví být pod permanentní kontrolou. „Neustálá nedůvěra začne v muži samozřejmě vzbuzovat odpor. Možná se ze začátku bude i snažit, abyste neměla důvod se strachovat, ale pokud všechny jeho snahy narazí na zeď, postupně přestane aktivitu vyvíjet,“ říká vztahová koučka Kateřina Chytra.

Ve finále je vlastně jen otázkou času, kdy vás skutečně podvede. Věrný, nebo nevěrný, stejně je přece v neustálém podezření a pod drobnohledem, tak co už. „Váš program nedůvěry a strachu se vlastně naplní,“ dodává Kateřina Chytra.

Podle ní se ale nikdo primárně nerodí s nedůvěřivostí. „Ta se ve vás vypěstuje podle toho, s jakými lidmi a zkušenostmi přicházíte od malička do kontaktu,“ vysvětluje. První zkušenost (a mnohdy tu nejzásadnější) vám předávají rodiče. „Pokud jste u nich viděli hádky nebo třeba na otce praskla nevěra, může vás to zásadně ve vašich vztazích ovlivnit,“ popisuje Kateřina Chytra.

Následují i vaše osobní zkušenosti s láskou a vztahy, přičemž nejcitlivější jste v době dospívání. Stačí zrada od první lásky nebo třeba jen od kamarádky a nedůvěřivost a strach z dalších podobných věcí se ve vás zabydlí.

Foto: Feel Photo Art, Shutterstock.com

Nestydíte se lézt partnerovi do soukromí? Pak máte veliký problém sama se sebouFoto: Feel Photo Art, Shutterstock.com

Jde to i bez žárlivosti

Stejně jako jste si v sobě žárlivost a nedůvěru vypěstovala, můžete se jí i zbavit. Tady je návod, jak na to:

  • Upřímná sama k sobě - Přiznejte si, že vaše žárlivost už přerostla zdravou míru, že je jí moc a že na sobě budete muset začít pracovat.
  • Fáze pozorování - Zaměřte se na chvíle, kdy žárlíte nejvíc, a své pocity analyzujte. „Začněte svou žárlivost pozorovat, aniž byste dělala jakékoli další kroky. Co se vám honí v hlavě, jaké pocity při žárlení převládají? Je to strach, pocit nedostatečnosti, vina, bolest ze ztráty?“ říká Kateřina Chytra s tím, že všechny tyto pocity byste si měla zapsat na papír.
  • Pátrejte v minulosti - Přemýšlejte, kdy jste žárlila poprvé, hledejte prapříčinu. Co vaši žárlivost nastartovalo? „Možná jste přišla o někoho blízkého, opustil vás otec, zradil první partner, kamarádka vás podrazila. I když vás ze začátku nic nenapadne, nezoufejte. Zadejte své hlavě impuls každý den, aby vám z podvědomí vytáhla obraz, se kterým vaše emoce souvisí. Když vytrváte, odpověď vám přijde,“ tvrdí Kateřina Chytra.
  • Není to realita - Jakmile pochopíte, odkud váš strach pramení, je snadnější si uvědomit, že vlastně není reálný. Že i když třeba váš otec matku podváděl, váš partner to nedělá a není důvod, proč by měl. Musíte pochopit, že vaše obavy pocházejí z minulosti, nikoli ze současnosti.
  • Pište si vzkazy - Pokaždé, když je vám s partnerem hezky, napište si vzkaz o téhle chvíli. Zaznamenejte každou krásnou chvilku, kterou s ním prožijete. Schovejte si tyhle „důkazy“, jak vás miluje, jak se k vám hezky chová, a vytáhněte je pokaždé, když vás zase začne přepadat strach a žárlivost.
  • Mluvte s ním - Buďte k partnerovi upřímná a svěřte se mu se svými obavami. „Neobviňujte ho, nechtějte po něm, aby něco udělal jinak. Jenom se mu svěřte a odhalte své pocity a poproste ho, ať vás jen poslouchá a nic nekomentuje ani nevysvětluje. Pokud vám to půjde, vytáhnete své pocity na světlo, popláčete si a tyto pocity už vás nebudou nevědomě ovlivňovat z podvědomí,“ radí Kateřina Chytra.
  • Pomoc odborníka - Jsou-li vaše zranění z minulosti opravdu velká, nemusí být vůbec snadné je odbourat a žárlivosti se zbavit. V takových chvílích se vyplatí vyhledat pomoc odborníka a zapracovat na sobě třeba s pomocí terapeuta.

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Žárlíte, nebo nemáte s důvěrou vůbec problém?

Reklama

Načítám